Vesti
Društvo

CIK ponovo raspisao konkurs za opštinske izborne zvaničnike na severu

Centralna izborna komisija odlučila je da ponovo raspiše konkurs za visoke opštinske izborne zvaničnike za četiri opštine na severu, odnosno Severnu Mitrovicu, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.
CIK ponovo raspisao konkurs za opštinske izborne zvaničnike na severu
Ilustracija (Foto EPA)

Ujedno je raspisan konkurs za zvanje viši referent za finansije.

Konkursi će biti otvoreni do 13. marta ove godine u 16:00 časova.

U saopštenju se precizira da se smatraju validnim i prijave poslate poštom, a koje imaju poštanski žig na uručenju izvršenom poslednjeg dana roka za prijavu.

One će biti uzete u obzir ukoliko stignu u roku od četiri dana.

Sa druge strane, neće da se razmatraju prijave koje pristignu nakon ovog roka, kao i one koje su nepotpune.

KoSSev podseća da je Kosovska centralna izborna komisija raspisala krajem januara konkurs za više opštinske izborne službenike na severu, ali i u opštinama Mamuša i Lipljan.

Ovaj konkurs je bio otvoren do 14. februara. U novoj odluci nema objašnjenja zašto se konkurs ponavlja.

U odluci od januara bilo je navedeno da će viši opštinski izborni službenici biti zaposleni na neodređeni period, a nakon probnog perioda u trajanju od 12 meseci, dok su ujedno saopšteni uslovi koje kandidati moraju da ispune.

Srbi na Severu Kosova napustili su novembra meseca kosovske institucije.

Masovan izlazak obuhvatio je i srpske predstavnike u opštinama, vladi i skupštini, kao i predsednike opštinskih izbornih komisija na severu.

Kako je nakon toga Priština raspisala lokalne izbore za sever, na mesta četiri predsednika opštinskih izbornih komisija postavljeni su vršioci dužnosti iz drugih sredina.

Njihov prvi dolazak u Kancelarije OIK-a na severu, sa namerom da počnu sa pripremama izbora, bio je početak novih decembarskih tenzija.

Izbori su u međuvremenu odloženi za april.

CIK je nedavno doneo odluku o rokovima za predizborne aktivnosti i odobrio operativni plan za vanredne izbore na severu.Ostale vesti

Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023
’’Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine na Kosovu’’
Novinarka Radija Kim Zorica Vorgučić izjavila je za N1 opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko urezao u moje sećanje kao jedan od najstrašnijih koji su doživeli Srbi sa Kosova. Mislim da se nismo još uvek oporavili od tog datuma. To je bio i pokretač za iseljavanje Srba, posebno kada je u pitanju Čaglavica. Ljudi su bili uplašeni i nisu znali šta će im se desiti", istakla je Vorgučić.
  • 16.03.2023
Dodeljene novinarske nagrade za priče o multietničkom suživotu na Kosovu i u Srbiji

Drugu godinu zaredom Inicijativa za mirne promene (PCi) dodelila je medijske nagrade novinarima za priče o suživotu na Kosovu i u Srbiji. Dodela priznanja organizovana je istovremeno u Prištini i Beogradu.

  • 16.03.2023
Aprila druga licitacija imovine Privredne komore KiM

Deo objekta u Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Privredna komora Kosova i Metohije, 11. aprila biće ponovo predmet licitacije.

  • 15.03.2023
Završna konferencija „Nedelja žena“

Drugi i završni dan desete po redu Nedelje žena u organizaniji Nacionalnog demokratskog instituta počeo je panelom „Integrisanje pristupa 50/50 u stranačkim strukturama“ na kojem je govorio predsednik Demokratske stranke Kosova Memlji Krasnići. On je govorio o rodnoj ravnopravnosti u stranci koju vodi. Krasnići je rekao da se lično zalaže za pristup PDK 50/50 i dodao da i druge političke partije treba da usvoje sličnu platformu.

  • 15.03.2023