Vesti
Društvo

Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se 3. decembra pod sloganom  "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta". Tim povodom, NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i NVO Faktor organizuju dvomesečnu kampanju pod nazivom "Posmatrajte svet našim očima", kako bi ukazali na težak i veoma loš položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu.
Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom
Ilustracija (Foto Pixabay)

Iz ove dve organizacije apeluju na lokalne i centralne institucije da preduzmu mere za uključivanje osoba sa invaliditetom u sve aspekte društvenog života i razvoja.

NVO CASA nizom aktivnosti u okviru kampanje "Posmatrajte svet našim očima" želi da ukaže na brojne probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju zbog nejednakih društvenih mogućnosti.

Iz ove organizacije podsećaju da se naši sugrađani koji žive sa nekom vrstom invalidnosti svakodnevno nose ne samo sa predrasudama i stereotipima, već i sa egzistencijalnim problemima, siromaštvom, nedostatkom adekvatnih usluga, organičenom slobodom kretanja, nedostatkom prilika za zapošljavanje i uključivanje u društvo.

Tim povodom NVO CASA i partnerska organizacija NVO Faktor iz Mitrovice žele da skrenu pažnju svih relevantnih društvenih činioca na težak položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu u kojem su suočeni sa različitim oblicima stigmatizacije i diskriminacije.

Poboljšanje uslova u kojima žive osobe sa invaliditetom, zahteva širu društvenu odgovornost i mobilizaciju, sistemsko i proaktivno delovanje institucija, ali i empatiju i razumevanje svakog od nas.

Više detalja o kampanji NVO CASA i Faktor možete pogledati OVDE.Ostale vesti

Osmeh na dar: Širimo osmehe i motivišemo ljude da posete Kosovo

Humanitarna organizacija „Osmeh na dar“ funkcioniše već sedamnaest godina. "Imamo dva cilja, jedan je da ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji osete da nisu zaboravljeni, a drugi da oni koji nisu nikada posetili KiM dođu i osete kako narod ovde zaista živi i nose ih u srcu tokom cele godine", rekli su u podkastu Radio Goraždevca Marko Lazarević i Aleksandar Trifunović.

  • 06.02.2023
Todić najavljuje zbor sa meštanima, novom odlukom o eksproprijaciji nisu obuhvaćeni groblje i crkva
U opštini Leposavić održan je još jedan sastanak, odnosno zbor sa vlasnicima parcela čiju eksproprijaciju zahteva kosovska vlada, a novi se najavljuje za večeras. Povod je nova odluka kosovske vlade koja je doneta pre tri dana. Ovom odlukom o eksproprijaciji nisu obuhvaćene parcele na kojima se nalazi crkva i groblje u selu Dren, potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 05.02.2023
Povratnička sela od juče bez struje
Povratnička sela Osojane, Koš, Žač, Šaljinovica, Suvi Lukavac i Tučep od juče su bez struje, saznaje Kim radio.
  • 05.02.2023
Usled nevremena načinjena šteta na elektro mreži
Jak vetar i nevreme tokom jučerašnjeg dana naneo je štetu elektro mreži u više delova Kosova, pokidane su žice i oštećene bandere. Najteže su pogođeni regioni Priština, Uroševac, Mitrovica i Peć, saopšteno je iz KEDS-a.
  • 05.02.2023

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023