Vesti
Društvo

Danas počinje prijava za porodiljski dodatak

Nezaposlene porodilje koje su na svet svoju decu donele u poslednjih 12 meseci tokom narednih 6 meseci primaće finansijsku podršku od 170 evra iz Prištine, dok će zaposlene porodilje po 170 evra primati naredna tri meseca, pored redovne naknade za porodiljsko odsustvo.

Danas počinje prijava za porodiljski dodatak
Ilustracija (Foto istockphoto.com)

Ovo su davanja iz kosovskog sistema a koja je najavio Aljbin Kurti u petak.

Ovog meseca počinje i raspodela dečjih dodataka u koji će biti uključena deca rođena 2020. i 2021. godine sa po 20 evra mesečno.

Postepeno, počev od januara 2022. godine, pridodavaće se i deca iz druge starosne grupe do 16. godine, za koje je vrednost dodatka 10 evra mesečno.

Prijava za porodiljske dodatke počinje danas putem onlajn aplikacije na portalu e-kosova. Korisnik dečijeg dodatka je majka ili staratelj, apliciranje će se vršiti takođe onlajn i preko e-kosova.

Hadžiju: Skrenuta je pažnja na kategoriju stanovništva koja je diskriminisana

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju je rekla da je vladinim paketom ekonomskog preporoda vezanim za mere podrške deci i majkama prvi put pažnja skrenuta na kategorije stanovništva koje su diskriminisane.

Hadžiju je na Fejsbuku navela da do sada nijedna vlada nije rešavala probleme s kojima se suočavaju devojke i žene, a da je obaveza vlade i drugih institucija da promene takvo stanje.

"Očigledno da se veliki problemi godinama ne rešavaju. Prvi put se događa da žene i deca osećaju ruku države. Prvi put je pažnja okrenuta kategorijama koje su diskriminirane", napisala je Hadžiju.

Navela je da su mnoge porodice zadovoljne merom vlade jer, kako kaže, svima olakšava živote.Ostale vesti

Nastava u srpskim sredinama i dalje na daljinu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije saopštilo je danas da će škole u srpskim sredinama na Kosovu i naredne nedelje izvoditi nastavu na daljinu.
  • 17.09.2021
Istok: Pokrenuta akcija čišćenja groblja u Srbobranu

U povratničkom selu Srbobran, u opštini Istok, pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava za čišćenje i uređivanje seoskog groblja koje će početi u prvim danima oktobra, izjavila je za Radio Goraždevac Vesna Maliković iz Srbobrana.

  • 17.09.2021
Usvojen predlog o isplati 20 evra svim punoletnim građanima
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen Predlog zakon o isplati 20 evra svim punoletnim građanima.
  • 16.09.2021
Uručeni ključevi kuća porodicama Nisić i Dimić iz Klokota
Socijalno ugroženim porodicama Nisić i Dimić iz Кlokota, danas su uručeni ključevi novih kuća, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 16.09.2021
Zapušite nos, otvorite oči: Gračanica do Tokija
Najveći ekološki problemi na teritoriji opštine Gračanica su godinama unazad potpuno isti. Meštani Lapljeg Sela i Preoca se svakog leta suočavaju sa nesnosnim smradom reke Gračanke koji ih guši do kasne jeseni. Iz opštinskog Odeljenja inspekcije ističu da su uzorci vode sa više lokacija poslati na ispitivanje, da su rezultati pokazali prisustvo otpadnih voda iz domaćinstava, a da analiza prisustva teških metala iz tehničkih razloga neće biti brzo urađena.
  • 16.09.2021
Devenport povodom Međunarodnog dana demokratije: Svaki glas mora da se čuje
„Obeležavajući Svetski dan demokratije potvrđujemo princip izražavanja slobode volje ljudi, bilo putem glasačkih kutija, bilo putem medija, kao osnovu autoriteta za svaki vid vlasti“, oglasio se danas šef misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Majk Devenport.
  • 15.09.2021