Vesti
Društvo

Dani nemačkog jezika na Kosovu

U ove dve nedelje, ambasade Nemačke, Austrije i Švajcarske organizovaće Dane nemačkog jezika na Kosovu zajedno sa drugim partnerima.
Dani nemačkog jezika na Kosovu
Ilustracija ( Ilustracija (Foto pixabay.com)

Ambasador Jern Rode je na otvaranju rekao: „Nemački jezik povezuje naše zemlje sa Kosovom i to želimo da ponovo proslavimo u narednim nedeljama. Pozivam sve zainteresovane da uzmu učešće u brojnim događajima!“

Ambasador Kristof Vajdinger je naveo da je veoma zadovoljan što su ove godine ponovo uspeli da sastavimo uzbudljiv i raznovrstan program.

"Da navedemo samo neke najvažnije: Možete pogledati aktuelne austrijske filmove, uključujući nagrađivanu austrijsko-nemačku koprodukciju „Große Freiheit“, ili pratiti čitanja austrijske autorke Petre Nagenkogel. Iskoristite priliku da otkrijete svestranost nemačkog jezika”, dodao je Vajdinger

Ambasador Tomas Koli je naglasio „Naš zajednički jezik i kultura su nešto što nas blisko povezuje sa mnogim porodicama na Kosovu. Kroz naše događaje pokušaćemo da dopremo do što većeg broja ljudi na Kosovu.”

Od 8. do 20 maja 2022. godine na Kosovu će se održati brojni događaji vezani za nemački jezik:

Na događaju „Inovacije sa Kosova za tržišta nemačkog govornog područja“, privredne komore će razgovarati o značaju nemačkog jezika za biznis na Kosovu.

Austrijsko-nemački film „Velika sloboda“ imaće kosovsku premijeru, posle kojeg će biti prikazano još filmova iz Austrije i Švajcarske.

U okviru Polip festivala u Prištini održaće se čitanja autora nemačkog govornog područja.

Predstavite svoje omiljene pesme na Liričkom pikniku u Gradskom parku Prištine.

Na brojnim danima otvorenih vrata i informativnim događajima možete saznati sve o nemačkom jeziku na Kosovu i o studiranju i istraživanju u zemljama nemačkog govornog područja, navodi se u saopštenju Nemačke ambasade u Prištini.Ostale vesti

U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022
Računi za struju po starim tarifama

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) prihvatila je odluku kosovskog Apelacionog suda da suspenduje odluku o uvođenju novih tarifa za električnu energiju. Novi računi za struju će dolaziti po starim tarifama, koje su važile pre poskupljenja u februaru ove godine.

  • 21.05.2022
Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022