Vesti
Društvo

Dani medija EU-Zapadni Balkan u Podgorici

Evropska komisija organizuje treći forum Dani medija EU-Zapadni Balkan, koji će se održati u Podgorici 12. i 13. septembra 2019.
Dani medija EU-Zapadni Balkan u Podgorici
Podgorica (Foto total-montenegro-news.com)

Skup koji je prvi put organizovan 2017. ima za cilj da osigura da sloboda medija ostane prioritet, istovremeno se baveći složenim gorućim političkim, ekonomskim i socijalnim pitanjima sa kojima se region trenutno suočava.

Ovogodišnje izdanje će se fokusirati na odnose između politike i medija. Na Danima medija će po prvi put učestvovati politički predstavnici iz regiona zaduženi za informacije i predstavnici medija.

Uvodna izlaganja na forumu imaće evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i premijer Crne Gore Duško Marković.

Nakon njih će biti održan veliki panel koji će se fokusirati na „osiguravanje slobode medija i održivosti nezavisnih medija na Zapadnom Balkanu“.

Prvog radnog dana prisutni će razmeniti mišljenja u tri paralelne radionice: nezavisno izveštavanje, pomirenje i regionalna saradnja, podsticanje nove generacije novinara i novih poslovnih modela.

Drugog dana će biti predstavljeni zaključci sa radionica i održana panel diskusija „Politika se susreće sa medijima“.

Među učesnicima skupa su i predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Desir, predstavnica Generalnog direktorata za susedsku politiku i pregovore sa EU Henoveva Ruiz Kalavera, mnogobrojni ambasadori, univerzitetski profesori, političari i novinari. Očekuje se da će skupu prisustvovati više od 300 učesnika.Ostale vesti

Oko dve trećine ispitanika iz Severne Mitrovice smatra da je diskriminisano u poslednjih šest meseci
U poslednjih šest meseci 65 odsto ispitanika iz Severne Mitrovice smatra da im je bilo uskraćeno ili prekršeno neko pravo, a 44 odsto njih veruje da su diskriminisani na osnovu etničke pripadnosti, pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC). „Dijalog oči u oči između lokalnih Srba i Albanaca, što manje politike i rešavanje lokalnih problema su ključ“, smatra Dušan Radaković, izvršni direktor ove organizacije.
  • 08.06.2023
Goraždevac: Učenici se oprobali u kvizu znanja
U prostorijama osnovne škole „Janko Jovićević“ održan je „Školski kviz znanja“ na kome su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Goraždevca, Osojana, Banja, Crkoleza, Vidanja i Suvog Grla.
  • 07.06.2023
Srđan Sentić izabran za zamenika kosovskog Ombudsmana

Skupština Kosova je na sednici u sredu, tajnim glasanjem, izabrala ambasadora Srđana Sentića za novog zamenika Ombudsmana na Kosovu iz redova nevećinskih zajednica. Za Sentića je glasalo 53 od ukupno 73 prisutna narodna poslanika.

  • 07.06.2023
Patrijarh zabrinut što je veronauka degradirana u status programa
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije razgovarao je sa vršiocem dužnosti ministra prosvete Đorđem Milićevićem i izneo zabrinutost što je verska nastava iz statusa predmeta degradirana u status programa, kao i da posle više od dve decenije od vraćanja u prosvetni sistem još nije rešen radno-pravni status veroučitelja.
  • 07.06.2023
Dobrotin: Petočlana porodica Trajković uskoro u novom domu

U Dobrotinu je na treći dan Svete Trojice, seoske slave ovog mesta, ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio kamen temeljac za izgradnju kuće petočlanoj porodici Trajković.

  • 06.06.2023
Američki KFOR i Leposavci odmerili snage u vuči konopca
Ispred zgrade opštine u Leposaviću, građani koji protestuju već deseti dan – juče su označili početak ovogodišnjih Radničkih igara, tradicionalne manifestacije koja se u ovoj opštini održava. U ovim igrama danas su im se pridružili i pripadnici američkog KFOR-a.
  • 06.06.2023