Vesti
Društvo

Debata o problemima mladih u Goraždevcu i Osojanu

Omladinski inovativni centar iz Peći organizovao je juče informativni sastanak sa mladima iz Goraždevca i Osojana na kojem je bilo reči o problemim sa kojima se susreću mladi iz ova dva sela.
Debata o problemima mladih u Goraždevcu i Osojanu
Detalj sa debate o problemima mladih u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Mladi Srbi su istakli da najviše problema imaju prilikom predaje zahteva za lična dokumenta.

"Bilo je reči o problemima mladih koji su izneli svoje probleme. Najviše ima problema oko dokumenata, lične karte, vozačke dozvole", rekao je Branko Zlatičanin iz Goraždevca.

"Reč je bila o problemima sa kojima se suočavamo. Pitali su nas iz našeg ugla, kako to možemo da rešimo i mi se nadamo da će doći do toga", kazao je Marko Memarović.

Predstavnca Inovativnog omladinskog centra Zana Ramović je navela da mladi ljudi iz manjinskih zajednica u opštini Peć imaju "dosta problema i oko jezika".

"Ovaj projekt se sprovodi u nekoliko opština. Najveći problemi mladih su usluge u opštini, najveća barijera je jezik, zato što puno njih ne zna albanski, a u opštini ne znaju svi srpski", rekla je Ramovićeva.

Jučerašnja debata u Goraždevcu je deo projekta koji sprovodi Omladinski inovativni centar iz Peći u okviru programa Alved. Slični sastanci o problemima mladih održani su i u Jablanici, Treboviću i Vitomirici.Ostale vesti

Istraživanja: Nizak stepen poverenja u političare
Podaci dobijeni iz ovogodišnjeg istraživanja NVO Aktiv, “Analiza trendova - Stavovi srpske zajednice na Kosovu” pokazuju da je zadovoljstvo trenutnom političkom, ekonomskom i bezbednosnom situacijom veoma nisko. U poslednje dve godine poverenje prema političarima se dodatno urušilo. Ispitanici, njih 67 odsto kaže da na Kosovu ne postoje političke partije ili političari kojima veruju.
  • 28.11.2022
Dan zastave Albanije
Albanci širom sveta danas obeležavaju Dan zastave, odnosno 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije. Na Kosovu se ovaj datum obeležava kao nacionalni praznik, pa većina javnih ustanova ne radi.
  • 28.11.2022
Nema više pola meseca odmora za lekare u srpskim sredinama – ukidaju se smene 15/15?

Lekari u zdravstvenim ustanovana koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije obavešteni su pre nekoliko dana da im se od ponedeljka 28.11.2022. godine ukida rad po smenama po dosadašnjem principu 15/15 ( 15 dana rade, a 15 odmaraju).

  • 27.11.2022
Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju
Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju ove nedelje, Srbija je konsenzusom izabrana za članicu, saopšteno je iz Vlade Republike Srbije.
  • 27.11.2022
Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022