Vesti
Društvo

“Često nismo ni svesni da doživljavamo ili činimo nasilje”

Nasilje je u različitim oblicima prisutno u našem društvu, a da ga često nismo ni svesni. Gotovo da nema osobe koja barem jednom u životu nije bila žrtva nekog oblika nasilja, poruka je pozorišne predstave koja je u Gračanici igrana za učenike osnovnih i srednjih škola.
“Često nismo ni svesni da doživljavamo ili činimo nasilje”
Iz predstave ''Nasilje nema opravdanja''

Dvoje mladih glumaca, Aleksandra i Uroš, su kroz komad “Nasilje nema opravdanja” autora  Zijaha Sokolovića prikazali više od 120 različitih scena nasilja koje svakodnevno vidimo, doživljavamo ili činimo u kući, na poslu, školi, na ulici…

Predstava koja je proglašena za najbolju na godišnjem kongresu Mreže zemalja EU za prevenciju kriminaliteta ima za cilj da ukaže na ovaj veliki problem u našem društvu. Ostavila je snažan utisak i na sve one koji su je danas gledali u Gračanici.

“Uvek jako lepo reaguju na predstavu. Posle toga imamo divne razgovore sa njima, nekada i vrlo potresne jer nam oni često daju svoje primere nasilja kojem su prisustvovali ili čiji su učesnici bili. Zaista budu dirljive reakcije i onda nam kažu da bi za gomilu stvari sad drugačije reagovali, da bi prijavili ili pokušali da spreče nasilje”, kaže glumica Aleksandra Veljković.

Društvo nije svesno koliko je nasilje prisutno, mnoge njegove oblike ni ne prepoznajemo kao takve, kaže glumac Uroš Milojević.

“Kad smo pre dve godine radili predstavu ni nas dvoje nismo bili svesni šta sve znači nasilije, šta to sve podrazumeva. Posebno psihološko koje je sve češće, a to psihološko nasilje kasnije vrlo često dovodi i do fizičkog. Nažalost, nismo toga svesni kao društvo ali se nadam da ovakve predstave i pristupi u borbi protiv nasilja doprinose”, navodi Milojević.

Dvoje mladih glumaca kroz ovu predstavu ukazuju i na verbalno nasilje koje je, kako kažu, postalo stvar koja se podrazumeva. Psovke, uvrede na nacionalnoj, verskoj ili polnoj osnovi su postale normalne, a to zapravo nisu. Upravo na te delove predstave publika je najviše ragovala, često i smehom.

“Jučerašnja tribina i ova današnja predstava su dosta pomogli deci da shvate koliko je uopšte nasilje kod nas prisutno u svakodnevnom životu, ali i da malo više razmislimo o tome. Ja sam volonter koji se bavi problemima dece i mi promovišemo koliko je bitno da ne živimo u nasilju, ali mislim da bi što češće trebalo da se organizuju ovakve aktivnosti”, kazao je učenik srednje Medicinske škole Filip Dimić.

Profesor u lipljanskoj Gimnaziji i Poljoprivrednoj školi Zoran Simjonović kaže da je ova predstava bila izuzetno poučna, kako za učenike tako i za njihove nastavnike.

“Jako je edukativna, to je ono što se svakodnevno događa oko nas i ono što vidimo. Veoma je poučno i ovo bi trebalo što više da se promoviše u svim institucijama, u školama, od osnovne pa dalje. Ipak, čini mi se da je ovo još uvek konzervativna sredina, tako da u našim školama nije toliko masovno nasilje kao što je u nekim drugim sredinama” rekao je Simjonović.

Predstavu “Nasilje nema opravdanja” organizovali su Dom kulture i Opština Gračanica u saradnji sa fondacijom “Tijana Jurić“ iz Subotice i “NINAMEDIA“ iz Novog Sada.

Dan ranije učenici škola sa centralnog Kosova su na tribini “Ukradena bezbednost” informisani o opasnostima koje ih vrebaju u školi, na ulici i na internetu.Ostale vesti

KM: Usvojen predlog o zamrzavanju procesa uklanjanja objekata
Predlog o zamrzavanju procesa uklanjanja privremenih i nelegalnih objekata sa javnih površina, usvojen je do daljeg na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica.
  • 01.10.2020
Deca iz Vojvodine poslala poklone vršnjacima na Kosovu
Već sedam godina učenici osnovnih i srednjih škola iz Južnobačkog okruga šalju pakete školskog pribora za svoje vršnjake na Kosovu. Poklone je deci u Dobrotinu, Batusu, Ugljaru i Donjoj Brnjici, uručio načelnik okruga Milan Novaković.
  • 01.10.2020
Odložena svečanost zbog odsustva Šarčevića
Zbog sprečenosti dolaska ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladena Šarčevića, najavljene aktivnosti na Univerzitetu u Prištini, planirane za danas, se otkazuju, saopšteno je iz kabineta rektora.
  • 01.10.2020
Policija demantuje pokušaj otmice dečaka iz Plemetine
Kosovska policija demantovala je medijske navode da je u Plemetini kod Obilića pokušana otmica srpskog dečaka.
  • 01.10.2020
Penjanje na Berim za malog Vukašina
Organizacija Outdoor In iz Zubinog Potoka pridružila se humanitarnoj akciji sakupljanja novčanih sredstava za lečenje malog Vukašina Zdravkovića iz Štrpca organizovanjem penjanje na Via Ferratu Berim, u nedelju, 4. oktobra.
  • 01.10.2020
Obuka za konobare, prilika za posao

Turistička organizacija Gračanice, po drugi put, organizuje obuku za konobare. Priliku da nauče kako da ugoste mušterije u gračaničkim restoranima imaju nezaposleni mladi ljudi, ali i oni koji su se već oprobali u ovom poslu.

  • 30.09.2020