Vesti
Društvo

Danas se obeležava Dan rudara

Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
Danas se obeležava Dan rudara
Rudnik Trepča (Foto Srbija danas)

Oko 29.000 rudara u Srbiji danas će obeležiti svoj praznik - Dan rudara i ponovo zatražiti bolje uslove, veću zaradu, bezbednost i zaštitu na radu.

Tim praznikom obeležava se 117 godina od poznatih štrajkova u Senjskim rudnicima, u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega.

Svima je tada skraćeno radno vreme i dobili su besplatno ulje za lampe za osvetljavanje jama.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković kaže, u izjavi za Tanjug, da su rudari tada svojom snagom i energijom izborili bolje uslove rada, veće zarade i skraćeno radno vreme.

Kako kaže, rudari će obeležiti svoj praznik u drugačijim uslovima zbog situacije sa korona virusom i taj sindikat neće svečano, kao i obično, najboljim pojedincima uručiti sat sa ugraviranom posvetom, već će svečanost biti odložena dok se ne steknu odgovarajući zdravstveni uslovi.

Trepča nekad i sad

U nekadašnjem gigantu Kombinatu Trepča, gde se proizvodilo oko 70 odsto mineralnih sirovina u tadašnjoj Jugoslaviji, radilo je više od 20.000 radnika.

Dolaskom na Kosovo međunarodnih snaga 1999. veći deo Trepčinih pogona i najveći rudnik Stari Trg ostali su u južnom delu Mitrovice.

Sada je u Kombinatu, u Leposaviću i Zvečanu, radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.

Đurić: „Trepča“ je strateški resurs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić čestitao je rudarima i svim zaposlenima u Rudarsko-metalurško-hemijskom kombinatu „Trepča“, Dan rudara.

"Rudarsko-metalurško-hemijski kombinat „Trepča“ je strateški resurs, koji decenijama daje značajan doprinos razvoju naše južne pokrajine, ali i privrednom i ukupnom napretku Republike Srbije. Častan i težak rudarski posao, duboko je ugrađen u napredak našeg energetskog sektora i razvoja Kosova i Metohije", istakao je Đurić.

On je dodao da će Srbija predano raditi da rudarima osigura bolje uslove rada, veće zarade i pristojan životni standard za njih i njihove porodice.

"Častan i težak rudarski posao, duboko je ugrađen u napredak našeg energetskog sektora i razvoja Kosova i Metohije. Kosovo obiluje prirodnim lepotama i prirodnim bogatstvima, gde svakako spadaju i naša rudna bogatstva. Te resurse možemo i moramo iskoristiti predanim radom i naj tačin poboljšati život svakog pojedinca i društva u celini. Rudari su pokazali da to znaju i mogu”, zaključuje se u saopštenju. Ostale vesti

Protest ispred SANU zbog izjave Kostića o Kosovu
Ispred Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu je održan protestni skup stotinak građana zbog izjave njenog predsednika Vladimira Kostića o Kosovu. Oni su držali zastave Srbije i Rusije i zastavu s konturom Kosova i natpisom "Nema predaje".
  • 16.01.2021
Vladika Teodosije obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu
Eiskop raško-prizrenski Teodosije je juče obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu, dodelivši novčanu pomoć, hranu i higijenske pakete za 20 najugroženijih porodica, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.
  • 16.01.2021
Petković: Stigla pomoć narodu ugroženom poplavama na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je stigla pomoć srpskom narodu na Kosovu ugroženom poplavama, uprkos tome što je njemu onemogućen ulazak na Kosovo.
  • 15.01.2021
KP: Oprez u saobraćaju zbog poledice
Kosovska policija apeluje na učesnike u saobraćaju da budu pažljiviji u vožnji zbog poledice na putu uzrokovane poplavama i padom temperature.
  • 14.01.2021
Dostavljena oprema za bržu sanaciju štete od poplava
Talas poplava koje su pogodile Kosovo u srpskim sredinama zahvatio je 250 stambenih objekata kao i 250 hektara javnih površina, puteva i okućnica, a komisije za evidentiranje štete na terenu sagledavaju detalje plavljenja. 
  • 14.01.2021
KM: Uručeni ključevi stanova stanarima nekadašnjeg “Samačkog bloka”
Preostalim stanarima nekadašnjeg "Samačkog bloka", danas su uručeni ključevi 20 stanova u novoj zgradi u ulici Rudarske čete u Kosovskoj Mitrovici, izgrađenoj sredstvima Grada Beograda. Ovim su zbrinuti svi stanari koji su u požaru jula meseca 2017. godine ostali bez krova nad glavom. Najavljena je izgradnja još jedne zgrade.
  • 14.01.2021