Vesti
Društvo

Dan žena: Neravnopravne i nakon više od jednog veka

U svetu se danas raznim manifestacijama obeležava Međunarodni dan žena kao vid borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Turistička organizacija Gračanice organizuje Humanitarni bazar "Žena za ženu" u 11 časova na platou ispred opštine.
Dan žena: Neravnopravne i nakon više od jednog veka
Ilustracija (Foto istock)

Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta širom sveta, u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i marš više od 15.000 žena u Njujorku, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista, 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu, na inicijativu Nemice Klare Cetkin, tadašnje liderke ženskog radničkog pokreta.

Prvi put je obeležen 1911. godine u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, kada je više od milion žena i muškaraca prisustvovalo skupovima na kojima je zahtevano da žene glasaju na izborima, da im se omogući da zauzimaju javne položaje, da imaju pravo na rad i stručno obrazovanje.

Demonstracije radnica održavale su se u skoro svim većim evropskim gradovima svake godine do 1915. i širenja Prvog svetskog rata.

Glavni zahtev je bio da evropske zemlje konačno uvedu univerzalno pravo glasa.

Ideja praznika je poziv svima da daju svoj doprinos ukidanju diskriminacije žena u teoriji i praksi, ali i apel vlastima da politika koja se vodi bude u skladu sa potrebama žena.

U Srbiji se Dan žena obeležava od 1914. godine, a Ujedinjene nacije su 8. mart zvanično proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine.

Međunarodni dan žena postao je povod za proslavu ženskih postignuća u društvu, politici i ekonomiji.

Gutereš: Iako slavimo ideje, inovacije i aktivizam žena, ženska prava nazaduju

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je, povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, da se danas slave ideje, inovacije i aktivizam žena koji menjaju svet nabolje, njihovo liderstvo u svim segmentima života, ali je istakao i da treba ukazati da u mnogim oblastima ženska prava nazaduju.

„Pandemija je ostavila devojčice i žene bez obrazovanja i radnih mesta. One se suočavaju sa porastom siromaštva i porastom nasilja. One rade najveći deo svetskog neplaćenog, ali neophodnog posla. One su meta nasilja i zlostavljanja, samo zbog njihovog roda“, naveo je Gutereš, objavile su UN.

Naglasio je da su u svim zemljama žene nedovoljno zastupljene u poslovnim krugovima i krugovima moći, dok istovremeno nose teret klimatskih promena i degradacije životnog okruženja.

"Sada, na Međunarodni dan žena, vreme je da se posvetimo svim ženama i devojčicama", rekao je Gutereš.

Prema njegovim rečima, to je moguće ostvariti kroz garanciju kvalitetnog obrazovanja za sve devojčice, kroz velike investicije u treninge i dostojanstvene poslove za žene, kroz efikasnu akciju za prestanak rodno zasnovanog nasilja, kroz akciju za zaštitu planete, kroz univerzalnu brigu, u potpunosti integrisanu u socijalne sisteme zaštite i kroz konkretne mere. Rekao je da su to rodne kvote, kako bi svi imali koristi od ženskih ideja, iskustva i liderstva, svuda gde se donose odluke.

"Rodna nejednakost je pre svega pitanje moći, u svetu i kulturi gde su muškarci dominantni. Odnosi moći moraju biti preobraćeni. U UN postigli smo rodnu jednakost u najvišem menadžmentu u glavnim sedištima i širom sveta – poboljšavamo naš posao i bolje predstavljamo zajednice za koje radimo", kazao je Gutereš.

On smatra da je potrebno više žena predstavnica u akcijama za životnu sredinu, liderki u biznisu, predsednica i premijerki koje mogu pokrenuti zemlje da rade na klimatskoj krizi, da razviju zelene poslove i sagrade pravedniji i održiviji svet.

"Ne možemo izaći iz pandemije uz nazadovanje rodne ravnopravnosti. Moramo raditi na unapređenju ženskih prava. Vreme je sad", zaključio je generalni sekretar UN.



Ostale vesti

Osmaci polažu kombinovani test
Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature, juče su polagali test iz matematike, a danas polažu kombinovani test.
  • 28.06.2022
Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022