Četvrti festival “Šild” u Gračanici

Četvrti Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata “Šild” održaće se u Gračanici od 21. do 23. juna 2019. godine u dvorištu OŠ “Кralj Milutin”.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto TOG)

Festival organizuju TO Gračanica i udruženja za očuvanje srednjovekovnih veština i zanata “Red Zmaja” iz Gračanice, “Beli Orlovi” iz Beograda i “Кulturno-prosvetna zajednica” Кosova i Metohije.

Na festivalu se očekuje više od sto učesnika iz Srbije, Mađarske, Slovenije, Makedonije i Hrvatske koji će svojim prisustvom učiniti da se na par dana oživi duh srednjeg veka u Gračanici.

Predviđeno je da fesival počne u petak u 15 časova otvaranjem srednjovekovnog kampa za posetioce. Kamp će za posetioce tokom festivala biti otvoren tokom celog dana.

Pored toga, u subotu će i sami posetioci moći da budu deo festivala, tako što će se prijaviti za takmičenja u rvanju, bacanju koplja, streličarstvu i bacanju sekira.

U 20 časova će svi ljubitelji muzike moći da uživaju u koncertu srednjovekovne muzike koju izvodi grupa “Kud Buh”.

Ono što je novitet ove godine je da će u nedelju, ujedno i završnom danu festivala biti priređena srednjovekovna svadba u manastiru Gračanica.

U 14 časova će biti dodeljene nagrade najboljim takmičarima na festivalu, a nakon toga uslediće zatvaranje festivala.

Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata “Šild” se organizuje četvrtu godinu zaredom, a Turistička organizacija Gračanice se iz godine u godinu trudi da program koji organizuje bude sve bogatiji, kako bi posetioci bili što zadovoljniji.

Organizovanje festivala su podržali: Opština Gračanica, Mađarska ambasada u Prištini i Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Medijski pokrovitelj festivala je RTV Gračanica a pomoć u organizaciji festivala pružaju i Dom kulture Gračanica i OŠ "Кralj Milutin".

Ostale vesti

 • Testom iz srpskog jezika počelo polaganje male mature

  Testom iz srpskog jezika počelo polaganje male mature

  Budući srednjoškolci su danas polagali ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Sutra je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. U osnovnoj školi “Miladin Mitić" u Lapljem Selu test iz srpskog jezika i književnosti polagalo je 54 učenika.

 • Rakočević: Mir nije sačuvan

  Rakočević: Mir nije sačuvan

  Direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević rekao je, gostujući u emisiji "Slobodno srpski", da je 20 godina od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo, period koji „nikog na Kosovu nije posebno usrećio“.

 • „Pčelarstvo nije lak posao“

  „Pčelarstvo nije lak posao“

  Siniša Đorđević se bavi se pčelarstvom četiri godine. Sve je počelo kao hobi, sa nekoliko košnica. Trenutno ih, na tihom i mirnom mestu, među livadama i šumarcima u Sušici kraj Gračanice ima više od 20.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane