Vesti
Društvo

Dečija nedelja: Osnovno pravo dece je da budu srećna

Jedno od osnovnih prava dece je da budu srećna i provode vreme sa svojim roditeljima, a mališani iz vrtića Đurđevak danas su na najbolji način, uz igru, iskoristili to svoje pravo. U okviru obeležavanja "Dečije nedelje" u školskoj sali u Gračanici održan je sportski dan.
Dečija nedelja: Osnovno pravo dece je da budu srećna
Dečija nedelja u Gračanici (Foto Kim)

Za decu, a možda malo više za njihove roditelje, vaspitači iz vrtića Đurđevak organizovali su različite takmičarske igre, od skoka u dalj, mužičke stolice, trke u džakovima…

Dok su se njihove mame i tate takmičile, deca su navijala. Roditelji i poneka baka, koji nisu učestvovali u igri, rekli su nam da su najsrećniji kada vide da su i njihova deca srećna i zdrava.

“Za mene je ovo interesantno i zato sam i prihvatila da dođem i učestvujem, a vidim i da je moja devojčica srećna”, rekla nam je jedna od mama koja se takmičila.

“Došla sam da gledam svoju unuku ali i ostalu decu. Oni su naše najveće blago”, kaže jedna baka.

Decu treba poštovati kao i odrasle, a upotreba batina u njihovom vaspitanju ne dolazi u obzir, smatra direktorka vrtića Verica Arsić.

“Da ih poštujemo kao odrasle, da ih ne vidimo kao decu nego kao ljude jer ti mali ljudi su najiskreniji, najpošteniji i najodaniji prijatelji. Oni svi kažu da neko ne sme da ih bije i to je tačno, decu niko ne sme da bije”, kaže ona.

Deca sa centralnog Kosova možda nemaju sve uslove za život i obrazovanje kao i njihovi vršnjaci iz drugih delova sveta, ali se, kako kažu, u Đurđevku trude da im obezbede najbolje.

“Sigurno je da žive drugačije zbog okolonosti koje su se desile. To se oseća i danas ali mi vaspitači pokušavamo da deca to ne osete u vrtiću, taj geto u kojem se nalaze”, kaže vaspitačica vrtića u Lapljem Selu, Milica Popović.

“Mogućnosti zabave su im totalno smanjene jer mi ovde na primer nemamo lutkarsko pozorište u koje bi ih poveli, nemamo bazene da ih odvedemo na plivanje, ali oni uče Engleski. Uvek može bolje ali za ove uslove to je zadovoljavajuće”, kaže direktorka vrtića “Đurđevak”, Verica Arsić.

Dečija nedelja se obeležava od 2. do 8. oktobra. Za to vreme za najmlađe su pripremljene mnogobrojne aktivnosti, od posete porodilištu, fabrici kolača, obilaska biblioteke i Doma kulture.

Narednih dana će biti organizovana i Otovrena vrata tokom kojih će roditelji zajedno sa svojom decom provesti dan u vrtićima.

To će biti prilika i da se upoznaju sa radom ustanove ali i da ukažu na eventualne propuste ili predlože drugačije programe.Ostale vesti

Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021
Mesta koja i korona zaobilazi: Romsko i kontejnersko naselje
Gotovo da nema čoveka na koga pandemija koronavrusa nije ostavila određene posledice, zdravstvene ili finansijske. Međutim, romsko i kontejnersko naselje u Gračanici, na sreću, kovid-19 za sada zaobilazi. Nerešena stambena pitanja i nezaposlenost samo su neki od mnogobrojnih problema stanara ovih naselja, a opaki virus je poslednje o čemu brinu ovih dana.
  • 19.02.2021