Vesti
Društvo

Deca iz Vojvodine poslala poklone vršnjacima na Kosovu

Već sedam godina učenici osnovnih i srednjih škola iz Južnobačkog okruga šalju pakete školskog pribora za svoje vršnjake na Kosovu. Poklone je deci u Dobrotinu, Batusu, Ugljaru i Donjoj Brnjici, uručio načelnik okruga Milan Novaković.
Deca iz Vojvodine poslala poklone vršnjacima na Kosovu
Učenici OŠ "Knez Lazar" (Foto Kim)

U akciji prikupljanja pomoći za decu sa Kosova učestvuje više od 50 škola iz Novog Sada i Južnobačkog okruga. Nakon Donje Brnjice delegacija iz Vojvodine posetila je OŠ „Knez Lazar“ u Dobrotinu. Učenike prvog i drugog razreda pokloni su mnogo obradovali.

„Sviđaju mi se pokloni, hvala našim vršnjacima iz Vojvodine“, kazala je Anastasija Stojković.

„Mnogo mi se sviđaju pokloni, hvala svima koji su nam ove poklone doneli“, kazala je Magdalena Gudžić.

Načelnik Milan Novaković koji je škole na centralnom Kosovu posetio u pratnji direktora osnovnih i srednjih škola iz Novog Sada, kazao je da je u proteklih sedam godina prikupljeno više od sedam hiljada paketa školskog pribora.

„Ovo je sve u cilju da našoj deci sa severa razvijemo svest, pripadnosti celoj državi, da decu izjednačimo, da pokažemo i onu politiku koju naša država sprovodi, da se trudi i radi kako bi svima pružili jednako odrastanje. Deca su nam najvažanija i ona su naša budućnost i naš zalog, za sve ono što mi sada učinimo za njih, to će se nama višestruko vratiti“, rekao je Novaković.

Ovim gestom mališani iz Južnobačkog okruga dokazali su da misle na svoje vršnjake na Kosovu i Metohiji, kazao je direktor OŠ „Knez Lazar“ u Donjoj Gušterici Dragan Maksimović.

„Posebnu zahvalnost dugujemo načelniku Južnobačkog okruga i direktorima koji su obradovali naše mališane. Nadam se da ćemo realizovati sve ono što smo se dogovarali unazad sedam godina, a to znači da spojimo decu koja žive na ovim prostorima sa njihovim vršnjacima iz Novog Sada“, naveo je Maksimović.

Direktor OŠ “Prva vojvođanska brigada” iz Novog Sada Oliver Stojanović naveo je da će se ovakve akcije nastaviti i u budućnosti.

„Nosim divne utiske sa ovog područja, posebno je vredno to što sam video da ova deca zaista zaslužuju našu pažnju i budite sigurni da ćemo to i u buduće raditi“.

Načelnika Južnobačkog okruga i direktore osnovih i srednjih škola iz Novog Sada u Dobrotinu su dočekali, načelnik Kosovskog okruga Srđan Petković, direktorka opštinskog odeljenja za obrazovanje i kulturu Brankica Nićić i predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović.

„Ovaj gest govori o tome da naša deca nisu zaboravljena, koliko mi brinemo za našu decu, u toj meri možemo da računamo na našu budućnost na Kosovu i Metohiji“, rekao je Popović.

Osnovnu školu „Knez Lazar“ u Donjoj Gušterici pohađa 440 đaka, dok u isturenim odeljenjima Dobrotinu, gde se odvija samo prvi ciklus obrazovanja nastavu pohađa 63 učenika. Nakon Dobrotina, delegacija iz Vojvodine posetiće Batuse i Ugljare.

 Ostale vesti

’’Novaku ću preneti da mu je lepa domovina’’
Jelena Đoković, supruga jednog od najboljih tenisera sveta svih vremena i direktorka fondacije ’Novak Đoković’ je danas, zajedno sa predstavnicima fondacije ’Ana i Vlade Divac’ i Mohanđijem posetila manastir Pećku Patrijaršiju i Veliku Hoču.
  • 19.09.2021
Jelena Đoković posetila manastir Gračanicu
Jelena Đoković, supruga najboljeg svetskog tenisera, boravila je juče popodne u Gračanici.
  • 19.09.2021
Deca Metohije - Velika Hoča
Deca u orahovačkom naselju Velika Hoča, mnogo vole da se druže i igraju. Od svih predmeta u školi, omiljena im je matematika. Maštaju da postanu fudbaleri, lekari, umetnici... Kažu da im najviše im nedostaje bioskop, javlja Radio Goraždevac.
  • 19.09.2021
Sušica: Kvar u snabdevanju električnom energijom
U Sušici kod Gračanice od juče nema jedne faze u elektro-mreži, a napon je toliko nizak da aparati u domaćinstvima ne mogu ili otežano rade. 
  • 18.09.2021
Festival ’’Šild’’: Istorijska čitanka uživo
U srednjovekovnom parku „Red zmaja“ u Gračanici otvoren je peti Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata “Šild”. Zbog situacije sa koronom, ove godine njegov program nije dostupan posetiocima.
  • 18.09.2021
Multietnički odnosi na slikama i crtežima

Nova društvena inicijativa (NSI) je pokrenula program "Oči u oči" (Linking throuhg lenses, LTL) sa ciljem da se mladi ljudi priključe izazovu na društvenim mrežama i putem svojih slika ili crteža predstave pozitivne međuetničke odnose na Kosovu.

  • 17.09.2021