Vesti
Društvo

Četrnaest godina od povratka u Osojane

U Osojanu, u opštini Istok, gde živi oko 300 povratnika, danas je obeleženo četrnaest godina od početka raseljenih Srba u Metohiju.
Četrnaest godina od povratka u Osojane
Osojane (Foto Most)

Liturgiju u crkvi Sv. Arhangela Gavrila u Osojanu služio je vladika raško-prizrenski Teodosije koji je pozvao Srbe da ne prodaju svoja imanja ističući da je to jedan od uslova opstanka na Kosovu i Metohiji.

Teodosije je istakao da je Osojane primer pozitivnog povratka raseljenih i izbeglih, ukazao da se tu radajaju deca i doddao da tamo gde ima dece ima i budućnosti, što je jedan od uslova opstanka na Kosovu.

"Drugi uslov je da zadržimo zemlju, onu zemlju koju smo primili ili nasledili od naših očeva ili dedova. Ne smemo nikako, iz bilo kojih sebičnih razloga, prodavati ono što sami nismo stekli i kupili. Ono što je stečeno nije blagosloveno prodavati.Moramo biti spremni i na žrtvu", poručio je Teodosije.

Vesna Maliković se 2006. godine vratila u Srbobran, u Metohiju, gde danas živi 13 uglavnom staračkih srpskih porodica od kojih samo ona radi.

"Ima mnogo problema, svih ovih 14 godina doživljavali smo sve i svašta, od toga da su nas ubijali, ranjavali, pljačkali, uzurpirali, ali bez obzira na to, svi su opstali. Nekada i ne razumem koliku to snagu imamo i uvek polazim od činjenice da nam Bog daje toliko tereta koliko možemo da izdržimo, a postoji motiv i želja da ovde ostanemo", rekla je ona.

Obeležavanju godišnjice povratka raseljenih u Metohiju u Osojanu prisustvovali su ispred Kancelarije za KiM Dušan Kozarev, zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić, srpski poslanici u Skupštini Kosova. Nakon liturgije priređen je kulturno-umetnički program i osvećen parohijski dom.

Povratak Srba u Metohiju započelo je avgusta 2001. godine, tada se u Osojane vratilo njih 54.Ostale vesti

Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
  • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
  • 03.10.2023
Patrijarh Porfirije: Preko potreban mir svim ljudima na Kosovu
Patrijarh srpski Porfirije zamolio je  „sve one koji drže u svojim rukama ključeve mira“, da ih upotrebe i donesu preko potreban mir svim ljudima na Kosovu.
  • 02.10.2023
Specijalna jedinica kosovske policije povučena iz Banjske

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije povukli su se iz mesta Banjska u opštini Zvečan, potvrdio je za Kontakt Plus Radio vršilac dužnosti direktora Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

  • 02.10.2023
Nemačka ambasada: Sa kosovskim pasošem od 1. januara u EU, bez Španije
Nemačka ambasada u Prištini je saopštila da će nosioci kosovskih pasoša od 1. januara 2024. moći da putuju u šengensku zonu bez viza za kratkoročne boravke. Međutim, bezvizni režim neće važiti i za Španiju jer ova zemlja ne priznaje kosovske pasoše.
  • 02.10.2023
Niža cena rominga između Zapadnog Balkana i EU
Savet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je da je zvanično stupilo na snagu smanjenje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.
  • 02.10.2023