Vesti
Društvo

Civilno društvo: Rezultati slabi, očekivanja nema

Učesnici debate „Pozicioniranje civilnog društva prema novom sazivu vlade“ su se složili da civilno društvo ne sme da se doživljava kao prilika za dodatni posao jer se tako urušava njegova uloga.
Civilno društvo: Rezultati slabi, očekivanja nema
Detalj sa debate (Foto Kim)

Bojan Teofilofić iz „Centra za mir i toleranciju“ je naveo da građani NVO shvataju kao „sporedni posao na kom će se povremeno angažovati“.

„To je jedan od razloga zašto se NVO u postsocijalističkim društvima ne shvataju ozbiljno. Zbog toga NVO nisu postigle onoliko koliko su trebale, po nekim sređenijim sistemima, gde nije bilo tranzicije iz socijalizma u neki neoliberalizam. Trebalo bi da se svi malo promenimo, da shvatimo da centralni nivo vlasti i NVO u određenim stvarima mogu biti jako dobri partneri, da bi i jedni i drugi imali korist, na kraju krajeva, i sama zajednica kao konačni korisnik nekih porcesa u kojima učestvuju NVO“, zaključio je Teofilović.

Da dosadašnji rezultati rada u sektoru civlinog društva nisu zadovoljavajući smatra i Driton Tafalari iz NVO „Zajednički razvoj“ („Developing together“).

„Kosovo ima oko 8.000 registrovanih NVO. Ovaj broj je takav jer ljudi vide da kroz NVO mogu da profitiraju, što je veoma pogrešno. Da bi se formiralo civilno društvo, prvo se mora razgovarati sa narodom da se vidi tačan problem, pa da se onda sprovedu određene aktivnosti. Ipak smo, kao organizacija, uspeli da uverimo Vladu Kosova da promeni nekoliko zakona. Kasnije nije problem zakon, već njegovo sprovođenje“, rekao je Tafalari.

Ivan Nikolić ispred organizacije „Komunikacija za razvoj društva“ istakao je da u poslednjih 15 godina ne vidi značajan napredak u odnosu na sam početak.

„Civilno društvo, kako u albanskoj, tako i u srpskoj zajednici, nije shvaćeno na pravi način. Mnogi civilno društvo i NVO vide kao mogućnost za kratkorčnu zaradu“, rekao je Nikolić i dodao:

„Razlika između albanskog i srpskog civilnog sektora jeste ta da albanski sektor ima ozbiljnije igrače i veće kapacitete, dok se kod nas sve to svelo na par aktivnijih organizacija“.

Bez velikih očekivanja u bliskoj budućnosti

Bojan Teofilović od budućeg saziva nove Vlade Kosova nema velika očekivanja jer je sve bazirano na pregovorima Beograda i Prištine.

„Svi smo svesni da međunarodna zajednica ima veliki uticaj na sve procese koji se dešavaju oko nas. Ne bih isključio ni mogućnost da se posavetuju budući koalicioni partneri, kako bi sve to trebalo da ide i u kom pravcu, da se prati ta agenda koja je već postavljena i prošloj vladi, da se prvenstveno rešava problem dijaloga, pa zatim rešavaju drugi problemi“.

Driton Tafalari napominje da je Aljbin Kuti bio član civilnog društva i da na „vlast dolazi iz ugla“, ali da je uloga „civilnog društva da registruje sve šta su političari obećavali“.

„Da im budemo za vratom, što se tiče korupcije, ekonomskog razvitka. To je naš deo posla. Takođe, treba da postoji ozbiljan dijalog između civilnog društva, realno bi bilo kada bi Srbi i Albanci iz NVO počeli da se susreću češće“, rekao je Driton.

Ivan Nikolić ističe da je Aljbin Kurti pobedio jer su svi ostali političari već viđeni, jer su ljude razočarali i ništa novo nisu ponudili.

„Ništa radikalno ni bolje ne očekujem. Ta retorika mi se ne dopada iz prespektive srpske zajednice, ne pruža nikakvu pozitivnu ni motivišuću poruku za zajednicu. Ključna stvar je uloga međunarodne zajednice, dok će uloga civilnog društva biti nikakva. I dalje ćemo biti nemi posmatrači“, zaključio je Nikolić.

Debata je održana u Centru građanske energije (CEC) u Gračanici.Ostale vesti

U Kuzminu se ponovo izlila reka Drenica
U Kuzminu, mestu pored Kosova Polja, reka Drenica se ponovo izlila i preti da poplavi domaćinstva koja su početkom januara već bila zahvaćena vodom.
  • 26.01.2021
Odbor za pomoć KiM obezbedio paketiće za mališane u Osojanu
Svetosavski paketići, koje je obezbedio Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji, biće podeljeni sutra, na dan Svetog Save, deci predškolskog i školskog uzrasta OŠ “Radoš Tošić” u Osojanu u opštini Istok.
  • 26.01.2021
Još uvek se procenjuje šteta od poplava
Usled obilnih padavina koje su pre dve nedelje prouzrokovale poplave, šteta u domaćinstvima još uvek nije procenjena, dok je privreda na teritoriji opštine Gračanica pretrpela štetu od 2,5 miliona evra, rekao je na sednici Odbora za zajednice direktor Odeljenja javnih službi Vladica Trajković. Predstavnici Srba u institucijama obećavaju pomoć poplavljenim područjima. 
  • 26.01.2021
Zvečan: Prikupljeno 197.000 dinara za lečenje Darije i Nataše
Na humanitarnom bazaru održanom u Zvečanu u cilju prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović iz Zvečana i Nataše Stojanović iz sela Bosce u opštini Kosovska Kamenica, sakupljeno je 197.000 dinara.
  • 26.01.2021
Zvečan: Bazar za Darijino i Natašino srećno i bezbrižno detinjstvo
Humanitarni bazar sa ciljem prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović i Nataše Stojanović održan je danas na platou ispred Pošte u Zvečanu.
  • 25.01.2021
Na Kosovu manje zatvorenika nego u 2020.

U zatvorima i popravnim domovima na Kosovu trenutno je na izdržavanju kazne 1.430 osuđenika, što je 300 manje nego u istom periodu prošle godine, izjavio je direktor kosovske Kazneno-popravne službe Nehat Tači.

  • 24.01.2021