Vesti
Društvo

’’Decenija i po nepravde, a dokaza ima’’

Porodice kidnapovanih i nestalih nezadovoljne su izveštajem, koji je predstavio Klint Vilijamson i poručuju da i dalje čekaju pravdu.
’’Decenija i po nepravde, a dokaza ima’’
Silvana Marinković (Foto Kim)

Iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih u Gračanici poručuju da je osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine, koji će prema najavama šefa specijalnog tima Euleksa Klinta Vilijamsona, biti formiran početkom naredne godine, jedna od poslednjih prilika da dočekaju pravdu.

U udruženju su razočarani Vilijamsonovim današnjim izveštajem.

„Nismo drugo ni očekivali od izveštaja. “Žuta kuća” je pomenuta tek 2004. godine, prošlo je deset godina od tada, a Albanci prikrivaju svoje zločine, ne samo zločine Oslobodilačke vojske Kosova, (OVK) već i Kfora i Unmika koji su takođe učesnici u tim zločinima. Sigurna sam da postoje dokazi, ali do sada nije uhapšen nijedan krivac“, kazala je Silvana Marinković iz Udruženja nestalih i kidnapovanih.

Predstavnici porodica kidnapovanih i nestalih najavili su da će, najverovatnije, organizovati protest jer su nezadovoljni izveštajem tužioca Vilijamsona.

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić kaže da je važno da se sazna istina o zločinima jer će ona omogućiti izgradnju međusobnog poverenja.

„Zločin ne može da prođe nekažnjeno. Nedavno smo bili u Starom Gracku, prošlo je 15 godina od ubistva žetelaca, a mi i dalje nemamo odgovor na pitanje ko su ubice. Zbog izgradnje poverenja moramo da znamo ko su počinioci svih zločina, ne samo onih koji su počinjeni prema Srbima“, rekao je Jevtić.Ostale vesti

Gračanica: Počela akcija uklanjanja divljih deponija
Odeljenje javnih službi u Opštini Gračanica započelo je akciju čišćenja divljih deponija na teritoriji ove lokalne samouprave.
  • 10.07.2020
Treće veče protesta prošlo bez većih incidenata
Više hiljada građana protestovalo je sinoć, treći dan zaredom, ispred Skupštine Srbije kako bi izrazili nezadovoljstvo aktuelnim režimom. Za raziku od prethodna dva dana, skup je prošao bez većih incidenata i sukoba sa policijom.
  • 10.07.2020
Ko su
“Heroji u doba koronavirusa” naziv je nove emisije u produkciji Medija centra u Čaglavici, koja će se u narednih pet meseci svakog drugog petka emitovati na kanalima TV Mreže i Radio televiziji KIM.
  • 09.07.2020
Mirna okupljanja veterana OVK u više gradova na Kosovu
Stotinak pripadnika bivše OVK okupilo se u podne u Prištini kako bi izrazili neslaganje sa predlogom optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, dvojice vođa te organizacije koje haški sud sumnjiči za ratne zločine na Kosovu.
  • 09.07.2020
Počeo upis u srednje škole
Uz poštovanje propisanih epidemioloških mera, u srednjim školama na centralnom Kosovu počeo je upis učenika. I ove godine, najveće je interesovanje za Medicinsku školu.
  • 09.07.2020
„Kosovski Srbi uvek trpe posledice nestabilnosti u Srbiji“
"Kosovski Srbi uvek trpe posledice nestabilnosti u Srbiji, zato što se uglavnom oslanjaju na srpsko društvo, na srpsku vlast", naveo je komentarišući proteste u Srbiji programski direktor NVO "Aktiv" Miodrag Marinković. Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević ističe da su Srbi na Kosovu "naviknuti da budu disciplinovani".
  • 09.07.2020