Vesti
Društvo

Da li planirate letovanje?

Iako možda ne temperaturno, ali leto uskoro počinje a samim tim sezona godišnjih odmora. Prošlu godinu je obeležila pandemija pa su mnogi leto proveli kod kuće. Ove godine zbog bolje epidemiološke situacije i relaksiranijih mera, građani planiraju odmore i to uglavnom u komšiluku – u Crnoj Gori.
Da li planirate letovanje?
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Većina Srba sa centralnog Kosova već godinama letuje na crnogorskom primorju, te se i ovog leta najčešće odlučuje za iste destinacije. Ova zemlja je dodatno ublažila mere protiv koronavirusa, tako da rad ugostiteljskih objekata više neće biti ograničen do ponoći, okupljanja će biti dozvoljena do 100 ljudi, a biće dozvoljeno i održavanje muzičkih manifestacija na otvorenom.

„Planiram da idem na letovanje, najverovatnije u Crnu Goru. Idem u samostalnoj režiji sa drugarima. Prošle godine nisam išao zbog svih ovim mera koje su bile propisane. Ove godine ne strahujem da idem“, istakao je Danilo Krstić iz Preoca.

„Imam malu decu i planiram da idem negde u banju sa ženom. Prošle godine nisam išao nigde. Ne idem preko agencije, već u sopstvenoj režiji“, kazao je Zoran Ilić iz Suvog Dola.

“Možda ću ići, najverovatnije u Grčku. Idem preko agencije, jer su izuzetno povoljne. Planiram da idem u septembru”, navela je Jelena Cvetković iz Kosovske Kamenice.

„Ove godine planiramo da idemo u Crnu Goru, pošto prošle nismo mogli zbog situacije sa koronom“, kazao je Stefan Kovačević iz Štrpca.

“Ići ću u Crnu Goru, u Sutomore, ako bude prilike, ako ne verovatno ću ostati kod kuće. Prošle godine nisam išla zbog ove situacije sa koronom, ali iskreno toliki strah sa moje strane nije ni tada postojao, ali sada definitino ne postoji nimalo”, istakla je Bogdana Tanasković iz Preoca.

Turistička agencija „Holidej plus“ iz Kosovske Mitrovice već je organizovala odlaske na letovanja, a ove godine rezervacija ima više nego prethodne, kazao je za RTV Kim direktor ove agencije Nenad Stojaković.

“Prva grupa krenula je 8. juna. Ove godine organizujemo letovanja u Crnoj Gori, Albaniji, Turskoj, Grčkoj, Egiptu. Prošla godina može da se poredi i sa ratnom bila je jako loša, ova godina je dobra. Nisam zadovoljan, trebala nam je priprema, ranije smo imali sajmove, sada sve ide stihijski ali koliko možemo i imamo snage izdržaćemo”, rekao je Stojaković.

On napominje da je kovid procedura različita od zemlje do zemlje.

“Mi našim putnicima ukazujemo na to šta treba da pripreme. Za Crnu Goru i Albaniju nisu potrebni testovi, dok je za putovanje u Tursku potreban negativan pi-si-ar test, kao i za Grčku, osim što je tamo moguće putovati i sa potvrdom o vakcinaciji. Pi-si-ar test radi se pre odlaska u Egipat i po sletanju na aerodrom, procedura nije komplikovana”, zaključio je Stojaković.

Agencija za prevoz putnika “Kimko”, i ove kao i ranijih godina organizuje prevoz od Gračanice do Crne Gore.

“Krećemo sa radom od prvog jula, tako da ćemo čitav jul i avgust imati zakazana putovanja. Vozićemo na području Crne Gore, od Ulcinja do Budve. Cena karte će biti 30 evra, a građani su već počeli da rezervišu svoja putovanja”, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim Dušan Marinković.

Poslednjih godina sve se više turista odlučuje za albansko primorje. Cene su prikladne a usluga dobra pa je to privuklo i naše sugrađane.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nedavno da Albanija neće nametati nikakve uslove ili prepreke onima koji ove godine žele da dođu na letovanje u tu zemlju.

Državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv koronavirusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19, a kakve uslove treba da ispune za putovanje u inostranstvo pogledajte OVDE. Ostale vesti

„Kada se ugase kamere, oni...“

Članovi Resursnog centra za nestala lica i Udruženja porodica nestalih „Kosovski stradalnici“ iz Beograda uputili su uoči obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava apel nadležnim vlastima u Beogradu i Prištini da intenziviraju svoj rad na rasvetljavanju sudbine nestalih lica, bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost.

  • 03.12.2021
OG: Dodeljeni grantovi ženama preduzetnicama u poljoprivredi
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić sastala se danas sa ženama preduzetnicama kako bi potpisale ugovore o dobijenim grantovima. U cilju unapređivanja položaja žena i njihovog socio – ekonomskog položaja, 10 žena je dobilo grantove na osnovu projekta „Podrška i osnaživanje žena u poljoprivredi“.
  • 03.12.2021
KM: Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje preko 2.600 nezaposlenih
Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, trenutno se nalaze 2.623 nezaposlena lica sa područja opštine Kosovska Mitrovica, potvrdila je za Radio Kontakt Plus, direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje za KiM Verica Ćeranić.
  • 03.12.2021
Srbi u Metohiji u neraskidivoj vezi sa Kosovskom Mitrovicom

Već dvadeset godina čitav administrativni i obrazovani sistem srpskih sredina u Metohiji povezan je sa Kosovskom Mitrovicom. Ovo je grad u koji ljudi iz srpkih sela u Metohiji odlaze po nekoliko puta mesečno – stariji da podižu platu i trguju, a oni mlađi ostaju da se obrazuju i studiraju.

  • 03.12.2021
Počeli radovi na gradnji auto-puta Niš–Merdare
Kod petlje Merošina svečano su počeli radovi na izgradnji auto-puta E80 Niš–Merdare od 76,3 kilometara, na prvoj deonici od Niša do Pločnika. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da bi deonica auto-puta do Prokuplja trebalo da bude gotova za oko dve i po godine.
  • 02.12.2021
Nagrađene institucije koje „poštuju Zakon o upotrebi jezika“
Kancelarija poverenika za jezike u saradnji sa Organzacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) dodelila je nagrade „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ institucijama na Kosovu. Prva nagrada pripala je Centralnoj izbornoj komsiji (CIK). 
  • 02.12.2021