Vesti
Društvo

„Ćirilica postaje ugroženo pismo“

Udruženje „Ćirilica“ održalo je danas u Gračanici tribinu o značaju korišćenja ćiriličnog pisma.
„Ćirilica postaje ugroženo pismo“
Foto KIM

Tribina „Jezik i pismo su snaga naroda“ koju je organizovalo udruženje „Ćirilica“ iz Beograda održana je u Domu kulture u Gračanici. Tom prilikom prikazan je i amaterski film „Šta za nas znači ćirilica“.

Potpredsednik udruženja Miodrag Kojić rekao je da je ćirilično pismo ugroženo, ne samo u Srbiji, već svuda gde Srbi žive.

„Ćirilica je ugrožena na više frontova. Ugrožena je u susednim republikama koje su počele progon ćirilice još davno, a danas doživljava kulminaciju, naročito u Hrvatskoj. Ćirlica je ugrožena i na Kosovu i Metohiji. Ja sam prvi put ovde i mogu da posvedočim da na javnim natpisima, oznakama puteva ćirilice uopšte nema“, rekao je Kojić.

Poverenik udruženja „Ćirilica“ za Kosovsku Mitrovicu i profesor Univerziteta u Prištini Aleksandar Đikić kaže da je u očuvanju ćirilice uloga nastavnika velika, ali da to nije dovoljno.

„Uloga nastavnika srpskog jezika jeste velika ali oni dobijaju istrukcije od prosvetnog saveta ili ministarstva prosvete. Mi mislimo da u samom vrhu, u ministarstvu prosvete, postoje šupljine, jer njihove instrukcije mogu da budu zabrinjavajuće“, kazao je Đikić.

Iako je prethodno najavljeno da će tribini prisustvovati i predsednik ovog udruženja pesnik Dobrica Erić, on se nije pojavio u Gračanici, zbog zdravstvenih razloga.

Članovi udruženja „Ćirilica“ poklonili su Domu kulture desetine knjiga kao i nekoliko ćiriličnih tastatura.Ostale vesti

Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

  • 21.10.2021
Mladi i medijska pismenost

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu je, u saradnji sa organizacijom „Prijatelji dece Srbije“, izvela projektnu nastavu na temu „Deca i mediji“. Učenici ove škole su naveli da umeju da prepoznaju štetan sadržaj na društvenim mrežama i televiziji, dok njihovi profesori smatraju da omladina nije svesna negativnog uticaja medija. Predstavnici medija naglašavaju da se novinarska etika mora poštovati u svakom segmentu rada.

  • 21.10.2021
USAID i ICK organizuju

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

  • 21.10.2021
Kosovska Mitrovica: Skočila i cena pića; Uskoro i hrane?
Nakon taksi usluga, u Kosovskoj Mitrovici poskupelo je i piće, a kako saznaje Kossev i Radio Kontakt Plus, ugostitelji imaju nameru da uskoro povećaju i cenu hrane.
  • 20.10.2021
Goraždevac i pojedina naselja u Peći bez vode do 17 sati
Meštani Goraždevca i pojedinih naselja u Peći biće bez vode do 17 sati zbog popravke na cevima, saopštili su iz kompanije Hidrodrini.
  • 20.10.2021
Čaglavica: Danas bez struje sat vremena
Zbog radova na elektro-mreži u Čaglavici će danas u periodu od 13 do 14 sati biti isključena struja, saopšteno je Medija centru iz KEDS-a.
  • 20.10.2021