Vesti
Društvo

CPT: Najtransparentnija opština Parteš

Opština Parteš je najtransparentnija opština sa srpskom većinom južno od Ibra, pokazuju podaci iz ankete građana koju je sproveo Centar za mir i toleranciju. Opština Gračanica ima najuređeniji sajt, podaci su iz istog istraživanja, poverenje građana nije na zavidnom nivou.
CPT: Najtransparentnija opština Parteš
Predstavljanje izveštaja (Foto Kim)

Iako ima najtransparentniji veb sajt, Opština Gračanica nije najtransparentija generalno. Po istraživanju Centra za mir i toleranciju ova opština se nalazi na petom mestu, a posle nje je samo Opština Klokot.

„U institucionalnom smislu, razvijenost kapaciteta službenika i razvijenost informativnih i tehničkih kapaciteta i mogućnosti u ovoj sferi, odnosno gde se građani uključuju, Opština Gračanica je najviše radila na sajtu i mehanizmima“, obajsnio je Stefan Filipović iz CPT-a.

Tokom rada na završnom izjevštaju „Jačanje transparentnosti i odgovornosti lokalnih vlasti na Kosovu“, CPT je uzeo u obzir i saradnju lokalne samouprave sa medijima.

„Opština Gračanica je izgradila kapacitete za budućnost, sada tu treba da uključi građane i medije. Tu je malo jača zamerka lokalnih medija koji kažu da nema dovoljno uključenosti i da je loša komunikacija“.

Najbolju saradnju sa građanima ima Opština Parteš.

„Kada je u pitanju svest i informisanost građana, odnosno njihov subjektivni doživljaj u pitanju je opština Parteš, gde je 63 odsto ispitanika dalo pozitivnu ocenu“.

Istraživanje je obuhvatilo 600 ispitanika, a najveći fokus je bio na informisanosti građana, svesti i subjektivnom osećaju.

Predstavnici opštine Parteš, kao ni opštine Gračanica, koji su bili prisutni nisu želeli da daju izjave medijima.Ostale vesti

Zahvalnica za doprinos u borbi protiv Kovida 19
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije dodelio je nevladinoj organizaciji "Mlada aktivna Gračanica" zahvalnicu za doprinos u inicijativi "Budi i ti heroj" koju je pokrenulo u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Кovid-19.
  • 03.06.2020
Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020
Protest ispred Skupštine Kosova
Nekoliko stotina građana okupilo se ispred skupštine Kosova kako bi protestovali zbog održavanja vanredne sednice na kojoj bi trebalo da se izabere nova vlada premijera Avdulaha Hotija.
  • 03.06.2020
Jalovište: Vetar raznosi otrovnu prašinu
Rudnici Ajvalija, Kišnica i Novo Brdo u blizini Gračanice, koji pripadaju jedinstvenom sistemu „Trepča“, zatvoreni su još devedesetih godina prošlog veka ali otpad iz njih i danas predstavlja opasnost po ljude, biljni i životinjski svet. 
  • 03.06.2020