Vesti
Društvo

Dani nemačkog jezika na Kosovu

U ove dve nedelje, ambasade Nemačke, Austrije i Švajcarske organizovaće Dane nemačkog jezika na Kosovu zajedno sa drugim partnerima.
Dani nemačkog jezika na Kosovu
Ilustracija ( Ilustracija (Foto pixabay.com)

Ambasador Jern Rode je na otvaranju rekao: „Nemački jezik povezuje naše zemlje sa Kosovom i to želimo da ponovo proslavimo u narednim nedeljama. Pozivam sve zainteresovane da uzmu učešće u brojnim događajima!“

Ambasador Kristof Vajdinger je naveo da je veoma zadovoljan što su ove godine ponovo uspeli da sastavimo uzbudljiv i raznovrstan program.

"Da navedemo samo neke najvažnije: Možete pogledati aktuelne austrijske filmove, uključujući nagrađivanu austrijsko-nemačku koprodukciju „Große Freiheit“, ili pratiti čitanja austrijske autorke Petre Nagenkogel. Iskoristite priliku da otkrijete svestranost nemačkog jezika”, dodao je Vajdinger

Ambasador Tomas Koli je naglasio „Naš zajednički jezik i kultura su nešto što nas blisko povezuje sa mnogim porodicama na Kosovu. Kroz naše događaje pokušaćemo da dopremo do što većeg broja ljudi na Kosovu.”

Od 8. do 20 maja 2022. godine na Kosovu će se održati brojni događaji vezani za nemački jezik:

Na događaju „Inovacije sa Kosova za tržišta nemačkog govornog područja“, privredne komore će razgovarati o značaju nemačkog jezika za biznis na Kosovu.

Austrijsko-nemački film „Velika sloboda“ imaće kosovsku premijeru, posle kojeg će biti prikazano još filmova iz Austrije i Švajcarske.

U okviru Polip festivala u Prištini održaće se čitanja autora nemačkog govornog područja.

Predstavite svoje omiljene pesme na Liričkom pikniku u Gradskom parku Prištine.

Na brojnim danima otvorenih vrata i informativnim događajima možete saznati sve o nemačkom jeziku na Kosovu i o studiranju i istraživanju u zemljama nemačkog govornog područja, navodi se u saopštenju Nemačke ambasade u Prištini.Ostale vesti

Kosovska Mitrovica: Humanitarni bazar za lečenje Sare Prljinčević
U gradu na Ibru je organizovan celodnevni bazar radu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Sare Prljinčević (15) sa centralnog Kosova koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.
  • 05.12.2022
Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

  • 03.12.2022
Sudski savet Kosova odlučio da se sudije vrate na posao
Sudski savet Kosova (SSK) saopštio je da se sudije koje su odlučile da bojkotuju rad zbog odluke kosovske vlade o smanjenju plata, vraćaju na posao i da će učestvovati u komisijama i drugim grupama u kojima je učešće određeno važećim zakonodavstvom, ali da neće sarađivati sa Vladom Kosova.
  • 03.12.2022
Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se 3. decembra pod sloganom  "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta". Tim povodom, NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i NVO Faktor organizuju dvomesečnu kampanju pod nazivom "Posmatrajte svet našim očima", kako bi ukazali na težak i veoma loš položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu.
  • 02.12.2022