Vesti
Društvo

Dan turske zajednice na Kosovu

Danas se obeležava Dan turske zajednice na Kosovu.Centralni događaj održan je u Prizrenu gde turska zajednica živi u najvećem broju.

Dan turske zajednice na Kosovu
Turska zastava u Prizrenu (Foto arhiva Kim)

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, razgovarao je ranije ove nedelje sa predstavnicima turske zajednice.

Na okruglom stolu koji je organizovala Kancelarija za pitanja zajednica pri Kancelariji premijera, Kurti je sa predstavnicima turske zajednice podelio neke od koraka koje je njegova vlada preduzela, kako je navedeno, sa namerom da poboljša položaj zajednice.

Angažovanje pripravnika iz manjinskih zajednica, uključujući i tursku, kroz konkurs koji je raspisala Kancelarija za pitanja zajednica i grantovi koje je obezbedila Kancelarija za pitanja zajednica ocenjeni su kao dobra praksa - saopšteno je iz kancelarije kosovskog premijera.

U toku je evaluacija prijava na prvi javni poziv za kulturne aktivnosti, dok će ovog meseca i tokom leta biti otvorena još dva poziva. Za ove grantove biće izdvojeno 1.5 miliona evra, a prioritet će imati inicijative u kojima su zastupljene žene i mladi - naveli su iz kosovske vlade.

Jačanje uloge opštinskih kancelarija za zajednice i povratak, kosovski premijer je izdvojio kao ključnu kariku u suočavanju sa izazovima, poteškoćama i potrebama svakodnevnog života građana.

"Svesni značaja nastave na vašem jeziku, naša vlada je odlučila da plati autorima kako bi udžbenici na turskom jeziku bili dostupni našim učenicima iz ove zajednice", rekao je Kurti.

Govoreći o upotrebi turskog jezika kao jednom od glavnih izazova, rečeno je da Kancelarija poverenika za jezike radi na slučajevima koji su pokrenuti u kojima je evidentirano uskraćivanje prava turskim građanima na upotrebu njihovog jezika na opštinskom nivou - dodaje se u saopštenju.

Okruglom stolu prisustvovali su politički predstavnici centralnog i lokalnog nivoa turske zajednice na Kosovu.Ostale vesti

Restoran u Prištini u znak protesta zabranio ’’ulazak bez viza’’ građanima EU
Jedan lokal u Prištini na ulazu je postavio tablu na kojoj piše da je zabranjen ulazak bez vize građanima Evropske unije.
  • 25.06.2022
KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022
Polaganje završnog ispita
Iz Vlade Srbije je saopšteno da su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija za IT i eUpravu obavili sve pripreme za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, koji će se za osmake održati 27, 28. i 29. juna.
  • 23.06.2022