Vesti
Društvo

Danas je Badnji dan

Pravoslavni vernici i crkva danas slave Badnji dan. Svake godine u jutarnjim časovima Srbi sa centralnog Kosova idu u seču badnjaka.
Danas je Badnji dan
Seča badnjaka (Foto KIM arhiva)

Meštani Gračanice badnjake seku pokraj Gračaničkog jezera sa obe strane magistralnog puta Priština-Gnjilane.

Portparol Kosovske policije Baki Keljani potrvdio je za KIM radio da će tokom predstojećih božićnih praznika biti pojačano prisustvo policije, te da će i tokom seče badnjaka biti raspoređeni u blizini Gračaničkog jezera.   

Na Badnji dan, po povratku iz seče, domaćin u kuću unosi badnjak po kome je ovaj praznik i dobio ime.

Badnjak je mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus.

U porti manastira Gračanica sutra u 18 časova održaće se tradicionalno osvećenje i paljenje Badnjaka.

Prethodno će se na Badnje jutro u 8 i 30 u manastiru služiti Jutrenje sa carskim časovima.Ostale vesti

Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020
Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020
Gračanica: Život Roma u doba koronavirusa
U opštini Gračanici prema podacima ove lokalne samouprave trenutno živi oko 2.000 Roma. Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako težak položaj ove zajednice.
  • 27.05.2020
Nakon pauze, nastavljena registracija vozila
Registracija vozila, nakon pauze zbog pandemije koronavirsa, nastavljena je u toku prošle nedelje. Termini za registraciju se zakazuju, kazao je vlasnik servisa za tehnički pregled automobila u Lapljem Selu Siniša Todić.
  • 27.05.2020