Vesti
Društvo

’’Civilni sektor i Vlada treba više da sarađuju’’

Saradnja civilnog društva i Vlade je dobra, ali mora da bude na još većem nivou, rečeno je na debati koju je danas u Prištini organizovao CiviKos.
’’Civilni sektor i Vlada treba više da sarađuju’’
Sa današnje debate (Foto Kim)

Učesnici debate o saradnji između civilnog društva i Vlade, kazali su da je preko potrebno uspostaviti ciljeve ove saradnje, ali i pravilnik po kome bi se delovalo.

„Napravili smo standard civilnog društva koji je zadovoljavajući ali treba i dalje da pokušavamo da guramo proces povećanja saradnje sa Vladom. Znamo ponekad da idealizujemo naš rad ali kada dođe do delovanja onda odustajemo“, rekao je Driton Selmanaj iz Demokratskog instituta Kosova.

„Zbog poboljšane administracije na Kosovu uslovi u kojima civilno društvo danas kod nas sarađuje sa Vladom su mnogo bolji u odnosu na druga mesta gde su birokratski principi“, dodao je Dukađin Pupovci iz Centra za obrazovanje Kosova.

Za razliku od prethodnih meseci gde su se debate organizovale zbog političke krize, dobro je da danas pričamo o nečemu drugom, rekao je glavni urednik lista Koha ditore Agron Bajrami. Prema njegovim rečima odnos između vlade i civilnog društva je jako važan, ali je naročito bitan odnos prema političkim partijama.

„Sve ono što se loše dešava u Vladi upravo je izvorno došlo iz političkih partija. Znam da imate puno kontakata sa civilnim društvom, ali sa njima ne možete rešiti probleme. Da biste to ostvarili potrebni su vam ministri, politička snaga i autoritet“, kazao je Bajrami.

Platforma CiviKos je inicijativa organizacija civilnog društva koja ima za cilj da stvori povoljno okruženje za saradnju između civilnog društva i vladinog sektora na Kosovu.Ostale vesti

GR:
Isred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudis", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprostiti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglovi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak protesta jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021
Očišćena divlja deponija na Padalištu
Odeljenje javnih službi Opštine Gračanica uklonilo je divlju deponiju u naselju Padalište, a ceo prostor je uređen, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. Takođe je upućen apel meštanima da se smeće ne baca na mestima koja za to nisu predviđena.
  • 16.04.2021
Komandir Policije: Slučaj Dimitrijevića procesuiran po zakonu
Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković poručuje da svako ko je nezadovoljan istragom u slučaju prebijanja Luke Dimitrijevića može da se obrati Inspektoratu policije u Prištini i to prijavi. On tvrdi da je istraga sprovedena po zakonu.
  • 16.04.2021
Auto protest zbog prebijanja Luke Dimitrijevića
Treći dan zaredom u Gračanici se odvijaju protesti zbog prebijanja Luke Dimitrijevića od strane trojice radnika obezbeđenje preduzeća za proizvodnju i preradu pečuraka čiji je vlasnik Albanac. Danas je, za razliku od prethodna dva dana, umesto okupljanja bila organizovana vožnja automobilima.
  • 16.04.2021
Nastava u školama od ponedeljka
I srpske i kosovske vlasti su istovremeno donele odluku o povratku u škole od ponedeljka 19. aprila. Na sednici Kriznog štaba u Beogradu odlučeno je da školarci mogu da se vrate u klupe. Istovremeno je i na Kosovu ministarka obrazovanja Arberije Nagavci saopštila da će od ponedeljka škole raditi.
  • 16.04.2021
Od ponedeljka počinju sa radom ugostiteljski objekti
Od ponedeljka 19. aprila na Kosovu sa radom počinje ugostiteljski sektor i tržni centri uz strogo poštovanje mera, jedan je od zaključaka sa današnjeg sastanka predstavnika kosovskog Ministarstva za administraciju i lokalnu samoupravu, ministarstva zdravlja i gradonačelnika opština na Kosovu o situaciji u vezi sa pandemijom.
  • 15.04.2021