Vesti
Društvo

CSGD: Izvinjavamo se zbog izostanka prevoda na srpski

Centar za razvoj društvenih grupa (CSGD) poslao je danas pismo Udruženju novinara Srbije na Kosovu u kojem se izvinjava svim novinarima koji su, zbog nedostatka prevoda na srpski jezik, u sredu bili onemogućeni da prate tribinu na kojoj je predstavljen izveštaj „Osvrt: LGBTI zajednica i njihova prava na Kosovu“.
CSGD: Izvinjavamo se zbog izostanka prevoda na srpski
Ilustracija (Foto Kim)

„Uprkos prevodu izveštaja na sva tri jezika (albanskom, srpskom i engleskom), CSGD nije bila u mogućnosti da obezbedi prevod na srpski jezik na događaju. CSGD je veoma zabrinuta zbog toga što nije bila u mogućnosti da prilagodi ovu potrebu, što je zakonska obaveza“, piše u pismu ove organizacije.

CSGD navodi da se ovim pitanjem unutar organizacije bave „na najvišem nivou“, kao i da će „preduzeti mere da se ova greška nikada ne bi ponovila“ .

„CSGD se ponovo izvinjava srpskim novinarima na Kosovu za tu grešku i ona se neće desiti u budućnosti“, piše u pismu upućenom UNS-u na Kosovu.

Iako je događaj organizovao CSGD, medije je, sat vremena pre početka, na događaj pozvala Kancelarija EU na Kosovu, koja u okviru granta i finansira izveštaj „Osvrt: LGBTI zajednica i njihova prava na Kosovu“.
Novinarka Medija centra u Čaglavici Katarina Marinković izjavila je za UNS da je poziv za događaj stigao sa imejl adrese pres službe Kancelarije Evropske unije.

"Poziv za ovaj događaj dobili smo 7. februara na dan kada se on i održavao, od strane Kancelarije EU u Prištini, i to 55 minuta pre početka događaja. Od strane CSGD nismo dobili nikakav poziv", rekla je Marinković.

Ipak, kako su u pismu naveli iz CSGD, kancelarija EU na Kosovu, koja je novinarima poslala poziv za događaj, „nije odgovorna za ovo pitanje“.

„CSGD je u potpunosti odgovorna za ovaj nemar“, navodi se u izvinjenju.

Podsetimo, Udruženje novinara Srbije na Kosovu protestovalo je u sredu, 7. februara, što Kancelarija EU na Kosovu nije obezbedila prevod za novinare koji događaj prate na srpskom jeziku.

UNS na Kosovu naveo je da smatra da se ovim postupkom na najgrublji način krši pravo srpske medijske zajednice na upotrebu jezika i to od strane onih koji bi trebalo da nadgledaju sprovođenje zakona na Kosovu i budu ogledalo poštovanja zakona i evropskih vrednosti.

„Ovakvom praksom ne krši se samo Zakon o upotrebi jezika, već i ugrožava pravo na informisanje, koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama“, naveo je UNS na Kosovu u svom saopštenju.

 Ostale vesti

KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021