Vesti
Društvo

“Da li sam smetnja ako imam smetnju?”

Humanitarna akcija, pod sloganom “Dozvoli mi, pokazaću ti”, održana je u centru Kosovske Mitrovice, a sa ciljem javne promocije prava dece sa poteškoćama u razvoju.
“Da li sam smetnja ako imam smetnju?”
Kosovska Mitrovica (Foto Kontakt)

Inicijativa je pokrenuta od strane četiri učenice Medicinske škole sa domom učenika, u okviru programa PODIUM, podržanog od Kancelarije UNICEF-a u Mitrovici, a sprovodi lokalna NVO "Asocijacija za mir Kosovo" (AFPK).

Devojke su prolaznicima delile tematski prigodan materijal, a organizovana je i ulična prodaja ručno izrađenih predmeta, nastalih na inkluzivnim radionicama, u kojima je učestvovalo oko 150 dece iz svih opština na severu Kosova. Sav prihod biće uplaćen na račun Udruženja roditelja dece sa poteškoćama u razvoju “Podrži me” iz Kosovske Mitrovice.

Osamnaestogodišnja Irena Rakić iz Kosovske Mitrovice, kaže da su ciljano odabrale ovaj dan (8. mart), jer, "kao što se žene bore za svoja prava, tako se i ova deca svakodnevno bore za njihova prava i status u društvu".

“Moram da kažem da imam sestru koja ima smetnje u razvoju i da sam oduvek bila nekako uključena u sve ovo što se dešava, tako da je moja želja oduvek bila da se bavim humanitarnim radom i da pomažem ljudima i deci sa smetnjama u razvoju.”

Ivana Rakić, predsednica Udruženja “Podrži me”, ističe da im ova akcija mnogo znači, te da su novine uvek dobrodošle.

“Pokrili smo sve četiri opštine što se tiče rada, ali uvek nešto novo kada se ubaci, to zaista mnogo znači deci. Mogu da kažem da mi je drago da su mlade devojke krenule da pomažu ovoj najugroženijoj populaciji, a to su deca sa poteškoćama u razvoju. Nadam se da će ovakvih akcija biti u budućnosti. Bilo bi lepo da one služe kao primer mladima da se uključe i da pre svega pomognu onima kojima je pomoć preko potrebna”, poručuje.

PODIUM je UNICEF-ov program koji ima za cilj poboljšanje položaja mladih u lokalnim zajednicama.



Ostale vesti

Počinje upis u prvi razred i predškolsko obrazovanje
Upis dece u prvi razred i predškolsko obrazovanje za 2020/2021. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije počinje sutra 1. aprila i trajaće do 31. maja ove godine.
  • 31.03.2020
Šivenje maski, humani gest tokom epidemije
Članica Udruženja poslovnih žena „Avenija“ Nadica Jorgić iz Preoca neumorno šije i poklanja maske od kako je počela epidemija koronavirusa. Iako je to posao koji iziskuje dosta vremena, Jorgićeva je odlučila da na taj način da svoj doprinos i pomogne ljudima da lakše prebrode pandemiju.
  • 31.03.2020
Vatromet i aplauz za medicinske radnike
U znak podrške lekarima i medicinskom osoblju u borbi protiv virusa korona, večeras je u Kosovskoj Mitrovici priređen vatromet.
  • 30.03.2020
Počelo letnje računanje vremena
Letnje računanje vremena počelo je tokom noći pomeranjem časovnika jedan sat unapred – sa dva sata na tri. Time je noć "skraćena", a dan produžen za 60 minuta, posle zimskog računanja vrmena.
  • 29.03.2020
Počinje letnje računanje vremena
Letnje računanje vremena počinje noćas pomeranjem časovnika jedan sat unapred – sa dva sata na tri.
  • 28.03.2020
KM: Fakultet tehničkih nauka otpočeo izradu vizira
U laboratoriji za mehatroniku Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici otpočela je izrada zaštitnih vizira koji će biti namenjeni medicinskom osoblju. Dekan Fakulteta tehničkih nauka dr Nebojša Arsić istakao je da "Fakultet kao društveno odgovorna institucija uvek stoji na raspolaganju široj zajednici".
  • 28.03.2020