Vesti
Društvo

Da li je i koga zaposlio gradonačelnik Klokota?

Mreža nevladinih organizacija „Avonet“ iz Uroševca optužila je gradonačelnika Klokota Božidara Dejanovića za zloupotrebu službenog položaja i nepotizam, tvrdeći da je predsednik opštine u institucijama lokalne samouprave i obrazovanja zaposlio članove svoje porodice, bliske rođake i prijatelje. Dejanović u izjavi za RTV Kim to demantuje, ističući da se radi o zloj nameri „suprotstavljene strane“.
Da li je i koga zaposlio gradonačelnik Klokota?
Božidar Dejanović, gradonačelnik Klokota (Foto Srpska lista - Klokot)

Iz „Avoneta“ navode da je Dejanović u osnovnim i srednjim školama u opštini Klokot, po kosovskom sistemu, zaposlio bliske rođake i prijatelje kao tehničko osoblje, a da većina njih ne obavlja svoje dužnosti već samo primaju plate, a da istovremeno rade i u školama po nastavnom planu i programu Republike Srbije. Pojedini zaposleni, kažu u ovoj organizaciji, uopšte i ne žive na Kosovu.

“Mreža nevladinih organizacija “Avonet”, nadgledala je i istražila slučajeve zapošljavanja koje je učinio gradonačelnik opštine Klokot gospodin Božidar Dejanović. On je zaposlio svoju ženu, decu i bliske prijatelje”, naveo je predsednik mreže “Avonet”, Kenan Gaši u pisanoj izjavi za RTV Kim.

Dejanović za RTV Kim kaže, međutim, da su svi u obrazovnom sistemu zaposleni legalnim putem, odnosno da su ispunili sve uslove konkursa.

„Što se tiče opštinske administracije nijedan Dejanović ne radi, a što se tiče prosvete po srpskom sistmu moja supruga radi, radi mi i sin, a sad da li oni primaju kosovske plate ili ne... da li ih optužuju ili ne... Ja znam da su Spasićevi (bivšeg gradonačelnika Klokota) svi primali pa ih niko nije prijavljivao“.

Međutim, za mrežu NVO “Avonet” je ovakvo stanje zabrinjavajuće i postupci protivzakoniti.

“Mi smatramo da su njegove akcije u suprotnosti sa zakonima Republike Kosovo. Postoje zvaničnici koji primaju plate a da čak i ne idu na posao, primaju plate i ne troše ni minut na poslu sa kojim imaju ugovor”, ističe Gaši.

Gradonačelnik Klokota Božidar Dejanović smatra da je u pitanju loša namera organizacije „Avonet“ koja se, kako tvrdi, udružila sa bivšim gradonačelnikom Klokota Srećkom Spasićem. Dejanović istovremeno optužuje bivšeg gradonačelnika za nepotizam, istakavši da je u vreme njegovog mandata 8 njegovih rođaka, kumova i prijatelja bilo zaposleno samo u OŠ Sveti Sava u Klokotu.

„To je čista izmišljotina i napad suprotne strane koji se bave nekim nebitnim stvarima, a trebalo je da dođu i da vide kakva je Opština Klokot bila pre godinu i po dana, kad nije bilo svetla, nije bilo kanalizacije, nije bilo video nadzora, nije bilo asfaltiranih ulica, trotoara, nije bilo ni opreme za škole. Oni mene optužuju za školu, a ja sam ove godine doneo svu opremu od stolica, inventara, do čiviluka i svega što je potrebno za osnovnu i srednju školu, za sve škole u opštini Klokot“.

Sa druge strane, „Avonet“ zamera i to što funkciju predsedavajućeg u Skupštini opštine Klokot obavlja Žarko Dejanović, brat gradonačelnika.

„Što se tiče opštine, tu nije nijedan Dejanović. Što se tiče mog brata, on je čovek izabran na izborima kao delegat. Ja nikakve veze nemam sa njim“, kaže gradonačelnik.

Ipak, Gaši kaže da je “Avonet” obavestio institucije Kosova, državnog tužioca i Kosovsku policiju i jedinicu za privredni kriminal o “zloupotrebama” gradonačelnika Dejanovića.

“Smatramo da je gradonačelnik zloupotrebio službeni položaj. Mi stalno nadgledamo i istražujemo osoblje opštine Klokot i u narednim danima ćemo obavestiti javnost o prekršajima koje je učinio gospodin Božidar Dejanović”, navodi Gaši u pismenoj izjavi za RTV Kim.

Dejanović na to odgovara:

„Istina će uvek da izađe na videlo. Nema ništa od toga, jer ako je neko ispunjavao uslove i konkurisao i radi, pa šta sad, jer treba svi Dejanovići da se odsele sa Kosova, da napustimo Kosovo. Ako su oni podneli krivičnu prijavu onda će institucije da utvrde da li ja govorim istinu ili ne, ili su oni po nečijem nagovoru to uradili.“, kaže gradonačelnik u izjavi za RTV Kim.

Dejanović dodaje da nije iznenađen ovim postupkom, jer kako kaže, na društvenim mrežama je prethodnih dana najavljena medijska hajka protiv njega.

 Ostale vesti

Meštani Stanišora protestovali zbog nelegalne izgradnje puta
Desetina meštana sela Stanišor u opštini Novo Brdo, protestovalo je jutros protiv nelegalne izgradnje puta u njihovom mestu.
  • 06.07.2020
Štrpce: Civilno društvo i meštani o narednim koracima u borbi protiv MHE
Predstavnici NVO „GAIA Kosovo“ i meštani Štrpca održali su u subotu sastanak u vezi sa problemom izgradnje mini hidroelektrana na Šar-planini. Dogovoreni su naredni koraci koji će biti preduzeti radi zaštite pijaće vode i životne sredine, a najavljene su i pravne akcije.
  • 06.07.2020
U četiri opštine na Kosovu zabranjeno kretanje od 21 do 5h

Kosovska vlada odlučila je da ograniči kretanje u nekoliko gradova u kojima postoji veliki broj slučajeva infekcije korona virusom, te da u isto vreme zabrani rad restorana, kafića i kafana. U poslednjih 36 sati na Kosovu je preminulo 13 inficiranih osoba.

  • 05.07.2020
U Prilužju ukraden motokultivator sa frezom
Zoranu Aritonoviću iz Prilužja ukraden je noćas motokultivator sa frezom. Policija je otvorila slučaj. Pljačke u ovom većinski srpskom selom iz vučitrnske opštine su svakodnevica.
  • 05.07.2020
Kosnet: Građani SAD i Kosova dele mnoge vrednosti
Zbog epidemije koronavirusa Ambasada SAD na Kosovu je Dan nezavisnosti proslavila virtuelno. Američki ambasador Filip Kosnet se javnosti obratio putem internet stranice.
  • 04.07.2020
Pokrenuta peticija da se dozvoli ulazak na Kosovo Miloradu Arlovu
Udruženje roditelja "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice pokrenulo je peticiju putem interneta kojom bi se ukinula odluka Prištine o zabrani ulaska predsedniku Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Miloradu Arlovu.
  • 04.07.2020