Vesti
Društvo

Devenport: Poštovanje kulture, istorije i identiteta drugih je ključ

„Misija OEBS na Kosovu predstavila je ’Priručnik o standardima za izradu planova upravljanja kulturnim nasleđem’, sa ciljem da se postigne balans, očuva nasleđe i njegova vrednost za buduća pokolenja“, kazao je ambasador OEBS-a Majkl Devenport na zatvaranju jednodnevne konferencije pod nazivom „Planovi upravljanja kulturnim nasleđem, mehanizam za zaštitu kulturnog nasleđa i održivi razvoj“ u Prištini.
Devenport: Poštovanje kulture, istorije i identiteta drugih je ključ
Ambasador Majkl Devenport (Foto Kim)

Uloga Misije OEBS na Kosovu je da se bavi zaštitom i promocijom zaštite kulturne baštine, kako srpske tako i baštinom drugih zajednica, istakao je ambasador Devenport.

„Bitno je da se poštuju prava i interesi svih zajednica i da su sve zajednice uključene u procesce. Naravno, to je dosta komplikovano, pa je ovaj skup pomak u pozitivnom smeru“, rekao je on.

Saradnja u oblasti kulturne baštine može doprineti spuštanju tenzija između srpske i albanske zajednice.

„Važna je zajednička sardnja u oblasti kulturne baštine. Sve zajednice moraju da poštuju kulturnu baštinu, ali i istoriju i identitet drugih, to je ključ“, naveo je Devenport.

Današnji skup u Prištini je, prema ambasadorovim navodima, bio prilika da se OEBS sa lokalnim strukturama posveti planiranju.

„Zajedno sa Ministartsvom kulture Kosova i predstavnicima opština učestvujemo u pravljenju planova za budućnost kulturne baštine na Kosovu u interesu svih zajednica. Planovi upravljanja su alatka da se postigne balans i očuvaju nasleđe i njegove vrednosti za buduća pokolenja“, zaključio je Devenport.

Viša savetnica kosovskog ministra kulture, omladine i sporta Nora Krasnići smatra da se zaštitom kulturne baštine „čuvaju njena vrednost i integritet“.

„Efektivno upravljanje je ključni faktor u zaštiti, unapređenju i prenosu kulturnog nasleđa budućim generacijama. Zaštita kulturnog nasleđa je odgovornost države. Naša uloga je da zaštitimo, unapredimo i edukujemo buduće generacije o relevantnosti kulturne baštine“, rekla je ona.

U OEBS-ovom „Priručniku o standardima za izradu planova upravljanja kulturnim nasleđem“ se naglašava da kulturno nasleđe „ima potencijal da postane ključni element brendiranja lokaliteta kroz obezbeđivanje autentičnosti“.

Misija OEBS će zajedno sa predstavnicima Prištine i Peći u narednom periodu raditi na obnovi Velikog Hamama, odnosno Velike pijace.

Upravljanje lokalitetima kulturnog nasleđa treba da osigura njihovu dugoročnu zaštitu u skladu sa potrebama građana, uzimajući u obzir njihovu održivost. Cilj inkluzivnog upravljanja kulturnim nasleđem nije samo zaštita predmeta tog nasleđa za sadašnje, već i prenošenje kulturnog nasleđa na buduće generacije, podsetili su iz OEBS-a.Ostale vesti

Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022
Četvrt veka Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta PU

Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je danas prigodnim programom 25 godina postojanja.

  • 19.05.2022
Predstavljena Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu

Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu koja je nastala u saradnji NVO Nova duštvena inicijativa, Open Data Kosovo i Alternativa predstavljena je sinoć u hotelu Emerald u Čaglavici.

  • 19.05.2022