Vesti
Društvo

Debata o biznisu mladih: Bez početkog rizika, ideje nije moguće sprovesti u delo

U Centru građanske energije u Kosovskoj Mitrovici održana je debata na temu „Mladi i početni biznisi“.
Debata o biznisu mladih: Bez početkog rizika, ideje nije moguće sprovesti u delo
Sa panela (Foto Radio Mitrovica sever)

Učesnici debate su bili Savetnik za inkluzivni razvoj za unapređenje zapošljavanja mladih na Kosovu Vladimir Živković, Jelena Savić menadžer Poslovnog centra Zvečan i Vladimir Vučković suosnivač digitalne agencije „W3 Lab“.

Posetioci panela su imali priliku da saznaju više o tome kako oformiti svoj prvi biznis, koje aktivnosti i odgovornosti sa sobom nosi upravljanje poslom, koji su najčešći problemi sa kojima se mladi susreću u pokretanju biznisa ali i da čuju iskustva onih koji su se već ostvarili na tom polju.

Vladimir Živković ističe da je mladima generalno teško da uopšte započnu nešto, jer kako kaže, nisu spremni na rizik. Dodaje da je potrebno istraživati i druga polja, koja nisu usko vezana za njihovo obrazovanje, interesovanja i mogućnosti.

„Potrebno je da mladi imaju proračunati plan, koji žele da ispolje. Ne mora to da bude neki biznis plan i nešto što se radi po nekoliko meseci, već je potrebno da zapišu svoje ideje i krenu u ostvarivanje svojih ciljeva. Što ranije krenu, to će pre stići do nekog profita. Ono što je bitno je da mladi moraju biti spremni na rizik. Bez početnog rizika ideje nije moguće sprovesti u delo. Preporučio bih mladima da, osim što izučavaju svoju oblast, uče i druge stvari, i onda će sve u jednom trenutku doći na svoje mesto“ rekao je Živković.

Pored toga, dodaje Živković, jako je bitno da mladi shvate da živimo u informacionom dobu okruženi tehnologijom, i da je potrebno da tokom celog života učimo i usavršavamo svoje znanje.

Menadžer Poslovnog centra Zvečan Jelena Savić kaže da je malde potrebno ohrabriti i neutralisati njihove strahove, kako bi oni bili sposobni da naprave svoj prvi korak u poslovnom svetu.

„Omladina je dosta kreativna i slobodna, ali kao i svim mladim ljudima, treba im poverenja. Treba im dati slobodu da se slobodno izraze, bez straha da će negde pogrešiti i napraviti neku fatalnu grešku. Najnormalnije je uraditi nešto što ne izgleda kako je neko drugi zamislio, to je deo naših života i samo u tom slučaju, čovek ide stepenicu po stepenicu ka svom cilju, a sve ostalo je ograničenje“ rekla je ona.

Vladimir Vučković ispred digitalne agencije „W3 Lab“ navodi da je potrebno razmeniti kontakte i upoznati se sa ljudima istog interesovanja, kako bi čuli drugačija mišljenja i iskustva.

„ Za mlade imam tri saveta, a prvi je da samo krenu da rade, ne mora da postoji nikakav biznis plan ili druge organizacije već je potrebno samo da se krene sa radom. Drugi savet je da pronađu svog mentora, koji može biti bilo koja osoba, koja ima više iskustva od njih. Treći i najbitniji savet je da se povežu sa ljudima iz iste kategorije, kako bi širili svoju mrežu poznanstava i čuli drugačija mišljenja i iskustva“ rekao je Vučković.

Učesnici debate pozvali su mlade da preuzmu inicijativu i da ideje koje imaju bez oklevanja pretoče u uspešne poslovne poduhvate.

Događaj je organizovala NVO „Link“ u saradnji sa UNMIK-om u okviru projekta “Podrška preduzetništvu mladih kroz male grantove”.Ostale vesti

Sutra pitijada u Donjoj Gušterici
U okviru "Vidovdanskih dana" u Donjoj Gušterici Turistička organizacija Gračanice (TOG) će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica sutra (26. juna) organizovati prvu pitijadu pod imenom "Кosovska pita", manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu.
  • 25.06.2022
Restoran u Prištini u znak protesta zabranio ’’ulazak bez viza’’ građanima EU
Jedan lokal u Prištini na ulazu je postavio tablu na kojoj piše da je zabranjen ulazak bez vize građanima Evropske unije.
  • 25.06.2022
KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022