Vesti
Društvo

Danas počinje prijava za porodiljski dodatak

Nezaposlene porodilje koje su na svet svoju decu donele u poslednjih 12 meseci tokom narednih 6 meseci primaće finansijsku podršku od 170 evra iz Prištine, dok će zaposlene porodilje po 170 evra primati naredna tri meseca, pored redovne naknade za porodiljsko odsustvo.

Danas počinje prijava za porodiljski dodatak
Ilustracija (Foto istockphoto.com)

Ovo su davanja iz kosovskog sistema a koja je najavio Aljbin Kurti u petak.

Ovog meseca počinje i raspodela dečjih dodataka u koji će biti uključena deca rođena 2020. i 2021. godine sa po 20 evra mesečno.

Postepeno, počev od januara 2022. godine, pridodavaće se i deca iz druge starosne grupe do 16. godine, za koje je vrednost dodatka 10 evra mesečno.

Prijava za porodiljske dodatke počinje danas putem onlajn aplikacije na portalu e-kosova. Korisnik dečijeg dodatka je majka ili staratelj, apliciranje će se vršiti takođe onlajn i preko e-kosova.

Hadžiju: Skrenuta je pažnja na kategoriju stanovništva koja je diskriminisana

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju je rekla da je vladinim paketom ekonomskog preporoda vezanim za mere podrške deci i majkama prvi put pažnja skrenuta na kategorije stanovništva koje su diskriminisane.

Hadžiju je na Fejsbuku navela da do sada nijedna vlada nije rešavala probleme s kojima se suočavaju devojke i žene, a da je obaveza vlade i drugih institucija da promene takvo stanje.

"Očigledno da se veliki problemi godinama ne rešavaju. Prvi put se događa da žene i deca osećaju ruku države. Prvi put je pažnja okrenuta kategorijama koje su diskriminirane", napisala je Hadžiju.

Navela je da su mnoge porodice zadovoljne merom vlade jer, kako kaže, svima olakšava živote.Ostale vesti

Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022
Na prelazima duge kolone, na Merdaru se čeka i do 180 minuta
Na svim administrativnim i graničnim prelazima se beleže duža zadržavanja vozila u oba smera. U ranim jutarnjim satima kolone su nešto kraće, ali već nešto pre podneva na prelazu Jarinje je na ulazu na Kosovo bilo više od sto vozila u koloni, dok ih je na izlazu nešto manje.
  • 05.08.2022