Vesti
Društvo

Danas potpisivanje ugovora za Brezovicu

Vlada Kosova i francuski konzorcijum "MDP konsalting - Kompani de Alpi" danas bi trebalo da potpišu ugovor o izgradnji ski-centra Brezovica u koji treba da bude uloženo više 410 miliona evra.

Danas potpisivanje ugovora za Brezovicu
Brezovica (Foto Kim arhiva)

Međuministarska grupa Projekta za razvoj turističkog centra Brezovica je 7. aprila ocenila da su ispunjeni preduslovi za ozvaničenje ugovora s francuskim konzorcijumom.  

Kosovski ministri trgovine i industrije, finansija, evropskih intergacija, poljoprivrede, prostornog planiranja, lokalne samouprave, kao i gradonačelnik Štrpca, saglasili su se s većinom tačaka ugovora.

Ugovor bi trebalo da potpiše kompanija "Brezovica rizort" koju je francuski konzorcijum registrovao kao društvo s ograničenom odgovornošću.

Ugovor će stupiti na snagu šest meseci posle potpisivanja, do kada se moraju ispuniti preduslovi i do kada francuski konzorcijum treba da dostavi dokumenta s detaljima finansijske konstrukcije, i plan procene uticaja projekta na okolinu.

Na međunarodnom tenderu najbolju ponudu za ski-centar Brezovica u decembru je dao francuski konzorcijum "MDP konsalting", zajedno s operaterom "Kompani dez Alp". Francuski konzorcijum je ponudio tri faze razvoja turističkog centra Brezovica, uz investiranje 410 miliona evra i otvaranje više od 3.000 radnih mesta.

Konzorcijum je najavio izgradnju 100 kilometara staza, više od 20 ski-liftova i drugu infrastrukturu.Ostale vesti

Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023
Vladika Grigorije: Veliki problemi zahtevaju velike ljude koji će ih rešavati
"Oni koji nisu uspeli da do sada normalizuju život na Kosovu i Metohiji neće to uspeti ni sada, niti u budućnosti, ma o čemu se oni formalno dogovorili ili dogovarali. A to je ono što me kao čoveka najviše boli", kazao je u intervjuu za KoSSev vladika diseldorfsko-nemački Grigorije.
  • 22.03.2023
„Doručak sa gimnazijalcima“, prikupljanje novca za ekskurziju

Učenici i profesori prištinske Gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu ponovo su pokrenuli akciju prikupljanja novca za svoje drugare čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju. U centru Gračanice, ispred opštine, postavili su štandove sa raznim i slatkišima, te napicima, od čije prodaje bi mogli da prikupe deo potrebnih sredstava.

  • 22.03.2023