Vesti
Društvo

Dan otvorenih vrata na Filozofskom fakultetu u Mitrovici

Manifestacija Dan otvorenih vrata, namenjena maturantima srednjih škola, organizovana je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Severnoj Mitrovici.

Dan otvorenih vrata na Filozofskom fakultetu u Mitrovici
Srednjoškolci na manifestaciji Dan otvorenih vrata Filozofskog fakulteta u Mitrovici (Foto Radio Mitrovica sever)

Ovaj događaj je prilika da se jedna visokoškolska ustanova prikaže u najboljem svetlu onima koji će već za par meseci postati brucoši. Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Zvezdan Arsić pozdravio je srednjoškolce i podsetio da je Filozofski fakultet najstarija visokoškolska ustanova na Kosovu.

„Dobićete prave informacije o tome šta naš fakultet nudi, koje sve studijske programe možete izučavati ovde kod nas i nadam se da će se većina vas opredeliti da upiše neki od naših studijskih programa“ poručio je dekan Arsić.

Srednjoškolci su mogli da dobiju informacije o svih deset studijskih programa, koje ovaj fakultet nudi u okviru dve studijske grupe – filološke i folozofske. Saznali su sve o tome kako se dobija budžetsko mesto za studiranje, koliko iznosi školarina i kako se plaća, kakvi su uslovi u studentskim domovima, kako funkcioniše studentsko organizovanje i kakve događaje bi imali priliku da isprate u okviru ove visokoškolske ustanove.

Manifestaciji je prisustvovao i rektor PU prof. dr Nebojša Arsić.

Za sutra je bilo planirano predstavljanje svih fakulteta prištinskog Univerziteta na otvorenom, u šetališnoj zoni Ulice kralja Petra I, ali je usled loših vremenskih prilika, ovaj događaj odložen.

Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovici, kao deo Univerziteta u Prištini osnovan je 1960. godine u Prištini kada je konstituisana uprava Fakulteta u sastavu Beogradskog univerziteta. Do 1999. je bio smešten u Prištini, da bi te godine bio raseljen i privremeno sedište pronalazi u Vranju. U Sevrnoj Mitrovici je od 2001. godine.

Fakultet svake godine upisuje oko 300 studenta na osnovnim akademskim studijama i oko 100 studenata na master akademskim studijama.Ostale vesti

Dobrotin: Petočlana porodica Trajković uskoro u novom domu

U Dobrotinu je na treći dan Svete Trojice, seoske slave ovog mesta, ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio kamen temeljac za izgradnju kuće petočlanoj porodici Trajković.

  • 06.06.2023
Američki KFOR i Leposavci odmerili snage u vuči konopca
Ispred zgrade opštine u Leposaviću, građani koji protestuju već deseti dan – juče su označili početak ovogodišnjih Radničkih igara, tradicionalne manifestacije koja se u ovoj opštini održava. U ovim igrama danas su im se pridružili i pripadnici američkog KFOR-a.
  • 06.06.2023
Od ljubavi prema tradiciji do venčanja u Prizrenu u narodnoj nošnji iz Sirinićke Župe
Zbog ljubavi i poštovanju prema tradiciji i običajima, Bojan Tomić iz Štrpca, inače novinar, i njegova izabranica Jasna Janićijević venčali su se u Prizrenu u narodnoj nošnji.
  • 06.06.2023
Forum srednjih stručnih škola: Roditelji zaključuju ocene
Članovi Foruma srednjih stručnih škola negodovali su zbog toga što, kako tvrde, u jednom broju stručnih škola nastavnici ne mogu da zaključe ocene i predlože odeljenskom veću pre nego što dobiju saglasnost roditelja da su zadovoljni zaključenom ocenom koje je njihovo dete dobilo.
  • 05.06.2023
Dani opštine Lipljan: Crkveno dvorište oaza mira i blagostanja
U porti crkve u Lipljanu, u kojoj se nalaze hram Vavedenja Presvete Bogorodice i Sveti Flora i Lavr, počeli su Dani opštine Lipljan. Okupili su se preostali lipljanci ali i meštani okolnih sela koji ovo dvorište doživljavaju kao jedinu oazu mira ali i mesto druženja u ovom gradiću.
  • 05.06.2023
Laplje Selo u pisanim izvorima
Laplje Selo se prvi put pominje u Gračaničkoj povelji (1314-1316) kojom je kralj Milutin svoj ktitorski hram bogato darivao posedima u okolini Prištine. Samo naselje i celokupni seoski atar su sve do otomanske okupacije bili manastirski posed.
  • 04.06.2023