Vesti
Društvo

Dani meda u Sirinićkoj župi

Pčelari iz svih krajeva Kosova predstavili danas u Štrpcu svoje proizvode. Interesovanje izlagača i posetilaca najveće do sada.
Dani meda u Sirinićkoj župi
Štrpce (Foto TV Herc)

U okviru manifestacije „Dani meda Sirinićke župe“ danas je u centru Štrpca svoje proizvode predstavilo četrdesetak pčelara iz Sirinićke župe, Kosovskog Pomoravlja, Centralnog Kosova, sa Gore i iz ostalih krajeva Kosova.

Najveće interesovanje posetilaca, kojih je bilo nekoliko stotina, izazvali su pića od meda, kolači i propolis.

U Opštini Štrpce kažu da su „Dani meda“ dobra prilika za promovisanje nadaleko poznatog meda iz šarskog kraja.

„Pčelarstvo je veoma popularna grana privrede u Štrpcu. Takozvani tamni medovi koji se ovde proizvode su izuzetnog kvaliteta, čuveni su i skupi. Ova manifestacija nije samo prilika da pčelari sa teritorije Opštine Štrpce predstave svoje proizvode, već da se i gosti, koji dolaze sa teritorije čitavog Kosova, uvere u kvalitet šarskog meda“, kazao je zamenik gradonačelnika Opštine Štrpce Nikola Krstić za RTV Kim.

Predavanja u vezi sa pčelarstvom i proizvodnjom meda i medovače takođe su bila deo današnjeg događaja.

Okupljanja proizvođača meda u organizaciji udruženja „Šarski roj“ dešavaju se svakog septembra od 2010. godine.Ostale vesti

Oko dve trećine ispitanika iz Severne Mitrovice smatra da je diskriminisano u poslednjih šest meseci
U poslednjih šest meseci 65 odsto ispitanika iz Severne Mitrovice smatra da im je bilo uskraćeno ili prekršeno neko pravo, a 44 odsto njih veruje da su diskriminisani na osnovu etničke pripadnosti, pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC). „Dijalog oči u oči između lokalnih Srba i Albanaca, što manje politike i rešavanje lokalnih problema su ključ“, smatra Dušan Radaković, izvršni direktor ove organizacije.
  • 08.06.2023
Goraždevac: Učenici se oprobali u kvizu znanja
U prostorijama osnovne škole „Janko Jovićević“ održan je „Školski kviz znanja“ na kome su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Goraždevca, Osojana, Banja, Crkoleza, Vidanja i Suvog Grla.
  • 07.06.2023
Srđan Sentić izabran za zamenika kosovskog Ombudsmana

Skupština Kosova je na sednici u sredu, tajnim glasanjem, izabrala ambasadora Srđana Sentića za novog zamenika Ombudsmana na Kosovu iz redova nevećinskih zajednica. Za Sentića je glasalo 53 od ukupno 73 prisutna narodna poslanika.

  • 07.06.2023
Patrijarh zabrinut što je veronauka degradirana u status programa
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije razgovarao je sa vršiocem dužnosti ministra prosvete Đorđem Milićevićem i izneo zabrinutost što je verska nastava iz statusa predmeta degradirana u status programa, kao i da posle više od dve decenije od vraćanja u prosvetni sistem još nije rešen radno-pravni status veroučitelja.
  • 07.06.2023
Dobrotin: Petočlana porodica Trajković uskoro u novom domu

U Dobrotinu je na treći dan Svete Trojice, seoske slave ovog mesta, ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio kamen temeljac za izgradnju kuće petočlanoj porodici Trajković.

  • 06.06.2023
Američki KFOR i Leposavci odmerili snage u vuči konopca
Ispred zgrade opštine u Leposaviću, građani koji protestuju već deseti dan – juče su označili početak ovogodišnjih Radničkih igara, tradicionalne manifestacije koja se u ovoj opštini održava. U ovim igrama danas su im se pridružili i pripadnici američkog KFOR-a.
  • 06.06.2023