Vesti
Društvo

"Da šume bude više. Da se lepše diše!"

Na konkursu SBB fondacije "Da šume bude više. Da se lepše diše!", izabrana je Gračanica kao četranesta lokacija za akciju pošumljavanja.
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Akcijom pošumljavanja doprinosimo čistijem vazduhu, sprečavanju negativnih efekata klimatskih promena, nastanka staništa ugroženih vrsta i dostizanju evropskog proseka pošumljenosti do 2030. godine, koji je važan za uspešnu borbu u zaštiti životne sredine.

Za pošumljavanje Gračanice obezbeženo je 500 četinarskih sadnica koje će u ponedeljak biti zasađene u naselju "Padalište".

"Mi smo u kontaktu sa opštinom, odeljenjem poljoprivrede javnih službi i kabinetom obezbedili prostor na Padalištu, od zgrade suda ka novom groblju. Akcija tih 500 sadnica je već zakazana i organizovana u ponedeljak od 8 časova. Akcija će trajati onoliko koliko bude bilo potrebno, dan ili dva", kazao je Dejan Dimitrijević izvršni direktor JKP "Ekologije".

Nakon završetka ove akcije, pokreće se još jedna koja je zasnovana u jednoj od Nevladinih organizacija u Gračanici.

"Još petnestak većih sadnica na već određenim lokacijama, pored reke i na šetalištu bice zasađena uskoro", dodaje Dimitrijević.

Deo posla "Ekologija" Gračanica jeste da obezbede ljude i mehanizaciju za sadnju.

Akcija je deo inicijative „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“ koju je SBB fondacija pokrenula još 2015. godine.Ostale vesti

Dođite na Kosovo i Metohiju i naučite vašu decu šta je čovek

U pohode Kosovu i Metohiji na Vidovdan ove 2022. godine, među više stotina poklonika sa raznih strana Srbije i sveta, bio je i sveštenik Predrag Popović iz Velike Plane. Velika Plana je mesto gde je, po blagoslovu nadležnog episkopa, otac Predrag na parohiji od 2018. godine.

  • 01.07.2022
Objavljeni preliminarni rezultati male mature, moguća provera elektronskim putem
Preliminarni rezultati male mature objavljeni su na portalu Moja srednja škola, kao i sva tri testa koje su osmaci rešavali. Za đake koji nemaju mogućnost da rezultatima i testovima pristupi elektronski, rezultati su dostupni u matičnim osnovnim školama.
  • 01.07.2022
Mališani iz Metohije u Bijeljini
U zgradi Gadske uprave Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović primio je  mališane sa Kosova i Metohije, koji borave u Bijeljini u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije sa decom Republike Srpske“.
  • 01.07.2022
Omladinski centar u Orahovcu, mesto koje spaja zajednice

Omladinski centar u Orahovcu osnovan je 2000-te godine. Njegova funkcija je da okuplja mlade generacije kroz razne kurseve i aktivnosti.

  • 30.06.2022
OG: Pojačane kontrole saobraćaja na  putevima
Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.
  • 30.06.2022
Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

  • 30.06.2022