Vesti
Društvo

Deca sa KiM najzadovoljnija i najaktivnija

Deca sa Kosova i Metohije su najzadovoljnija svojim zdravljem, najzadovoljnija kvalitetom svog života i najviše fizički aktivna, rekla je dr Višnja Đorđić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, predstavljajući analizu zdravstvenih navika učenika osnovnih i srednjih škola u uslovima vanrednog stanja.
Deca sa KiM najzadovoljnija i najaktivnija
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Analizu je uradio Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta u saradnji sa Zavodom za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije.

Putem on-lajn ankete ispitano je 4.100 dece iz preko 400 naseljenih mesta, a upitnik je sadržao odabir pitanja koja je sačinila Svetska zdravstvena organizacija.

“Istraživanje prema sličnom upitniku je 2018. godine radio Institut Batut, pa smo imali sa čim da uporedimo rezultate”, rekla je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a dr Đorđić.

U istraživanju su učestvovali đaci petog i sedmog razreda osnovne škole i njihovi drugovi iz prve godine srednje škole. 

Prema njenim rečima, “naša deca su zadovoljna svojim zdravljem, veoma zadovoljna svojim životom, generalno”. 

“Deca sa Kosova i Metohije su najzadovoljnija svojim zdravljem, najzadovoljnija kvalitetom svog života i najviše fizički aktivna. Mogli bismo nešto da naučimo od njih”, navela je doktorka i dodala da su deca, što se tiče fizičke aktivnosti, bila na nivou od pre dve godine. 

“Jedna trećina ili nešto oko 36% učenika ispunjava minimalne preporuke vezane za fizičku aktivnost. Minimalna preporuka se tiče 60 minuta fizičke aktivnosti u toku jednoga dana. Ne mora odjednom, može da se “nakupi” tokom celog dana”, navela je Đorđićeva.

Ona smatra da bi rezultati bi bili bolji da su deca imala "prave" časove fizičkog. 

“Ipak, imali smo odgovorne nastavnike koji su težište preneli na edukaciju i zdravlje, pa se naš predmet s pravom sada i zove Fizičko i zdravstveno vaspitanje”.
 
Ni dve trećine preostale dece nije bilo potpuno fizički pasivno. 

“Po njihovoj proceni, ona nisu imala čitavih 60 minuta aktivnosti dnevno. Čini da su devojčice čak bile nešto aktivnije, da su se bolje snašle u tom ambijentu, da im prija rad u njihovom prostoru, kod kuće”, rekla je dr Đorđić.
 
Znatno manje dece je u periodu vanrednog stanja svaki dan jelo slatkiše i pilo gazirana pića i tu je očigledan uticaj roditelja koji su bili kod kuće. 

“Više dece je doručkovalo. U istraživanju od pre dve godine imali smo 60% dece koja su doručkovala, sada je to skočilo na 80%”, kazala je doktorka i istakla da neki drugi nalazi ovog istraživanja nisu tako dobri:

“Kasno se ustaje i kasno se leže. Ima i tu značajnih razlika po regionu. Sve zdravstvene navike se odrastanjem malo kvare. U adolescenciji se više sedi uz ekran, manje se doručkuje, manja je fizička aktivnost. Deca iz beogradskog regiona su najčešće držala dijetu. Svako četvrto dete je bilo na nekakvoj vrsti dijete”, jasna je dr Đorđić.

Ona je konstatovala da se stvari “polako vraćaju u normalu, počinju treninzi, vreme je lepo, školska dvorišta i parkovi su puni”.Ostale vesti

Gračanica: Nove mere i najava kazni, a problem stari
Zbog porasta broja zaraženih na Kosovu su stupile na snagu nove mere zaštite od koronavirusa, a na gračaničkim ulicama je primetno manje ljudi nego inače. Doktor Siniša Rašić iz Doma zdravlja Gračanica podseća da je samoizolacija obavezna za zaražene i članove njihovih porodica. 
  • 14.07.2020
Srpske NVO pozivaju EU da insistira na osnovnim vrednostima u Srbiji
S pravom se može očekivati da će rezultati izbora u Srbiji od 21. juna dovesti do političke krize, dok je poverenje u vladinu politiku borbe protiv pandemije poslednjih nedelja pretrpelo ozbiljan udarac, navodi se u pismu sedam organizacija civilnog društva iz Srbije koje je juče upućeno na adresu institucija EU.
  • 14.07.2020
Protest u Beogradu sedmo veče zaredom
Nekoliko stotina demonstranata okupljeno je ispred Doma Skupštine Srbije, upadljivo manje nego prethodnih dana, javlja reporter N1. Lider "Dosta je bilo" Saša Radulović i poslanik u prošlom sazivu Skupštine Srđan Nogo istakli su svoje zahteve, preostali deo demonstranata nije se odredio prema predlozima te dve grupacije.
  • 13.07.2020
Dr Lazić: Komunikacija sa medijima može biti i bolja
Izjavu dr Rade Trajković da je za neobaveštenost građana o epidemiološkoj situaciji u Gračanici indirektno odgovoran potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić „koji je postavio lekare i direktore u zdravstvenim institucijama“, direktor KBC-a dr Bratislav Lazić smatra tendencioznom, paušalnom i zlonamernom. On je obećao da će se truditi da saradnja sa medijima bude bolja.
  • 13.07.2020
Policija će početi sa kažnjavanjem zbog nepoštovanja mera zaštite
Generalni direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj najavio je preduzimanje kaznenih mera protiv građana koji se ne pridržavaju mera zaštite od koronavirusa.
  • 13.07.2020
“Heroji u doba koronavirusa”: Svako da učini po malo
Ne bih sebe svrastala u heroje, ali mi smo odradili zaista veliki posao. Kad bi svako imao priliku da učini makar deo od onoga što smo odradili, mislim da bismo imali velikih rezultata, rekla je u emisji “Heroji u doba koronavirusa” menadžerka "Poslovnog centra Zvečan" Jelena Savić. Ja sebe ne vidim kao heroja, nisam ništa posebno uradila, osim onoga što mi je bilo u opisu posla, nadovezala se u istom programu direktorka NVO “Žensko pravo” Tijana Simić Lavali.
  • 13.07.2020