Vesti
Društvo

Darko Dimitrijević nominovan za nagradu „Najevropljanin godine“

Kancelarija Evropske unije na Kosovu petu godinu za redom će uručiti godišnju nagradu „Najevropljanin godine“, pojedincu/instituciji koja je u proteklih godinu dana najviše doprinela promociji evropskih vrednosti na Kosovu, piše Gračanicaonline.
Darko Dimitrijević nominovan za nagradu „Najevropljanin godine“
Darko Dimitrijević (Foto Fejsbuk)

Među kandidatima u užem izboru, ove godine se nalaze osobe i institucije koje su pokazale veliku posvećenost borbi protiv Kovid-19, pridržavajući se evropskih vrednosti, piše na zvaničnoj Fejsbuk stranici Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Na listi eventualnih dobitnika nagrade se nalaze 32 volontera koji pomažu ljudima smeštenim u karantin zoni u Studentskom centru, Klinika za infektivne bolesti u Prištini, Ljulj Raka, profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Prištini i novinar Darko Dimitrijević.

„Darko Dimitrijević je mladi aktivista i novinar iz Goraždevca. Tokom pandemije Kovid-19, on je sakupljao i slao važne, jasne i nedvosmislene informacije o pandemiji zajednicama koje su izolovane. Takođe, Dimitrijević je aktivista civilnog društva koji se godinama zalaže za poboljšanje položaja nevećinskih zajednica“, piše u nominaciji.

Glasanje traje do 6. maja, a više informacija možete naći na Fejsbuk stranici Kancelarije Evropske unije na Kosovu.Ostale vesti

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023