Vesti
Društvo

Dan zastave Albanije-neradni dan na Kosovu

Albanija danas slavi 109 godina od proglašenja nezavisnosti. Ovaj datum uveliko se obeležava i na Kosovu, te će ponedeljak biti neradni dan za sve institucije.
Dan zastave Albanije-neradni dan na Kosovu
Zastava Albanije (Foto KIM arhiva)

Dan državnosti Albanije i Dan zastave proslavljaju se danas i na Kosovu, iako nije na listi zvaničnih praznika na Kosovu, premijer Aljbin Kurti je doneo odluku da ovaj dan bude neradan na Kosovu, a s obzirom da pada u nedelju, pomera se za prvi naredni radni dan, tako da će državne institucije sutra odmarati.

Takođe, 28. novembar poznat je i kao Dan zastave, važan dan za sve Albance na albanskim teritorijama i širom sveta.

Prošle godine, zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa i restriktivnih mera u Albaniji, bila je zabranjena proslava sa velikim skupovima, dok je ove godine MUP samo dva dana pre proslave najavio da će kosovski Albanci moći da putuju u Albaniju bez ikakvih smetnji.

Akt o proglašenju nezavisnosti jedan je od najvažnijih događaja u istoriji albanskog naroda. Bio je to plod vekovnih napora i ratova Albanaca da zaštite teritorijalni integritet otadžbine i formiraju nezavisnu albansku državu.

Kosovksa predsednica Vjosa Osmani je na svom Fejsbuku čestitala 109. godišnjicu svim Albancima.

"Na 109. godišnjicu nezavisnosti želim da Albanija uz Кosovo bude uspešna na svim poljima. Кosovo će nastaviti da bude uz Albaniju u ostvarivanju zajedničkog interesa, dodatno produbljujući veze među narodnom i one strateške. Srećan Dan zastave, čestitam Dan nezavisnosti Albanije", napisala je Osmani.

Slične poruke poslao je iz Prekaza i kosovski premijer Aljbin Kurti navodeći da je 28. novembar dan "albanskog nacionalnog identiteta", koji se vezuje za najvažnije istorijske događaje.

"Od Skenderbega, Kruje, Ismailja Kemalija u Valoni, do Adema Jašarija u Prekazu nesumnjivo je ovo dan koji nas ispunjava radošću, ponosom i odgovornošću", kazao je Kurti.

Osmani i Kurti su se potom uputili ka Prištini, gde su odali počast preminulom bivšem predsedniku, Ibrahimu Rugovi.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je podsetio na nedavno potpisane dogovore albanske i kosovskee vlade sa kojima se, kako je kazao, obeležavaju novembarski praznici.

Haradinaj je na Fejsbuku izrazio zahvalnost "osnivačima albanske države koji su uzdigli nacionalne vrednosti i ideale“.

"Poniznost pred delom heroja i mučenika, svih generacija, koji su se borili za naše pravo. Zahvaljujući prijateljskim narodima, koji su u vreme kada nam je pretio nestanak bili uz nas, Severnoatlantskoj alijansi NATO na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Dragi sunarodnici, čestitam 28. novembar - Dan zastave i naše nacionalne nezavisnosti“, napisao je Haradinaj.Ostale vesti

Istraživanje: Kako smanjiti usamljenost kod starijih osoba?
Pružanje konkretne podrške starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Univerzitetskog koledža u Londonu, sapšteno je iz UNFPA Kosovo.
  • 28.01.2022
Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine
Kako je i najavljeno, Ministarstvo prosvete Kosova i Ministarstvo prosvete Albanije objavili su danas poziv za prijavu na konkurs za zajednički Bukvar, uz radnu svesku.
  • 28.01.2022
Humanitarna hrišćanska zajednica „Radosti moja“, podelila svetosavske paketiće
Deca u Goraždevcu dobila su danas svetosavske paketiće od Humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja“. Predhodnih dana ova organizacija posetila je i Orahovac i Veliku Hoču.
  • 28.01.2022
Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi
Agencija za informisanje i privatnost je primila 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka i još 147 pritužbi na pristup javnim dokumentima. Konačne odluke su donete u oko 80 odsto slučajeva.
  • 28.01.2022
Mlađi osnovci neposredno, ostali kombinovano
Tim za škole doneo je odluku da od 31. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je na sajtu Ministarstva prosvete Republike Srbije. 
  • 28.01.2022
Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022