Vesti
Društvo

Članovi Uprave UNS-a: Kolektivno učlanjenje udar na samostalnost

Više od stotinu novinara i medijskih radnika poslednjih dana podnelo je zahteve za članstvo u Udruženje novinara Srbije i to kolektivnim prijavama iz nekoliko redakcija. Prema saznanjima dela članova Uprave UNS-a reč je o televizijama iz Kruševca, Paraćina, Trstenika, Vranja i Aranđelovca, odakle je u jednom danu stiglo više od 60 prijava.
Članovi Uprave UNS-a: Kolektivno učlanjenje udar na samostalnost
Ilustracija (Foto Kim)

Samo nekoliko dana ranije iz firme Tačno D.O.O. iz Beograda, stiglo je više od 40 zahteva za učlanjenje u UNS, a u niškoj TV Zona je pripremljena dokumentacija za još jedno masovno pristupanje najvećem novinarskom udruženju.

"Sve ovo bio bi idealan scenario, dobar po UNS i novinarsku zajednicu, da nije u pitanju proces koji se dešava na pragu izbora u UNS, koji su zakazani za 29. maj. Imamo razloga da sumnjamo da je sve ovo proizvod dogovora još uvek aktuelnog predsednika UNS-a i čelnika udruženja PROUNS, nakon razgovora koji se iza zatvorenih vrata odvijao u petak, 23. aprila, u Pres centru Udruženja novinara Srbije. Kako UNS zvanično ima dva kandidata za predsednika, sumnjamo da je cilj da se u izborni proces u najvećem srpskom novinarskom udruženju po direktivi vlasnika navedenih medija masovno uključe članovi drugog udruženja, kako bi aktuelni predsednik sa saradnicima dobio još jedan mandat", navodi deo članova Uprave UNS-a.

"Zbog ovakvih postupaka Udruženje novinara Srbije izloženo je udaru na principe na kojima počiva slobodno novinarsko udruženje. Učlaninjivanje čitavih redakcija po direktivi, u kratkom periodu, pred izbornu skupštinu, potpuno je neprihvatljivo, predstavlja kršenje osnovnih demokratskih principa i nije zabeleženo u dosadašnjoj medijskoj praksi, čak ni u totalitarnim sistemima, pa ni u našem bivšem samoupravnom socijalizmu. Udruženje PROUNS očito i u našem UNS-u želi da primeni nezapamćenu praksu kada je u jednom danu nastalo kolektivnim učlanjenjem 500 medijskih radnika. Pitamo – koliko će UNS koštati ovakvi dilovi i ko će to platiti".

Članovi Uprave: Budimir Ničić, Slobodan Ćirić, Olivera Milošević, Jelena Petković, Jovanka Stanojević, Jelena Spasić, Zorica Đoković, Edib Honić, Živojin Rakočević, Novka Ilić i Dragoljub Janojlić, navode da su "zabrinuti zbog ove vrste pritiska i totalitarizma koji bi doveli do gašenja izvornog UNS-a i marginalizovanja dugogodišnjih članova", te "pozivaju kolege da se odupru pritiscima i udaru na samostalnost Udruženja".Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021