Vesti
Društvo

Ćorac: Posledice po ekosistem Ibra od izlivanja jalovine

Izlivanje velike količine otrova iz Trepče u Ibar će svakako dovesti do posledica, međutim, još uvek se ne zna kolika je tačna količina tog otrova, kaže za RTV Kim profesor Aleksandar Ćorac.
Ćorac: Posledice po ekosistem Ibra od izlivanja jalovine
Izlivanje jalovišta u reku Ibar (Foto prnt.skrn Youtube/Portal Krug)

U nedelju je došlo do probijanja nasipa na deponiji za odlaganje jalovine flotacije u Leposaviću i izlivanja u reku Ibar. Iz Trepče su kazali da je do probijanja došlo zbog loših atmosferskih uslova.

Profesor na Medicinskom fakultetu Aleksandar Ćorac kazao je za RTV Kim da su trenutne posledice izlivanja jalovine vezane za ekosistem reke Ibar.

“Otprilike, danas bi taj talas trebao da ide ka Kraljevu, a posle toga će da pređe u ekosistem Zapadne Morave i da nastavi dalje, kao sva zagađenja, godinama, jer ovo nije prvi put. Mi imamo prvi put ovakav akcident, ali imamo kontinuirano zagađenje i na to se obraća malo pažnje. Svaka kiša i sneg koji padne sa jalovinskih deponija spira otpad, svaka poplava diže taj otrov i nosi ga dalje”, naveo je Ćorac.

On je dodao da još uvek nema zvaničnih podataka kolika je količina otrova u pitanju, dodavši da se kalkuliše o par stotina tona. Govoreći o odgovornosti, Ćorac kaže da ne može da okrivi Trepču za ovu situaciju, već izvođača radova.

“Taj ko je bio izvođač radova trebao je da predvidi sve, i padavine i obim opterećenja zida”.

Kombinat “Trepča” naveo je da je došlo do probijanja gornjeg nasipnog dela brane u dužini od 2,5 do 3 metra, te da je zaustavljeno širenje pukotine i dalje izlivanje jalovine flotacije u reku Ibar.

Kako prenosi Tanjug, direktor Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu Aleksandar Macan kazao je da Kraljevčani piju ispravnu vodu i da su preduzete sve mere da tako i ostane.

On je naveo da će Agencija za zaštitu životne sredine, koja je, kako kaže, nadležna za vodotokove prvog reda, analizirati sadržaj reke Ibar na materije koje su izlivene iz jalovišta i da će takođe preduzeti odgovarajuće mere.

Direktor JKP Vodovod Kraljevo Aleksandar Protić naveo je da su isključeni bunari B3 i B6 na Konarevskom i Žičkom polju iz preventivnih razloga. Ostale vesti

Sećanje na preminulog vladiku Atanasija: od Кosova do Jadovna
"Pobegao sam iz kasarne iz Vučitrna i, za Božić, otišao u crkvu u Babinom Mostu da se pričestim. Opaze me i prijave, pa sam bio deset dana u zatvoru. To su mi najlepši dani – nisam nosio petokraku i nisam morao da pozdravljam oficire”, ovako je svoju životnu, iskustvenu kosovsku priču započeo Zoran Jevtić. Zamonašio se 1960. kad je stigao sa Кosova i dobio ime Atanasije. Od tada se Кosovo i Atanasije ne razdvajaju.
  • 07.03.2021
Pasjane: Protest zbog zapošljavanja u Zdravstvenom centru
Ispred Zdravstvenog centra u Pasjanu kod Gnjilana održan je protest dvadesetak ljudi nezadovoljnih zbog odluke direktora ove ustanove dr Zorana Perića da ih ne primi u radni odnos.
  • 05.03.2021
KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021