Vesti
Društvo

Dan zastave Albanije

Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
Dan zastave Albanije
Dan zastave Albanije (Foto arhiva Kim)

Dana 28. novembra 1912. godine Ismailj Kemalji podigao je zastavu u Valoni proglašavajući Albaniju suverenom i nezavisnom državom.

Takođe, 28. novembar poznat je i kao Dan zastave, važan dan za sve Albance na albanskim teritorijama i širom sveta.

Širom Kosova istaknute su zastave Albanije. Centar Prištine je potpuno okićen, privatne kuće, privredni i trgovinski objekti, kao i institucije.

VD predsednice Kosova, a ujedno i predsednica Skupštine Kosova dr Vjosa Osmani je putem telegrama čestitala predsedniku Albanije g. Iliru Meti veliki praznik Zastave, 28. novembar!

„Nacionalna zastava tiče se smisla postojanja nacije u istoriji. Ona je nasledstvo otelovljeno u simbolu. Još od vremena Skenderbega, ona Albance čini ponosnim i ujedinjuje ih oko jedne težnje. Dakle, oni su vrlo vezani za nju, jer između ostalog za njih simboliše slobodu“, kaže se u telegramu v.d. predsednice koji je poslat Meti.Ostale vesti

Poskupelo gorivo na Kosovu
Na benzinskim pumpama na Kosovu pre samo nekoliko dana cena za litar dizela iznosila je 0.89 centi, dok se sada litar prodaje po 0.94 centa, prenosi Reporteri.
  • 18.01.2021
Problem sa strujom u centru Gračanice, građani najavljuju protest
Blizu 50 domaćinstava u samom centru Gračanice, među kojima su i poslovni i privredni subjekti, se već dve nedelje suočava sa problemima u snabdevanju električnom energijom. Meštani planiraju protest, kazao je za RTV Kim Miroslav Arsić, vlasnik mesare i restorana „Arsa“.
  • 18.01.2021
Počelo drugo polugodište u srpskim školama na Kosovu
U školama na Kosovu koje nastavu pohađaju prema planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije počelo je drugo polugodište. Nastava se odvija po modelu koji se primenjivao od septembra meseca, tvrde direktori ovih obrazovnih ustanova.
  • 18.01.2021
“Heroji u doba koronavirusa”: Za oporavak privrede na Kosovu potrebne dve godine
Zbog pandemije koronavirusa Kosovo je izgubilo tri milijarde evra, a kriza koju je prouzrokovala pandemija dovela je do gašenja oko 20.000 preduzeća, usled čega je preko 50.000 radnika ostalo bez posla, rekao je u emisiji „Heroji u doba koronavirusa“ predsednik Alijanse za biznis Kosova Agim Šahini. Govoreći o posledicama pandemije na srpske privrednike predsednik Asocijacije srpskih privrednika u Gračanici Saša Sekulić, kazao je da je situacija alarmanta i da je samo na teritoriji opštine Gračanica od početka pandemije ugašeno oko 40 malih biznisa.
  • 18.01.2021
Jalovište kod Leposavića izlilo se u Ibar
Deo jalovišta u Leposaviću kombinata "Trepča" u ranim popodnevnim satima obrušilo se u reku Ibar. Meštani kažu da se žale već godinama, a iz Trpeče poručuju da je problem već saniran, ukazujući na nedavne poplave. Planirano je zatvaranje starog i otvaranje novog jalovišta u blizini rudnik.
  • 17.01.2021
Iguman Janjić sa Federičijem o Kosovu
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić istakao je u objavi na Tviteru da je "Kfor značajan garant stabilnosti na Kosovu".
  • 17.01.2021