Vesti
Društvo

Deca Metohije – Orahovac

U najnovijoj epizodi „Deca Metohije“, novinari Radio Goraždevca posetili su Osnovnu školu i Gimnaziju u Orahovcu koje funkcionišu u improvizovanoj zgradi, a deca iz ovog grada maštaju o tome da im jednog dana bude izgrađena fiskulturna sala.

Deca Metohije – Orahovac
Mališani u Orahovcu (Foto Radio Goraždevac)

U gornjem delu Orahovca izmeštena je škola "Dositej Obradović" sa 45 đaka i Gimnazija koju pohađa njih 13. Ove dve škole dele istu improvizovanu zgradu.

Nakon sukoba 1999. godine većina Srba, njih preko 3.000, je napustila Orahovac. Ostalo ih je oko 280, koji žive u mahali oko crkve Uspenja Presvete Bogorodice.

U ovom delu Orahovca postoji i dečiji vrtić „Naša Radost“, u kojem vreme provode deca od tri do pet godina. Srpsko stanovništvo ovde ima i ambulantu kao i nekoliko prodavnica.

Više u video prilogu...Ostale vesti

Upis prvaka se završava krajem meseca

Upis đaka prvaka u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva prosvete Republike Srbije za školsku 2022/23. godinu je počeo 1. aprila i trajaće do 31. maja. Na Kosovu i Metohiji roditelji budućih školaraca moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju, pa ceo proces može da potraje i nedelju dana.

  • 23.05.2022
’’Blokiraćemo PO dok se našim porodicama ne obezbedi po jedno radno mesto’’
Ispred zgrade Privremenog organa (PO) opštine Istok u Osojanu jutros su se okupili građani koji blokadom ove institucije traže da po jedan član njihovih porodica bude stalno zaposlen.
  • 23.05.2022
Građani blokirali zgradu Privremenog organa u Osojanu
Tri porodice, odnosno desetak građana Osojana, blokiralo je jutros ulaz u zgradu Privremenog organa opštine Istok koja se nalazi u Osojanu.
  • 23.05.2022
Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo
Ljudmila Meh i Sergej Ševčenko danas su doputovali na Kosovo, u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“. Oni se nalaze u Prištini i imaće priliku da nastave svoj posao kao novinari sa Kosova.
  • 22.05.2022
Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

  • 22.05.2022
U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022