Vesti
Društvo

Deseta godišnjica nezavisnosti Kosova

Nizom manifestacija i skupova danas počinje proslava desete godišnjice samoproglašenja nezavisnosti Kosova.
Deseta godišnjica nezavisnosti Kosova
Detalj sa ulica Prištine (Foto arhiva Kim)

Proslava počinje sportskim aktivnostima za decu na Trgu majke Tereze, a nastavlja se svečanom sednicom Vlade Kosova.

Kulturno-umetnički program obuhvata defile Ansambla narodnih pesama i igara Kosova "Šota", koncertom dečije grupe "Xixilonjat" i koncertom "Šote".

Za 16 časova je u Nacionalnoj biblioteci Kosova predviđeno otvaranje izložbe "Kosovo od istorije do državnosti", sledi prikazivanje filma "Otac" i u 20 časova na Trgu Skenderbega koncert svetski poznate pevačice poreklom sa Kosova, Rita Ore.

Rita Ora je, kako je saopštio organizacioni odbor obeležavanja 10. godišnjice nezavisnosti, sama izrazila spremnost da dođe i peva u Prištini.

Sađenjem 115 stabala u Memorijalnom kompleksu "Adem Jašhari" u selu Prekaze, počinju svečanosti drugog dana manifestacije, u nedelju, 18. februara.

U 10 časova počinje Međunarodna konferencija "Decenija nezavisnosti", dok je za 12 časova predviđena Svečana sednica Skupštine Kosova.

Posle sednice, u 13 časova, na Trgu majke Tereze i Zahira Pajazitija se održava Parada Bezbednosnih snaga Kosova i Policije Kosova.

U Ministarstvu inostranih poslova Kosova će biti predstavljena "Knjiga nezavisnosti", sa poslanicima koji su proglasili nezavisnost Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači će u nedelju u 15 časova u Hotelu "Emerald" prirediti prijem i koktel za predstavnike institucija Kosova, strane goste i diplomatski kor.Ostale vesti

Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021