Vesti
Društvo

Defileom i priredbom „Đurđevak“ obeležio svoj dan

Pod sloganom „Hoću da igram, neću da brigam“, Predškolska ustanova „Đurđevak“ obeležila je svoj dan, 71 godinu postojanja. Više stotina mališana se pred prepunom salom gračaničkom Doma kulture u dvočasovnom programu predstavilo recitacijama, igrom, pesmom i različitim performansima. 
Defileom i priredbom „Đurđevak“ obeležio svoj dan
Detalj sa priredbe PU "Đurđevak" (Foto Kim)

Mališani su se kao i prethodnih godina okupili ispred Opštine Gračanica odakle su u pratnji vaspitača i roditelja prodefilovali do Doma kulture gde su priredbom obeležili dan ustanove.

„Učestovao sam u priredbi i glumio sam bumbara, a devojčice su bile pčele. Spremale su nas učiteljice Kristina i Nena“, kazao je Vasilije.

„Bila sam pčelica i svidela mi se današnja priredba“, rekla je Bogdana.

„Glumio sam kapetana, nisam dugo vežbao. Volim da idem u vrtić i družim se sa drugarima“, naveo je Lazar.

U pripremi dece za priredbu, glavnu ulogu imaju vaspitačice.

„Svake godine kao i ove mi se trudimo da sa decom što lepše sebe predstavimo pesmom, igrom, recitacijama i performansima. Koliko god dugo spremali, to nama nije teško, deca uživaju u tome kao i mi“, kazala je vaspitačica Snežana Krnjajić.

Priprema za današnji dan, prema rečima vaspitačice Snežane, traje tokom cele godine.

„Na kraju se kruniše ovom priredbom, intenzivno je pripremamo mesec dana ali ne bi se reklo, jer delujemo kao pravi profesionalci, kao da smo to pripremali mesecima. Što se tiče kostima, to uvek bude zanimljivo, imamo izuzetnu saradnju sa roditeljima koji uzimaju učešće u tome ali i naša kreacija se vidi“, dodala je ona.

Đurđevdan, slava „Đurđevka“ trebalo je da bude obeležena 9. maja ali je zbog tragičnih događaja u Beogradu i Mladenovcu odložena.

„Morali smo da se odužimo deci, možda nije trenutak ali daće Bog da toga više nema. Trudimo se u saradnji sa roditeljima da obeležimo naš dan Đurđevdan, Dan ekologije 5. juna ili Dečiju nedelju. Dobru saradnju imamo sa roditeljima“, rekla je direktorica PU „Đurđevak“ Radica Parlić.

Pred više stotina ljudi u gračaničkom Domu kulture učestovale su grupe mališana od starije jaslene do pripremne predškolske. U osam objekata PU „Đurđevak“ boravi 495 dece.

„Nismo do sada imali većih problema, ali svi mi grešimo i možda smo pogrešili nekad nenamerno, verujemo roditeljima kada dođu i kažu da im se možda nešto ne sviđa ali roditelji nama daju na vaspitanje nešto najvrednije, njihovu decu“, navela je Parlićeva i dodala da je upis đaka u ovoj ustanovi u toku.

Svečanoj priredbi mališana u Domu kulture prisustvovala je i predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, predsednik PO Priština Novak Živić i načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović.Ostale vesti

Gračanica: Skup podrške Srbima na severu
U centru Gračanice okupilo se oko hiljadu građana kako bi pružili podršku Srbima koji već sedmi dan protestuju u Zvečnu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da "jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta". 
  • 02.06.2023
Dopis školama o zaključivanju ocena, celodnevnoj nastavi, završnom ispitu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije uputilo je dopis školama u vezi sa zaključkom Vlade kojim se drugo polugodište školske 2022/23. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji završava 6. juna.
  • 02.06.2023
Zvečan: Profesori ušli u školu kako bi preuzeli dokumentaciju

Zaposleni u srednjoj školi u Zvečanu i direktor ove obrazovne institucije zatražili su jutros od KFOR-a da im omogući pristup objektu, a potom i preuzeli dokumentaciju učenika. Škola se nalazi u istoj zgradi u kojoj je i opština Zvečan, a koja je pod kontrolom KFOR-a.

  • 02.06.2023
Gračanica bez struje do 17 časova

Prema najavama iz КEDS-a, zbog planiranih radova na elektromreži danas, 2. juna, u Gračanici će biti prekinuto snabdevanje električnom energijom.

  • 02.06.2023
Kamen temeljac za nove kuće porodicama Parlić, Grbić i Maksimović
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio je kamen temeljac za izgradnju kuća porodicama Parlić, Grbić i Maksimović u Dobrotinu, Donjoj Gušterici i Sušici. Ministarstvo će finansirati radove čiji se se završetak očekuje za oko tri nedelje.  
  • 01.06.2023
Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

  • 31.05.2023