Vesti
Društvo

Da li planirate letovanje?

Iako možda ne temperaturno, ali leto uskoro počinje a samim tim sezona godišnjih odmora. Prošlu godinu je obeležila pandemija pa su mnogi leto proveli kod kuće. Ove godine zbog bolje epidemiološke situacije i relaksiranijih mera, građani planiraju odmore i to uglavnom u komšiluku – u Crnoj Gori.
Da li planirate letovanje?
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Većina Srba sa centralnog Kosova već godinama letuje na crnogorskom primorju, te se i ovog leta najčešće odlučuje za iste destinacije. Ova zemlja je dodatno ublažila mere protiv koronavirusa, tako da rad ugostiteljskih objekata više neće biti ograničen do ponoći, okupljanja će biti dozvoljena do 100 ljudi, a biće dozvoljeno i održavanje muzičkih manifestacija na otvorenom.

„Planiram da idem na letovanje, najverovatnije u Crnu Goru. Idem u samostalnoj režiji sa drugarima. Prošle godine nisam išao zbog svih ovim mera koje su bile propisane. Ove godine ne strahujem da idem“, istakao je Danilo Krstić iz Preoca.

„Imam malu decu i planiram da idem negde u banju sa ženom. Prošle godine nisam išao nigde. Ne idem preko agencije, već u sopstvenoj režiji“, kazao je Zoran Ilić iz Suvog Dola.

“Možda ću ići, najverovatnije u Grčku. Idem preko agencije, jer su izuzetno povoljne. Planiram da idem u septembru”, navela je Jelena Cvetković iz Kosovske Kamenice.

„Ove godine planiramo da idemo u Crnu Goru, pošto prošle nismo mogli zbog situacije sa koronom“, kazao je Stefan Kovačević iz Štrpca.

“Ići ću u Crnu Goru, u Sutomore, ako bude prilike, ako ne verovatno ću ostati kod kuće. Prošle godine nisam išla zbog ove situacije sa koronom, ali iskreno toliki strah sa moje strane nije ni tada postojao, ali sada definitino ne postoji nimalo”, istakla je Bogdana Tanasković iz Preoca.

Turistička agencija „Holidej plus“ iz Kosovske Mitrovice već je organizovala odlaske na letovanja, a ove godine rezervacija ima više nego prethodne, kazao je za RTV Kim direktor ove agencije Nenad Stojaković.

“Prva grupa krenula je 8. juna. Ove godine organizujemo letovanja u Crnoj Gori, Albaniji, Turskoj, Grčkoj, Egiptu. Prošla godina može da se poredi i sa ratnom bila je jako loša, ova godina je dobra. Nisam zadovoljan, trebala nam je priprema, ranije smo imali sajmove, sada sve ide stihijski ali koliko možemo i imamo snage izdržaćemo”, rekao je Stojaković.

On napominje da je kovid procedura različita od zemlje do zemlje.

“Mi našim putnicima ukazujemo na to šta treba da pripreme. Za Crnu Goru i Albaniju nisu potrebni testovi, dok je za putovanje u Tursku potreban negativan pi-si-ar test, kao i za Grčku, osim što je tamo moguće putovati i sa potvrdom o vakcinaciji. Pi-si-ar test radi se pre odlaska u Egipat i po sletanju na aerodrom, procedura nije komplikovana”, zaključio je Stojaković.

Agencija za prevoz putnika “Kimko”, i ove kao i ranijih godina organizuje prevoz od Gračanice do Crne Gore.

“Krećemo sa radom od prvog jula, tako da ćemo čitav jul i avgust imati zakazana putovanja. Vozićemo na području Crne Gore, od Ulcinja do Budve. Cena karte će biti 30 evra, a građani su već počeli da rezervišu svoja putovanja”, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim Dušan Marinković.

Poslednjih godina sve se više turista odlučuje za albansko primorje. Cene su prikladne a usluga dobra pa je to privuklo i naše sugrađane.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nedavno da Albanija neće nametati nikakve uslove ili prepreke onima koji ove godine žele da dođu na letovanje u tu zemlju.

Državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv koronavirusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19, a kakve uslove treba da ispune za putovanje u inostranstvo pogledajte OVDE. Ostale vesti

Dođite na Kosovo i Metohiju i naučite vašu decu šta je čovek

U pohode Kosovu i Metohiji na Vidovdan ove 2022. godine, među više stotina poklonika sa raznih strana Srbije i sveta, bio je i sveštenik Predrag Popović iz Velike Plane. Velika Plana je mesto gde je, po blagoslovu nadležnog episkopa, otac Predrag na parohiji od 2018. godine.

  • 01.07.2022
Objavljeni preliminarni rezultati male mature, moguća provera elektronskim putem
Preliminarni rezultati male mature objavljeni su na portalu Moja srednja škola, kao i sva tri testa koje su osmaci rešavali. Za đake koji nemaju mogućnost da rezultatima i testovima pristupi elektronski, rezultati su dostupni u matičnim osnovnim školama.
  • 01.07.2022
Mališani iz Metohije u Bijeljini
U zgradi Gadske uprave Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović primio je  mališane sa Kosova i Metohije, koji borave u Bijeljini u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije sa decom Republike Srpske“.
  • 01.07.2022
Omladinski centar u Orahovcu, mesto koje spaja zajednice

Omladinski centar u Orahovcu osnovan je 2000-te godine. Njegova funkcija je da okuplja mlade generacije kroz razne kurseve i aktivnosti.

  • 30.06.2022
OG: Pojačane kontrole saobraćaja na  putevima
Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.
  • 30.06.2022
Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

  • 30.06.2022