Četvrti festival “Šild” u Gračanici

Četvrti Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata “Šild” održaće se u Gračanici od 21. do 23. juna 2019. godine u dvorištu OŠ “Кralj Milutin”.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto TOG)

Festival organizuju TO Gračanica i udruženja za očuvanje srednjovekovnih veština i zanata “Red Zmaja” iz Gračanice, “Beli Orlovi” iz Beograda i “Кulturno-prosvetna zajednica” Кosova i Metohije.

Na festivalu se očekuje više od sto učesnika iz Srbije, Mađarske, Slovenije, Makedonije i Hrvatske koji će svojim prisustvom učiniti da se na par dana oživi duh srednjeg veka u Gračanici.

Predviđeno je da fesival počne u petak u 15 časova otvaranjem srednjovekovnog kampa za posetioce. Kamp će za posetioce tokom festivala biti otvoren tokom celog dana.

Pored toga, u subotu će i sami posetioci moći da budu deo festivala, tako što će se prijaviti za takmičenja u rvanju, bacanju koplja, streličarstvu i bacanju sekira.

U 20 časova će svi ljubitelji muzike moći da uživaju u koncertu srednjovekovne muzike koju izvodi grupa “Kud Buh”.

Ono što je novitet ove godine je da će u nedelju, ujedno i završnom danu festivala biti priređena srednjovekovna svadba u manastiru Gračanica.

U 14 časova će biti dodeljene nagrade najboljim takmičarima na festivalu, a nakon toga uslediće zatvaranje festivala.

Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata “Šild” se organizuje četvrtu godinu zaredom, a Turistička organizacija Gračanice se iz godine u godinu trudi da program koji organizuje bude sve bogatiji, kako bi posetioci bili što zadovoljniji.

Organizovanje festivala su podržali: Opština Gračanica, Mađarska ambasada u Prištini i Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Medijski pokrovitelj festivala je RTV Gračanica a pomoć u organizaciji festivala pružaju i Dom kulture Gračanica i OŠ "Кralj Milutin".

Ostale vesti

 • „Deca su naša budućnost i pobeda“

  „Deca su naša budućnost i pobeda“

  Više od 160 mališana predškolske ustanove „Đurđevak“ učestvovalo je na karnevalu koji je organizovan u okviru manifestacije „Dani Opštine Gračanica“. Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović poručio je da je veliki broj dece „nada da imamo budućnost“.

 • Đorđević i Đurić o pomoći porodicama stradalih

  Đorđević i Đurić o pomoći porodicama stradalih

  Na inicijativu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića održan je sastanak sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem kako bi se razgovaralo o najboljim načinima za rešavanje problema koje imaju porodice kidnapovanih, nestalih i ubijenih lica na Kosovu i Metohiji.

 • Počinju Dani opštine Gračanica

  Počinju Dani opštine Gračanica

  Na praznik Male Gospojine 21. septembra, Opština Gračanica obeležava svoj dan. Ove godine tokom obeležavanja Dana opštine pripremljen je raznovrstan kulturni, umetnički i sportski program.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane