Vesti
Društvo

Dan turske zajednice na Kosovu

Danas se obeležava Dan turske zajednice na Kosovu.Centralni događaj održan je u Prizrenu gde turska zajednica živi u najvećem broju.

Dan turske zajednice na Kosovu
Turska zastava u Prizrenu (Foto arhiva Kim)

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, razgovarao je ranije ove nedelje sa predstavnicima turske zajednice.

Na okruglom stolu koji je organizovala Kancelarija za pitanja zajednica pri Kancelariji premijera, Kurti je sa predstavnicima turske zajednice podelio neke od koraka koje je njegova vlada preduzela, kako je navedeno, sa namerom da poboljša položaj zajednice.

Angažovanje pripravnika iz manjinskih zajednica, uključujući i tursku, kroz konkurs koji je raspisala Kancelarija za pitanja zajednica i grantovi koje je obezbedila Kancelarija za pitanja zajednica ocenjeni su kao dobra praksa - saopšteno je iz kancelarije kosovskog premijera.

U toku je evaluacija prijava na prvi javni poziv za kulturne aktivnosti, dok će ovog meseca i tokom leta biti otvorena još dva poziva. Za ove grantove biće izdvojeno 1.5 miliona evra, a prioritet će imati inicijative u kojima su zastupljene žene i mladi - naveli su iz kosovske vlade.

Jačanje uloge opštinskih kancelarija za zajednice i povratak, kosovski premijer je izdvojio kao ključnu kariku u suočavanju sa izazovima, poteškoćama i potrebama svakodnevnog života građana.

"Svesni značaja nastave na vašem jeziku, naša vlada je odlučila da plati autorima kako bi udžbenici na turskom jeziku bili dostupni našim učenicima iz ove zajednice", rekao je Kurti.

Govoreći o upotrebi turskog jezika kao jednom od glavnih izazova, rečeno je da Kancelarija poverenika za jezike radi na slučajevima koji su pokrenuti u kojima je evidentirano uskraćivanje prava turskim građanima na upotrebu njihovog jezika na opštinskom nivou - dodaje se u saopštenju.

Okruglom stolu prisustvovali su politički predstavnici centralnog i lokalnog nivoa turske zajednice na Kosovu.Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023