Vesti
Društvo

“Čitanje je ključ dobrog pisanja”

Dom kulture „Gračanica“ organizovao je treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“. ”Iako je Gračanica malo mesto, mališani koji pohađaju radionicu su vanserijski talentovani”, istakla je književnica i predavač Milica Matijević.

“Čitanje je ključ dobrog pisanja”
Učesnici radionice (Foto Kim)

Na radionici „Čuvam jezik, lepo pišem“ koja je počela 3. decembra učestvuje pedesetak devojčica i dečaka koji su podeljeni u dve grupe. Zbog školskih obaveza, desi se da propuste neki čas, ali im je ovaj događaj svakako pomogao da savladaju prepreke koje su imali u pisanju. Predavači Aca Vidić i Milica Matijević su im pomogli da razviju kreativnost i maštu, kao i da nauče da se pravilnije izražavaju.

„Kad sam bio manji hteo sam da budem pisac, ali nisam znao da smišljam teme a to sam ovde naučio. Želim da pišem nešto smešno kao Branislav Nušić“, rekao je jedanaestogodišnji Matija Marinković.

„Ovo mi je prvi put da učestvujem u ovakvoj radionici. Danas sam ovde kako bih naučila nešto novo i da bih se upoznala više sa književnošću. Pišem malo pesme i priče jer me to ispunjava“, istakla je Sofija Filić učenica 5. razreda.

„Drugi put učestvujem u ovoj radionici. Želim da pišem pesme i priče, to sam i kao mala volela. Mnogo mi je pomogla radionica i predavači, šta zamislim to i napišem“, dodala je Miljana Aritonović.

„Volim bajke i pesme da pišem i radionica mi je mnogo pomoglo. Naučila sam da pravilno da pišem. Planiram da posetim i sledeću radionicu“, dodala je kratko Tara Arsić.

“Na radionici sam naučila kako da sastavljam sastave, pesmice, da upotrebljavam pravopis, kako bih sutra bila još bolja”, istakla je Anđelka Filipović učenica šestog razreda.

“Radionica nam je pomogla da pravilnije upotrebljavano padeže i da bolje znamo naš srpski jezik”, smatra dvanestogodišnja Marina Mihajlović.

Književnica i predavač Milica Matijević, zadovoljna je odzivom dece, jer koliko je mogla da primeti radionicu posećuju deca koja su je već pohađala ali ima i novih zainteresovanih mališana.

“Mi smo prošle godine imali, u novembu radionicu `Čuvam jezik, lepo pišem`, i većina mališana koji su prošle godine učestvovali, došli su i ove. Vidi se da su zadržali taj entuzijazam, da žele i dalje da pišu, da se druže. Osećam da im je bilo lepo, prijateljski su nastrojani, vrlo su otvoreni prema predavačima, deca su stvarno divna”, istakla je Matijević.

Matijević nije krila svoje zadovoljstvo što među najmlađima kako je rekla ima “nebrušenih dijamanata” koji će jednog dana postati odlični pisici i književnici.

“Nama je bilo najvažnije da prođemo sa njima kroz neke teme i tehnike pisanja, da malo poradimo na tekstovima koje su već radili kao i da naučimo tehniku scenskog nastupa. Radionica postoji zapravo da se deca koja su vanserijski talentovana usavršavaju, a ova deca u većini slučajeva jesu. Gračanica je mala sredina, ali ima dosta talentovane dece. Pokušala sam da im prenesem da je čitanje ključ dobrog pisanja”, kazala je Matijević.

Radionica „Čuvam jezik, lepo pišem“ traje do 9. decembra, a održava se pod pokroviteljstvom Кancelarije za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

 Ostale vesti

Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022
Zbog duga za vodu izvršitelji posećuju domaćinstva u Goraždevcu
Stanovnici Goraždevca tvrde da nemaju regulisan odnos sa regionalnom kompanijom za vodosnabdevanje „Hidrodrini“. Ugovori i regulisanje plaćanja u prošlosti nisu mnogo zanimali građane, a ni pomenutu kompaniju, zbog čega su pokrenuti postupci pred javnim izvršiteljem. "Nudimo rešenje", poručuju iz vodovoda.
  • 27.01.2022
Obeležavanje Svetog Save na severu Kosova
U čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save  na severu Kosova u osnovnim i srednjim školama će zbog epidemiološke situacije program biti kratak i uz manji broj učenika.
  • 27.01.2022
Težak život porodice Džavrić u Brestoviku kod Peći
Draško Džavrić iz povratničkog sela Brestovik kod Peći već godinama teško živi i izdržava porodicu. On živi sa suprugom i dvoje dece.
  • 26.01.2022
Dr Lukić: Optužbe Zećirijevih neistinite, nehigijenski uslovi razlog za infekciju deteta
Pedijatar Doma zdravlja u Gračanici dr Ivan Lukić negirao je u pisanoj izjavi za RTV Kim da je odgovoran za propust u lečenju jedanaestomesečnog sina Melite i Fadilja Zećirija. On tvrdi da su nehigijenski životni uslovi razlog za bakterijsku infekciju koju je dete dobilo.
  • 26.01.2022
Priština: Protest protiv poskupljenja struje
Uz moto "Ni cent više", nekoliko stotina ljudi okupilo se na protestu u Prištini protiv poskupljenja struje. Okupljeni su od Vlade i Skupštine Kosova zahtevali da ne dozvole poskupljenje struje predviđeno od prvog februara.
  • 26.01.2022