Vesti
Društvo

Dani nemačkog jezika na Kosovu

U ove dve nedelje, ambasade Nemačke, Austrije i Švajcarske organizovaće Dane nemačkog jezika na Kosovu zajedno sa drugim partnerima.
Dani nemačkog jezika na Kosovu
Ilustracija ( Ilustracija (Foto pixabay.com)

Ambasador Jern Rode je na otvaranju rekao: „Nemački jezik povezuje naše zemlje sa Kosovom i to želimo da ponovo proslavimo u narednim nedeljama. Pozivam sve zainteresovane da uzmu učešće u brojnim događajima!“

Ambasador Kristof Vajdinger je naveo da je veoma zadovoljan što su ove godine ponovo uspeli da sastavimo uzbudljiv i raznovrstan program.

"Da navedemo samo neke najvažnije: Možete pogledati aktuelne austrijske filmove, uključujući nagrađivanu austrijsko-nemačku koprodukciju „Große Freiheit“, ili pratiti čitanja austrijske autorke Petre Nagenkogel. Iskoristite priliku da otkrijete svestranost nemačkog jezika”, dodao je Vajdinger

Ambasador Tomas Koli je naglasio „Naš zajednički jezik i kultura su nešto što nas blisko povezuje sa mnogim porodicama na Kosovu. Kroz naše događaje pokušaćemo da dopremo do što većeg broja ljudi na Kosovu.”

Od 8. do 20 maja 2022. godine na Kosovu će se održati brojni događaji vezani za nemački jezik:

Na događaju „Inovacije sa Kosova za tržišta nemačkog govornog područja“, privredne komore će razgovarati o značaju nemačkog jezika za biznis na Kosovu.

Austrijsko-nemački film „Velika sloboda“ imaće kosovsku premijeru, posle kojeg će biti prikazano još filmova iz Austrije i Švajcarske.

U okviru Polip festivala u Prištini održaće se čitanja autora nemačkog govornog područja.

Predstavite svoje omiljene pesme na Liričkom pikniku u Gradskom parku Prištine.

Na brojnim danima otvorenih vrata i informativnim događajima možete saznati sve o nemačkom jeziku na Kosovu i o studiranju i istraživanju u zemljama nemačkog govornog područja, navodi se u saopštenju Nemačke ambasade u Prištini.Ostale vesti

Kamen temeljac za nove kuće porodicama Parlić, Grbić i Maksimović
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio je kamen temeljac za izgradnju kuća porodicama Parlić, Grbić i Maksimović u Dobrotinu, Donjoj Gušterici i Sušici. Ministarstvo će finansirati radove čiji se se završetak očekuje za oko tri nedelje.  
  • 01.06.2023
Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

  • 31.05.2023
Vladika Teodosije u Orahovcu: Crkva je uz svoj narod

Vladika raško-prizrenski Teodosije stigao je u Orahovac kako bi pružio podršku meštanima, u danima kada se suočavaju sa novim provokacijama i tenzijom povodom celokupne situacije na Kosovu.

  • 31.05.2023
Porfirije: Srbi na Kosovu imaju pravo da na svojoj zemlji žive u miru sa drugima
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije izjavio je da je srpski narod na Kosovu ima i potrebu i pravo da živi na svojoj zemlji u miru i međusobnom razumevanju sa drugima.
  • 30.05.2023
SPC: Patrijarh Porfirije uputio podršku srpskom narodu na Kosovu
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uputio je večeras "snažnu poruku podrške" srpskom narodu na Kosovu, posle molebana u hramu Svetog Save na Vračaru.
  • 29.05.2023
Vladika Teodosije u Zvečanu služio moleban

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio moleban za mir u crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu, a potom u porti razgovarao sa narodom.

  • 29.05.2023