Vesti
Društvo

“Često nismo ni svesni da doživljavamo ili činimo nasilje”

Nasilje je u različitim oblicima prisutno u našem društvu, a da ga često nismo ni svesni. Gotovo da nema osobe koja barem jednom u životu nije bila žrtva nekog oblika nasilja, poruka je pozorišne predstave koja je u Gračanici igrana za učenike osnovnih i srednjih škola.
“Često nismo ni svesni da doživljavamo ili činimo nasilje”
Iz predstave ''Nasilje nema opravdanja''

Dvoje mladih glumaca, Aleksandra i Uroš, su kroz komad “Nasilje nema opravdanja” autora  Zijaha Sokolovića prikazali više od 120 različitih scena nasilja koje svakodnevno vidimo, doživljavamo ili činimo u kući, na poslu, školi, na ulici…

Predstava koja je proglašena za najbolju na godišnjem kongresu Mreže zemalja EU za prevenciju kriminaliteta ima za cilj da ukaže na ovaj veliki problem u našem društvu. Ostavila je snažan utisak i na sve one koji su je danas gledali u Gračanici.

“Uvek jako lepo reaguju na predstavu. Posle toga imamo divne razgovore sa njima, nekada i vrlo potresne jer nam oni često daju svoje primere nasilja kojem su prisustvovali ili čiji su učesnici bili. Zaista budu dirljive reakcije i onda nam kažu da bi za gomilu stvari sad drugačije reagovali, da bi prijavili ili pokušali da spreče nasilje”, kaže glumica Aleksandra Veljković.

Društvo nije svesno koliko je nasilje prisutno, mnoge njegove oblike ni ne prepoznajemo kao takve, kaže glumac Uroš Milojević.

“Kad smo pre dve godine radili predstavu ni nas dvoje nismo bili svesni šta sve znači nasilije, šta to sve podrazumeva. Posebno psihološko koje je sve češće, a to psihološko nasilje kasnije vrlo često dovodi i do fizičkog. Nažalost, nismo toga svesni kao društvo ali se nadam da ovakve predstave i pristupi u borbi protiv nasilja doprinose”, navodi Milojević.

Dvoje mladih glumaca kroz ovu predstavu ukazuju i na verbalno nasilje koje je, kako kažu, postalo stvar koja se podrazumeva. Psovke, uvrede na nacionalnoj, verskoj ili polnoj osnovi su postale normalne, a to zapravo nisu. Upravo na te delove predstave publika je najviše ragovala, često i smehom.

“Jučerašnja tribina i ova današnja predstava su dosta pomogli deci da shvate koliko je uopšte nasilje kod nas prisutno u svakodnevnom životu, ali i da malo više razmislimo o tome. Ja sam volonter koji se bavi problemima dece i mi promovišemo koliko je bitno da ne živimo u nasilju, ali mislim da bi što češće trebalo da se organizuju ovakve aktivnosti”, kazao je učenik srednje Medicinske škole Filip Dimić.

Profesor u lipljanskoj Gimnaziji i Poljoprivrednoj školi Zoran Simjonović kaže da je ova predstava bila izuzetno poučna, kako za učenike tako i za njihove nastavnike.

“Jako je edukativna, to je ono što se svakodnevno događa oko nas i ono što vidimo. Veoma je poučno i ovo bi trebalo što više da se promoviše u svim institucijama, u školama, od osnovne pa dalje. Ipak, čini mi se da je ovo još uvek konzervativna sredina, tako da u našim školama nije toliko masovno nasilje kao što je u nekim drugim sredinama” rekao je Simjonović.

Predstavu “Nasilje nema opravdanja” organizovali su Dom kulture i Opština Gračanica u saradnji sa fondacijom “Tijana Jurić“ iz Subotice i “NINAMEDIA“ iz Novog Sada.

Dan ranije učenici škola sa centralnog Kosova su na tribini “Ukradena bezbednost” informisani o opasnostima koje ih vrebaju u školi, na ulici i na internetu.Ostale vesti

Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020
Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020
Gračanica: Život Roma u doba koronavirusa
U opštini Gračanici prema podacima ove lokalne samouprave trenutno živi oko 2.000 Roma. Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako težak položaj ove zajednice.
  • 27.05.2020
Nakon pauze, nastavljena registracija vozila
Registracija vozila, nakon pauze zbog pandemije koronavirsa, nastavljena je u toku prošle nedelje. Termini za registraciju se zakazuju, kazao je vlasnik servisa za tehnički pregled automobila u Lapljem Selu Siniša Todić.
  • 27.05.2020