Vesti
Društvo

Crno slovo "E" na Novorođenčetu

Spomenik "Novorođenče" (Newborn) u Prištini je povodom sedme godišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova dobio novi izgled, sa crnim slovom "E".
Crno slovo
"Novorođenče" (Foto Koha.net)

Ovoga puta spomenik su farbali građani Prištine po svojoj volji, što je bila ideja autora, poslanika Samoopredeljenja, Fisnika Ismailjija.

Međutim, slovo "E" na spomeniku obojeno je crnom bojom. Kako je na Fejsbuku objasnio Ismailj, crno "E" predstavlja egzodus građana, Evropu, ekonomiju, Euleks...

Newborn ili Novorođenče za Albance na Kosovu predstavlja simbol nezavisnosti.

Spomenik je do sada više puta menjao izgled. Do nedavno su na njemu bili simboli vojnih uniformi, što je, kako je objašnjeno, simbolizovalo 15. godišnjicu osobođenja Kosova.Ostale vesti

KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022
Polaganje završnog ispita
Iz Vlade Srbije je saopšteno da su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija za IT i eUpravu obavili sve pripreme za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, koji će se za osmake održati 27, 28. i 29. juna.
  • 23.06.2022
Tviter tesira beleške od 2.500 reči
Društvena mreža Tviter isprobava novu funkciju koja omogućava korisnicima blogovanje u dužem formatu do čak 2.500 reči, koja se zove Tviter beleške (Twitter notes), javlja Bi-Bi-Si (BBC).
  • 23.06.2022