Vesti
Društvo

Darko Dimitrijević nominovan za nagradu „Najevropljanin godine“

Kancelarija Evropske unije na Kosovu petu godinu za redom će uručiti godišnju nagradu „Najevropljanin godine“, pojedincu/instituciji koja je u proteklih godinu dana najviše doprinela promociji evropskih vrednosti na Kosovu, piše Gračanicaonline.
Darko Dimitrijević nominovan za nagradu „Najevropljanin godine“
Darko Dimitrijević (Foto Fejsbuk)

Među kandidatima u užem izboru, ove godine se nalaze osobe i institucije koje su pokazale veliku posvećenost borbi protiv Kovid-19, pridržavajući se evropskih vrednosti, piše na zvaničnoj Fejsbuk stranici Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Na listi eventualnih dobitnika nagrade se nalaze 32 volontera koji pomažu ljudima smeštenim u karantin zoni u Studentskom centru, Klinika za infektivne bolesti u Prištini, Ljulj Raka, profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Prištini i novinar Darko Dimitrijević.

„Darko Dimitrijević je mladi aktivista i novinar iz Goraždevca. Tokom pandemije Kovid-19, on je sakupljao i slao važne, jasne i nedvosmislene informacije o pandemiji zajednicama koje su izolovane. Takođe, Dimitrijević je aktivista civilnog društva koji se godinama zalaže za poboljšanje položaja nevećinskih zajednica“, piše u nominaciji.

Glasanje traje do 6. maja, a više informacija možete naći na Fejsbuk stranici Kancelarije Evropske unije na Kosovu.Ostale vesti

Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020
Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020
Gračanica: Život Roma u doba koronavirusa
U opštini Gračanici prema podacima ove lokalne samouprave trenutno živi oko 2.000 Roma. Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako težak položaj ove zajednice.
  • 27.05.2020
Nakon pauze, nastavljena registracija vozila
Registracija vozila, nakon pauze zbog pandemije koronavirsa, nastavljena je u toku prošle nedelje. Termini za registraciju se zakazuju, kazao je vlasnik servisa za tehnički pregled automobila u Lapljem Selu Siniša Todić.
  • 27.05.2020