CPT: Najtransparentnija opština Parteš

Opština Parteš je najtransparentnija opština sa srpskom većinom južno od Ibra, pokazuju podaci iz ankete građana koju je sproveo Centar za mir i toleranciju. Opština Gračanica ima najuređeniji sajt, podaci su iz istog istraživanja, poverenje građana nije na zavidnom nivou.

Podeli ovaj članak sa:
 • Predstavljanje izveštaja (Foto Kim)

Iako ima najtransparentniji veb sajt, Opština Gračanica nije najtransparentija generalno. Po istraživanju Centra za mir i toleranciju ova opština se nalazi na petom mestu, a posle nje je samo Opština Klokot.

„U institucionalnom smislu, razvijenost kapaciteta službenika i razvijenost informativnih i tehničkih kapaciteta i mogućnosti u ovoj sferi, odnosno gde se građani uključuju, Opština Gračanica je najviše radila na sajtu i mehanizmima“, obajsnio je Stefan Filipović iz CPT-a.

Tokom rada na završnom izjevštaju „Jačanje transparentnosti i odgovornosti lokalnih vlasti na Kosovu“, CPT je uzeo u obzir i saradnju lokalne samouprave sa medijima.

„Opština Gračanica je izgradila kapacitete za budućnost, sada tu treba da uključi građane i medije. Tu je malo jača zamerka lokalnih medija koji kažu da nema dovoljno uključenosti i da je loša komunikacija“.

Najbolju saradnju sa građanima ima Opština Parteš.

„Kada je u pitanju svest i informisanost građana, odnosno njihov subjektivni doživljaj u pitanju je opština Parteš, gde je 63 odsto ispitanika dalo pozitivnu ocenu“.

Istraživanje je obuhvatilo 600 ispitanika, a najveći fokus je bio na informisanosti građana, svesti i subjektivnom osećaju.

Predstavnici opštine Parteš, kao ni opštine Gračanica, koji su bili prisutni nisu želeli da daju izjave medijima.

Ostale vesti

 • Nagrade za novinarsko izveštavanje o siromaštvu

  Nagrade za novinarsko izveštavanje o siromaštvu

  U svetu se danas obeležava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Tim povodom Asocijacija novinara Kosova u saradnji sa timom Ujedinjenih nacija, dodelila je novinarima nagrade za najbolje priče na temu siromaštva za 2019. godinu.

 • Gračanica: Taksi službi „Šoferi im“ suspendovana radna dozvola

  Gračanica: Taksi službi „Šoferi im“ suspendovana radna dozvola

  Menadžer taksi službe „Šoferi im“, koja već određeno vreme posluje u Gračanici, Bujar Bančinca tvrdi da im je Opština Gračanica odobrila, pa zatim oduzela radnu dozvolu, ali i da su čitav postupak pratile „određene nepravilnosti“. Iz Opštine Gračanica kažu da je „licenca suspendovana odlukom komisije“ i da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

 • Laplje Selo: Dodeljeni ključevi novih stanova

  Laplje Selo: Dodeljeni ključevi novih stanova

  Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović uručio je u Lapljem Selu ključeve za 24 nova stana socijalno ugroženim porodicama i mladim bračnim parovima. „Velika je sreća i zadovoljstvo kada znamo da smo na jednom mestu“, kazala je jedna od korisnica ovih stanova stanova Nevenka Rikalo.

 • Gračanica: Počela izgradnja novog vodovoda

  Gračanica: Počela izgradnja novog vodovoda

  Izgradnjom vodvodne mreže biće olakšano snabdevanje vodom meštanima Gračanice, Sušice i Novog Badovca, a ujedno se rade i dve nove linije ka Kišnici i Lapljem Selu, rekao je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane