Vesti
Društvo

Dečija nedelja: Osnovno pravo dece je da budu srećna

Jedno od osnovnih prava dece je da budu srećna i provode vreme sa svojim roditeljima, a mališani iz vrtića Đurđevak danas su na najbolji način, uz igru, iskoristili to svoje pravo. U okviru obeležavanja "Dečije nedelje" u školskoj sali u Gračanici održan je sportski dan.
Dečija nedelja: Osnovno pravo dece je da budu srećna
Dečija nedelja u Gračanici (Foto Kim)

Za decu, a možda malo više za njihove roditelje, vaspitači iz vrtića Đurđevak organizovali su različite takmičarske igre, od skoka u dalj, mužičke stolice, trke u džakovima…

Dok su se njihove mame i tate takmičile, deca su navijala. Roditelji i poneka baka, koji nisu učestvovali u igri, rekli su nam da su najsrećniji kada vide da su i njihova deca srećna i zdrava.

“Za mene je ovo interesantno i zato sam i prihvatila da dođem i učestvujem, a vidim i da je moja devojčica srećna”, rekla nam je jedna od mama koja se takmičila.

“Došla sam da gledam svoju unuku ali i ostalu decu. Oni su naše najveće blago”, kaže jedna baka.

Decu treba poštovati kao i odrasle, a upotreba batina u njihovom vaspitanju ne dolazi u obzir, smatra direktorka vrtića Verica Arsić.

“Da ih poštujemo kao odrasle, da ih ne vidimo kao decu nego kao ljude jer ti mali ljudi su najiskreniji, najpošteniji i najodaniji prijatelji. Oni svi kažu da neko ne sme da ih bije i to je tačno, decu niko ne sme da bije”, kaže ona.

Deca sa centralnog Kosova možda nemaju sve uslove za život i obrazovanje kao i njihovi vršnjaci iz drugih delova sveta, ali se, kako kažu, u Đurđevku trude da im obezbede najbolje.

“Sigurno je da žive drugačije zbog okolonosti koje su se desile. To se oseća i danas ali mi vaspitači pokušavamo da deca to ne osete u vrtiću, taj geto u kojem se nalaze”, kaže vaspitačica vrtića u Lapljem Selu, Milica Popović.

“Mogućnosti zabave su im totalno smanjene jer mi ovde na primer nemamo lutkarsko pozorište u koje bi ih poveli, nemamo bazene da ih odvedemo na plivanje, ali oni uče Engleski. Uvek može bolje ali za ove uslove to je zadovoljavajuće”, kaže direktorka vrtića “Đurđevak”, Verica Arsić.

Dečija nedelja se obeležava od 2. do 8. oktobra. Za to vreme za najmlađe su pripremljene mnogobrojne aktivnosti, od posete porodilištu, fabrici kolača, obilaska biblioteke i Doma kulture.

Narednih dana će biti organizovana i Otovrena vrata tokom kojih će roditelji zajedno sa svojom decom provesti dan u vrtićima.

To će biti prilika i da se upoznaju sa radom ustanove ali i da ukažu na eventualne propuste ili predlože drugačije programe.Ostale vesti

Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020
Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020
Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHC
Meštani Štrpca i okolnih sela, njih oko 300, protestovali su danas zbog nedavne izjave direktora „Matkos grup“ Ljabinota Vitije da ova komapnija ima sve potrebne dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale kod mesta „Obe reke“ i drugim lokacijama na Brezovici.
  • 31.05.2020
Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije
Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada.
  • 31.05.2020
Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020