Vesti
Društvo

Danas je Badnji dan

Pravoslavni vernici i crkva danas slave Badnji dan. Svake godine u jutarnjim časovima Srbi sa centralnog Kosova idu u seču badnjaka.
Danas je Badnji dan
Seča badnjaka (Foto KIM arhiva)

Meštani Gračanice badnjake seku pokraj Gračaničkog jezera sa obe strane magistralnog puta Priština-Gnjilane.

Portparol Kosovske policije Baki Keljani potrvdio je za KIM radio da će tokom predstojećih božićnih praznika biti pojačano prisustvo policije, te da će i tokom seče badnjaka biti raspoređeni u blizini Gračaničkog jezera.   

Na Badnji dan, po povratku iz seče, domaćin u kuću unosi badnjak po kome je ovaj praznik i dobio ime.

Badnjak je mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus.

U porti manastira Gračanica sutra u 18 časova održaće se tradicionalno osvećenje i paljenje Badnjaka.

Prethodno će se na Badnje jutro u 8 i 30 u manastiru služiti Jutrenje sa carskim časovima.Ostale vesti

Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021