Vesti
Društvo

Danas je Svetski dan šale

U svetu se 1. aprila obeležava Dan šale kada ljudi prave bezopasne smicalice i sitne prevare kako bi izmamili osmehe. Smeh je potvrđeno lekovit, pa bi bilo dobro da kada god neko pokuša da vam pokvari raspoloženje, imate u rukavu neku komičnu situaciju koje ćete se setiti i rasterati loše raspoloženje.
Danas je Svetski dan šale
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Kako je i kada tačno 1. april izabran za svetski dan šale nije jasno utvrđeno. Prema nekim zapisima, ovaj praznik pojavio se krajem srednjeg veka u Evropi kao “Dan svih luda”. Pojedini naučnici smatraju da praznovanje ima veze sa žiteljima starog Rima, jer su upravo oni bili poznati po dobroj zabavi i bahanalijama. Međutim, postoje i oni koji veruju da se taj običaj pojavio u 16. veku u Francuskoj, jer, navodno, onom ko je nasamaren kažu da je dobio “aprilsku ribu”. Prema jednoj teoriji, taj datum se vezuje za usvajanje Gregorijanskog kalendara kada je izraz “aprilska luda” pripisivan onima koji su se i dalje držali starog, Julijanskog kalendara.

Glumac Narodnog pozorišta Priština Milan Vasić kaže za RTV Kim da je odrastao u porodici gde je šala najbitnija.

„To je opet pozitivan duh, ne može svako da se šali, prosto trebaš da se rodiš u takvoj porodici da bi znao za dobru šalu. Svaki čovek koji poznaje šalu i koji razume to, normalno prvo zbija šale na svoj račun. Ko ne zna da zbija šale na svoj računk, onda nije šaljivdžija nego je pokvaren čovek koji hoće da povredi nekog ili uvredi. Moja šala je kao i kod mog oca, sve na prvu i na svačiji račun kao i na svoj i prihvatanje šale. Šala, smeh, pesma, vedar duh to je nešto što održava čoveka u životu“, rekao je Vasić.

Pozitivan, duhovit, lak, težak, crni, da li kao parodija, satira ili vic, humor pomaže ljudima da se kroz smeh opuste i bar u trenutku zaborave na tešku svakodnavnicu.

„Volim kada neko ima zdrav smisao za humor i volim šale, ali volim i da se šale na moj račun. Vodim se time da je dan bez smeha i bez šale izgubljen dan“, rekla je Milena Maksimović iz Radeva.

"Volim da se šalim. Ako se šališ moraš da znaš i da primiš šalu", rekao je prolaznik u Gračanici.

Dan šale je prilika da ljubitelji humora i dobre zabave ispune sebi i drugima dan smehom. Prvoaprilske šale imaju za cilj da nekog dovedu u humorističan položaj, a u trenutku kada je šala prihvaćena, onaj koji je osmislio uzvikuje poznatu frazu "Aprili-li".

 Ostale vesti

Preko Metohije do Gazimestana
Retki su mladi iz centralne Srbije, a naročito iz Beograda koji imaju želju da samoinicijativno organizuju putovanje do srpskih sredina u Metohiji. Oni koji žele da dođu, teško da će naći informacije gde mogu da odsednu, naprimer, u Goraždevcu.
  • 27.06.2022
Program Vidovdanskih svečanosti nastavljen je održavanjem Vidovdanske svečane sednice Skupštine grada Priština. Obeležili su je tradicionalna igra i pesma, ali i dodela priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama.
  • 27.06.2022
Svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar u Mitrovici
U Kosovskoj Mitrovici je svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar koji se nalazi u blizini hrama Svetog Dimitrija.
  • 27.06.2022
Pošta Srbije počinje izdavanje vaučera za godišnji odmor
Pošta Srbije počela je sa izdavanjem 200.000 vaučera za putovanja u Srbiji nakon što je Vlada Srbije danas usvojila Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapredjenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije za 2022. godinu.
  • 27.06.2022
Heroji u doba koronavirusa: Gračanicu najviše posećuju strani turisti
Institucije u Prištini nisu zainteresovane za saradnju sa srpskim umetnicima i kulturnim stvaraocima, rekao je u emisiji Heroji u doba koronavirusa direktor “Galerije umetnosti Priština”, sa sedištem u Gračanici Nebojša Jevtić. Ova ustanova koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije, godišnje, prema rečima Jevtića, organizuje oko deset raznih izložbi.
  • 27.06.2022
Maturanti u Gračanici polagali test iz maternjeg
Maturski ispit iz Srpskog jezika kojim se obeležava završetak osnovnog obrazovanja i čiji su rezltati preduslov za upis u srednje škole, polagali su danas osmaci u Gračanici. Većina učenika sa kojima smo razgovarali planira da upiše srednju Medicinsku školu.
  • 27.06.2022