Vesti
Društvo

Danas počinje prijava za porodiljski dodatak

Nezaposlene porodilje koje su na svet svoju decu donele u poslednjih 12 meseci tokom narednih 6 meseci primaće finansijsku podršku od 170 evra iz Prištine, dok će zaposlene porodilje po 170 evra primati naredna tri meseca, pored redovne naknade za porodiljsko odsustvo.

Danas počinje prijava za porodiljski dodatak
Ilustracija (Foto istockphoto.com)

Ovo su davanja iz kosovskog sistema a koja je najavio Aljbin Kurti u petak.

Ovog meseca počinje i raspodela dečjih dodataka u koji će biti uključena deca rođena 2020. i 2021. godine sa po 20 evra mesečno.

Postepeno, počev od januara 2022. godine, pridodavaće se i deca iz druge starosne grupe do 16. godine, za koje je vrednost dodatka 10 evra mesečno.

Prijava za porodiljske dodatke počinje danas putem onlajn aplikacije na portalu e-kosova. Korisnik dečijeg dodatka je majka ili staratelj, apliciranje će se vršiti takođe onlajn i preko e-kosova.

Hadžiju: Skrenuta je pažnja na kategoriju stanovništva koja je diskriminisana

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju je rekla da je vladinim paketom ekonomskog preporoda vezanim za mere podrške deci i majkama prvi put pažnja skrenuta na kategorije stanovništva koje su diskriminisane.

Hadžiju je na Fejsbuku navela da do sada nijedna vlada nije rešavala probleme s kojima se suočavaju devojke i žene, a da je obaveza vlade i drugih institucija da promene takvo stanje.

"Očigledno da se veliki problemi godinama ne rešavaju. Prvi put se događa da žene i deca osećaju ruku države. Prvi put je pažnja okrenuta kategorijama koje su diskriminirane", napisala je Hadžiju.

Navela je da su mnoge porodice zadovoljne merom vlade jer, kako kaže, svima olakšava živote.Ostale vesti

Istraživanje: Kako smanjiti usamljenost kod starijih osoba?
Pružanje konkretne podrške starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Univerzitetskog koledža u Londonu, sapšteno je iz UNFPA Kosovo.
  • 28.01.2022
Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine
Kako je i najavljeno, Ministarstvo prosvete Kosova i Ministarstvo prosvete Albanije objavili su danas poziv za prijavu na konkurs za zajednički Bukvar, uz radnu svesku.
  • 28.01.2022
Humanitarna hrišćanska zajednica „Radosti moja“, podelila svetosavske paketiće
Deca u Goraždevcu dobila su danas svetosavske paketiće od Humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja“. Predhodnih dana ova organizacija posetila je i Orahovac i Veliku Hoču.
  • 28.01.2022
Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi
Agencija za informisanje i privatnost je primila 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka i još 147 pritužbi na pristup javnim dokumentima. Konačne odluke su donete u oko 80 odsto slučajeva.
  • 28.01.2022
Mlađi osnovci neposredno, ostali kombinovano
Tim za škole doneo je odluku da od 31. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je na sajtu Ministarstva prosvete Republike Srbije. 
  • 28.01.2022
Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022