Vesti
Društvo

“Da se ne zaborave kidnapovanja i ubijanja novinara na KiM“

“Za UNS je bitno da država Srbija, u okviru pregovora koji se vode u Briselu, pokrene pitanje zašto nema istraga otmica i ubistava srpskih i albanskih novinara od 1998. do 2004. godine“, kazao je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović, nakon sastanka predsednika Vučića i predsednika Evropske federacije novinara Mogensa Bjeregarda, kojem je prisustvovao.
“Da se ne zaborave kidnapovanja i ubijanja novinara na KiM“
Vladimir Radomirović (Foto N1)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Evropske federacije novinara Mogensom Bliherom Bjeregardom sa kojim je razgovarao o medijskoj slici Srbije.

Sastanku je prisustvovao i predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović koji je u izjavi za RTV Kim rekao da je ovaj sastanak protekao u otvorenoj atmosferi gde su raspravljena sva sporna pitanja u vezi sa slobodom medija i slobodom govora u Srbiji.

Radomirović je na sastanku zatražio da se ne zaborave otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji, kao i napad na zgradu RTS-a u Beogradu 1999. godine od strane NATO-a, kada je poginulo 16 radnika.

“Predsednik Vučić je upoznat sa ubistvima i otmicama novinara na Kosovu i Metohiji. Rekao je da je razgovarao sa porodicama Ranka Perenića i Đure Slavuja i da zna da nikada nije bilo ozbiljnih istraga tih ubistava. Ali ono što je nama kao Udruženju novinara Srbije bitno je da država Srbija pokrene pitanje zašto nema istraga otmica i ubistava srpskih i albanskih novinara od 1998. do 2004. godine u okviru pregovora koji se vode u Briselu. Bitno nam je da Evropska federacija novinara insistira kod međunarodnih i lokalnih vlasti na Kosovu da se te istrage pokrenu i da odgovorni budu pronađeni“, kazao je Radomirović nakon sastanka.

Radomirović kaže da je predsednik Evropske federacije novinara tokom sastanka pitao predsednika Vučića o napadima na novinare, o pretnjama novinarima i istragama ubistava novinara.

“Predsednik Vučić je na sva ta pitanja odgovorio. Ono što je jako bitno, obećao je da će češće, rekao je svake nedelje, govoriti o značaju slobode medija i značaju slobode govora i očekujem da on to svoje obećanje ispuni. Ono što je takođe traženo od njega je da tom svojom porukom pošalje i neku vrstu uputstva svim funkcionerima u zemlji da treba da budu otvoreni prema novinarima, da odgovaraju na pitanja novinara“, kazao je Radomirovć.

Pored predsednika UNS-a sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Evropske federacije novinara Mogensa Blihera Bjeregarda, prisustvovali su i generalni sekretar međunarodne grupe za slobodu medija Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) Oliver Vujović, Skot Grifen i Alma Onali iz Međunarodnog pres instituta (IPI), kao i predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa.Ostale vesti

Naim Ćeljaj novi ombudsman Kosova

Narednih pet godina Naim Ćeljaj obavljaće dužnost ombudspersona Kosova.

  • 29.09.2020
Porodice u staroj školi u Gračanici tri dana bez struje
U staroj školi u Gračanici dve porodice od subote nemaju struju. Do kvara je došlo nakon lošeg vremena, kada su kablovi pokidani. Stanarka Jelena Stanojević ističe da je ekipa Keds-a danas izašla na teren, ali da kvar nije rešen.
  • 28.09.2020
Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020
Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020