Vesti
Društvo

"Cilj je da deca slobodno šetaju Gračanicom"

U Gračanici je danas održan još jedan performans u znak podrške prebijenom Luki Dimitrijeviću. Njegovi prijatelji su ispred Policijske stanice u Gračanici nosili transparente kojim su zahtevali veće angažovanje policijskih i pravosudnih organa u rešavanju napada na ovog mladića. "Krajnji cilj je da se ova deca slobodno šetaju Gračanicom", kazao je Vladan Trifić iz Centra za mir i toleranciju.
Današnji performans ispred Policijske stanice (Foto Kim)

"Želim da verujem policiji", "zahtevamo poštovanje zakona", "Luka zaslužuje pravdu", "zahtevamo vladavinu prava", "želim da verujem da mir postoji" su poruke koje su danas istakli omladinci iz Gračanice ispred Stanice policije.

Ovaj performans su organizovali predstavnici civilnog sektora koji su prethodnih dana zatražili smenu komandira Policije Bratislava Trajkovića.

Vladan Trifić iz NVO Centar za mir i toleranciju kaže da civilno društvo zahteva poštovanje prava i zakona.

"Mi želimo da šetamo slobodno, mi želimo i verujemo u mir. To su poruke koje mi delimo svakoga dana ovde dok nas optužuju za razne stvari", kaže Trifić.

Trifić kaže da umesto da se na današnji dan civilno društvo bavi ekologijom, s obzirom na obeležavanje Dana planete zemlje, oni se bave "zaštitom osnovnih ljudskih prava".

"Tražimo da se taj problem reši i nećemo stati, svakoga dana ćemo organizovati neki vid protesta. Krajnji cilj je da se ova deca slobodno šetaju Gračanicom, a da im niko ne dobacuje, niko ne gađa limenkama, kamenjem, da niko ne pokušava da ih uvuče u auto, a da na ulicama stoje odgovorni policajci koji rade svoj posao", zaključio je Trifić.Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021