Vesti
Društvo

Danas je Svetski dan šale

U svetu se 1. aprila obeležava Dan šale kada ljudi prave bezopasne smicalice i sitne prevare kako bi izmamili osmehe. Smeh je potvrđeno lekovit, pa bi bilo dobro da kada god neko pokuša da vam pokvari raspoloženje, imate u rukavu neku komičnu situaciju koje ćete se setiti i rasterati loše raspoloženje.
Danas je Svetski dan šale
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Kako je i kada tačno 1. april izabran za svetski dan šale nije jasno utvrđeno. Prema nekim zapisima, ovaj praznik pojavio se krajem srednjeg veka u Evropi kao “Dan svih luda”. Pojedini naučnici smatraju da praznovanje ima veze sa žiteljima starog Rima, jer su upravo oni bili poznati po dobroj zabavi i bahanalijama. Međutim, postoje i oni koji veruju da se taj običaj pojavio u 16. veku u Francuskoj, jer, navodno, onom ko je nasamaren kažu da je dobio “aprilsku ribu”. Prema jednoj teoriji, taj datum se vezuje za usvajanje Gregorijanskog kalendara kada je izraz “aprilska luda” pripisivan onima koji su se i dalje držali starog, Julijanskog kalendara.

Glumac Narodnog pozorišta Priština Milan Vasić kaže za RTV Kim da je odrastao u porodici gde je šala najbitnija.

„To je opet pozitivan duh, ne može svako da se šali, prosto trebaš da se rodiš u takvoj porodici da bi znao za dobru šalu. Svaki čovek koji poznaje šalu i koji razume to, normalno prvo zbija šale na svoj račun. Ko ne zna da zbija šale na svoj računk, onda nije šaljivdžija nego je pokvaren čovek koji hoće da povredi nekog ili uvredi. Moja šala je kao i kod mog oca, sve na prvu i na svačiji račun kao i na svoj i prihvatanje šale. Šala, smeh, pesma, vedar duh to je nešto što održava čoveka u životu“, rekao je Vasić.

Pozitivan, duhovit, lak, težak, crni, da li kao parodija, satira ili vic, humor pomaže ljudima da se kroz smeh opuste i bar u trenutku zaborave na tešku svakodnavnicu.

„Volim kada neko ima zdrav smisao za humor i volim šale, ali volim i da se šale na moj račun. Vodim se time da je dan bez smeha i bez šale izgubljen dan“, rekla je Milena Maksimović iz Radeva.

"Volim da se šalim. Ako se šališ moraš da znaš i da primiš šalu", rekao je prolaznik u Gračanici.

Dan šale je prilika da ljubitelji humora i dobre zabave ispune sebi i drugima dan smehom. Prvoaprilske šale imaju za cilj da nekog dovedu u humorističan položaj, a u trenutku kada je šala prihvaćena, onaj koji je osmislio uzvikuje poznatu frazu "Aprili-li".

 Ostale vesti

Dvodnevno predavanje docenta Nedeljkovića u Kim radiju o monetizaciji sadržaja na internetu
Docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu dr Marko Nedeljković je u sredu i četvrtak (29. i 30. marta) održao dvodnevni trening u redakciji Kim radija u Čaglavici na temu monetizacije i prilagođavanja novinarskih sadržaja na internetu zahtevima digitalnog doba i društvenih mreža.
  • 30.03.2023
Izabran novi predsednik SANU
Novi predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti je akademik, fizičar Zoran Knežević, odlučeno je na današnjoj Izbornoj sednici. Knežević je dobio glasova 75 u odnosu na 33 svog protiv kandidata Svetislava Božića.
  • 30.03.2023
Tribina o saradnji Grka i Srba: Vezuje nas vera i tradicija

Udruženje Srpsko-grčko društvo i Dom kulture „Gračanica“ organizovali su tribinu na temu "Ujedinjenje radi očuvanja hrišćanstva i pravoslavnog identiteta Grka i Srba u doba globalizacije".

  • 29.03.2023
EU uz dogovor s Nemačkom usvojila plan o automobilima posle 2035.
Ministri Evropske unije usvojili su plan da od 2035. novi automobili sa motorom na unutrašnje sagorevanje mogu da se registruju samo ako koriste klimatski neutralna goriva, saopštila je švedska ministarka energetike Eba Buš.
  • 28.03.2023
Srbija među evropskim zemljama sa najviše slučajeva zastrašivanja novinara
Srbija je u 2022. bila jedna od evropskih zemalja sa najviše zabeleženih slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja novinara, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju partnerskih organizacija Platforme Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.
  • 28.03.2023
Goraždevac: Već dva meseca bez predsednika PO, građani bez plata i drugih davanja
Mnogi žitelji Goraždevca trenutno jedva sastavljaju kraj sa krajem, jer već dva meseca Vlada Srbije okleva da imenuje predsednika Privremenog organa za Peć. Radnici ovog tela ne primaju plate već tri meseca, poljoprivrednici po prvi put nemaju mogućnost da apliciraju za podršku u repromaterijalu za prolećnu setvu, a stali su i svi ostali procesi u nadležnosti predsednika. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kažu za Radio Goraždevac da će pomoći i krivicu svaljuju na bivšeg predsednika Miloša Dimitrijevića, jer nije predao pečat. Dimitrijević kaže da će izvršiti primopredaju ali da nema sa kim, jer Vlada ne imenuje novo lice.
  • 28.03.2023