Vesti
Društvo

’’Da mesto u kome živimo bude bezbednije za sve’’

U Gračanici su, ispred Omladinskog centra, predstavnici civilnog društva delili građanima poruke mira i tolerancije, protestujući tako još jednom zbog nedavnog prebijanja Luke Dimitrijevića u ovom mestu.
’’Da mesto u kome živimo bude bezbednije za sve’’
Poruke sa performansa u Gračanici (Foto Kim)

"Nema puta ka miru. Mir je put", "Iskren mir priliči ljudima, a divlji bes zverima", "Mir dolazi kroz razumevanje, a ne kroz sporazume", neke su od poruka koje su predstavnici civilnog sektora delili okupljenima i prolaznicima u Gračanici.

"Zbog incidenta sa Lukom, podigle su se tenzije koje mi porukama mira, tolerancije i nenasilja, želimo da smirimo. Drago mi je da omladina u srpskim sredinama na Kosovu nije učinla nikav napad koji je motivisan na etničkoj osnovi. Želimo da apelujemo na omladinu da iako se incidenti događaju, da ostanu mirini i da budu tolerantni", rekao je Rajko Jovanović iz Komunkacije za razvoj društva (CSD).

Aleksandar Velić je naveo da civilno društvo i dalje nije zadovoljno bezbednosnom situacijom, kao i da se nada da će poruke stići i do srpskih političkih predstavnika u kosovskim institucijama.

"Ovim porukama želimo da ukažemo na bezbednost koja je vrlo bitna za sve ljude koji žive na Kosovu. Sa druge strane, želimo da pokušamo da utičemo na mlade ljude i da im poručimo da nasije nije rešenje, ni odgovor na nasilje. Nadam se da ćemo uticati i na političke predstavnike u kosovskim institucijama kako bi pokrenuli važna pitanja i kako bi mesto u kojem živimo postalo bezbednije za sve ljude", poručio je Velić.

Podsetimo, Luku Dimitrijevića su pre više od nedelju dana napala trojica Albanaca ispred Centra građanske energije (CEC), kada se kući vraćao sa devojkom i sestrom.Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021