Vesti
Društvo

“Cilj SOS Dečijeg sela sprečavanje napuštanja dece”

Kancelarija UNICEF-a na Kosovu uručila je zaštitnu i medicinsku opremu zdravstvenim ustanovama u vrednosti od oko million evra. Tokom pandemije koronavirusa, ova organizacija čiji je cilj podrška deci i mladima, pomagala je i obrazovni sistem na Kosovu. Pored UNICEF-a na Kosovu je, kad je u pitanju zaštita dece aktivna i organizacija “SOS Dečije selo”. Predstavnici ovih organizacija Ivana Milosavljević I Mladen Đokić bili su gosti emisije “Heroji u doba koronavirusa“.
“Cilj SOS Dečijeg sela sprečavanje napuštanja dece”
Detalj sa snimanja emisije (Foto Medija centar)

Šefica Kancelarije Unicef-a za region Mitrovice Ivana Milosavljević kaže da je ova organizacija od početka pandemije zdravstvene ustanove na Kosovu pomogla opremom u vrednosti od oko milion dolara. Od kompletne opreme koja je na Kosovo stigla preko UNICEF-a 10 odsto je uručeno zdravstvenim ustanovama u srpskim sredinama.

„Tih 10 odsto smo podelili da bismo bili ravnopravni, kako u severnim opštinama, tako i ostatku Kosova. Podelili smo tako što je pet odsto odlazilo bolnici u Severnoj Mitrovici, a pet odsto Domu zdravlja Gračanica. Mi smo uspeli da svakom Domu zdravlja na Kosovu obezebedimo i “pokretni” kiseonik. Tako da pored maski, skafandera, vizira i ostalog bilo je i ovakve vrste pomoći”, rekla je Ivana Milosavljević.

Ogromnu podršku tokom pandemije UNICEF je pružao i obrazovnom sistemu.

„Mi smo na početku pandemije uspeli da pokrijemo preko 600 škola sa higijenskim paketima i to je bio prvi krug. Kako je pandemija napredovala došlo je do potrebe za još, jer to su stavri koje su se jako brzo trošile, tako da smo mi radili još jedan krug. Od 600 škola 97 su bile škole u srpskim sredinama“, kazala je Milosavljevićeva.

“SOS Dečije selo” Kosovo smešteno je u naselju Velanija, u Prištini. U njemu žive deca bez roditelja, napuštena deca i deca iz porodica koje su izgubile roditeljsko pravo. Trenutno u njemu živi 55 dece.

„Od otvaranja kancelarije, predstavništa na Kosovu od 1999. godine sve do danas preko 6.000 dece je prošlo kroz naš program. Većina njih je sada punoletna imaju svoje porodice, imaju sopstveni biznis tako da smo mi bili tu za svu tu napuštenu decu. Moram da napomenem da u Prištini imamo taj multidisciplinarni tim koji se sastoji od pravnika, pedagoga, psihologa, imamo SOS majke i SOS tetke koje svakodnevno, danonoćno brinu o njima, oponašaju jednu sasvim normalnu porodicu, rade domaće zadatke oblače ih, pripremaju im hranu, vode ih u školu“, kazao je Mladen Đokić koordinator „SOS Dečijeg sela“ u Gračanici.

Osim Prištine objekti Dečijeg SOS sela nalaze se i u Kosovu Polju, Matičanu, Vranjevcu i Gračanici. Program osnaživanja i jačanja porodice od strane “SOS Dečijeg sela” u Gračanici je započet 2007. godine. Od tada do danas, kroz ovaj program prošlo je preko stotinu porodica sa oko 600 dece. Radi se najčešće o socijalno i ekonomski ugroženim porodicama, porodicama u kojima je izražen nizak nivo roditeljskih veština, nizak nivo edukacije ili slični problemi.

„Cilj ovog projekta jeste sprečavanje napuštanja dece. Imamo porodice koje su izuzetno socijalno i ekonomski ugrožene i takve porodice su sklone napuštanju svoje biološke dece. Mi smo tu sa timom stručnih ljudi sa multidisciplinarnim timom da ih odgovorimo od te ideje i te pomisli. Svakodnevno se radi sa tim porodicama i na godišnjem nivou imamo preko 50 aktivnosti što se tiče dece, kao primarni cilj i imamo preko 50 aktivnosti što se tiče roditelja“, rekao je Đokić.

Emisiju „Heroji u doba koronavirusa“ realizuje Medija centar u Čaglavici uz podršku Švajcarske ambasade na Kosovu. Emituje se svakog drugog petka od 21 sat na kanalima TV mreže - TV Herc u Štrpcu, TV Puls u Šilovu, TV Mir u Leposaviću, kao i na RTV KIM u Čaglavici.Ostale vesti

Sutra štrajk zdravstvenih radnika Kosova
Federacija sindikata zdravstva Kosova (FSZK) najavila je da će sutra u svim zdravstvenim institucijama u javnom sektoru ponovo štrajkovati, jer nije dobila odgovor Vlade na njene zahteve.
  • 01.12.2021
U okviru kampanje "16 dana aktivizma", predstavnici misije Euleks, EU, Ministarstva pravde Kosova i nevladine organizacije "Žensko pravo" sprovode svoju kampanju protiv psihološkog nasilja nad ženama. 
  • 01.12.2021
U Zvečanu kolaps u snabdevanju strujom
Uže gradsko područje Zvečana je i dalje bez električne enrgije, zbog kvara na visokonaponskom kablu.
  • 01.12.2021
Policija poziva na upotrebu alternativnog puta zbog radova kod Vučitrna
Kosovska policija je pozvala sve učesnike u saobraćaju na putu Mitrovica - Priština u okolini Vučitrna da koriste alternativne puteve, zbog radova na proširenju deonice puta Vučitrn - Stanovce kako bi izbegli čekanje u dugim kolonama.
  • 01.12.2021
Prvi sneg u Mitrovici: Nadležni spremni, građani da smanje potrošnju struje
Iako je kraj novembra, prvi sneg koji je sinoć usledio posle kiše, iznenadio je građane Kosovske Mitrovice. Obilne padavine i niske temperature se tek očekuju. Dežurne službe JKP "Standard" su u pripravnosti, spremne za zimsku sezonu. Elektrokosmet posebno upozorava na drastičnu potrošnju električne energije na severu. Policija apeluje na vozače da budu oprezni.
  • 30.11.2021
Avramović: Droga je hedonistička zamka
U cilju podizanja svesti među mladima i studentima Univerziteta u Prištini (sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici) o štetnim efektima zavisnosti, Centar za razvoj karijere prištinskog Univerziteta je organizovao predavanje na temu "Zavisnost ne treba da bude tvoj izbor".
  • 30.11.2021