Vesti
Društvo

Da li su ove mašine rešenje za pse lutalice?

Nije retkost da psi lutalice napadnu ljude, a često smo u prilici da pročitamo kako su ovi psi progonjeni i ubijani. U većini kosovskih gradova čopor pasa lutalica na ulici nije retka slika. Zbog nebrige nadležnih pate i ljudi i psi.
Da li su ove mašine rešenje za pse lutalice?
Automat koji hrani pse lutalice (Printskrin Jutjub)

U većim svetskim gradovima reciklažni automati koji isporučiju hranu psima lutalicama postaju realnost. Krajem prošle godine instalirani su i na nekoliko lokacija u Beogradu a ovoga meseca u Banjaluci.

Ti automati u zamenu za recikliranje plastičnih flaša isporučuju hranu i vodu za pse lutalice. Istovremeno se na ovaj način smanjuje plastični otpad.

Flaše se ubacuju u otvore koji se nalaze na vrhu mašine. Posude za hranu i vodu za pse su pri dnu automata.

Automati su kreirani kako bi podstakli ljude da recikliraju. Korišćenjem sredstava od recikliranih flaša korist imaju ugrožene ulične životinje, kojima je pogotovo tokom zime svaka pomoć u preživljavanju dobrodošla.

Automati su slične veličine kao standardni bankomati. Strujom se napajaju pomoću solarnih panela koji se nalaze na njihovoj gornjoj strani. Ovim se energija potrebna za rad obezbeđuje iz obnovljivih izvora.Ostale vesti

Slabiji zemljotresi u Štrpcu i Kačaniku

Jedan sat nakon ponoći registrovan je zemljotres magnitude 2.3 jedinica Rihterove skale u regionu mesta Kačanika, saopštio je Seizmološki zavod Srbije.

  • 18.05.2022
Džefri Hovenijer u poseti Severu Kosova
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Džefri Hovenijer posetio je danas Sever Kosova gde je razgovarao sa predsednikom Srpske liste i ministrom Goranom Rakićem.
  • 17.05.2022
Poslanica Samoopredeljenja osuđena na tri godine zatvora
Osnovni sud u Prizrenu izrekao je osuđujuću presudu protiv dvoje okrivljenih i oslobađajuću presudu za četvoro okrivljenih za krivično delo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.
  • 17.05.2022
KP apeluje da se ne koristi vatreno oružje na proslavama
Iz Kosovske policije apeluju na građane da ne koriste vatreno oružje tokom održavanja različitih proslava i manifestacija, kako ne bi doveli u opasnost sebe i druge.
  • 17.05.2022
Novi Sad: Regionalna konferencija

Dvodnevna završna konferencija regionalnog projekta "Mediji za sve (Media for All)", koja se održava 17. i 18. maja, počela je u Novom Sadu.

  • 17.05.2022
Pokrenut sajt o srpsko-albanskom prijateljstvu
Nevladina organizacija Aktiv iz Severne Mitrovice pokrenula je prvi veb sajt pod nazivom “Srpsko-albansko prijateljstvo”. Sajt sadrži obimnu internet bazu koja pruža vizuelno, tekstualno i dokumentarno znanje o srpsko-albanskim odnosima na srpskom, albanskom i engleskom jeziku.
  • 17.05.2022