Vesti
Društvo

Cesid: Više od 50 odsto građana za KiM u sastavu Srbije

Prema oceni 53 odsto građana, Kosovo po svaku cenu mora da ostane u sastavu Srbije, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Centar za evroatlantske studije u saradnji sa Cesidom.
Cesid: Više od 50 odsto građana za KiM u sastavu Srbije
Bojan Klačar(Foto Blic)

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar je, predstavljajući rezultate istraživanja "Evroatlantske integracije i dijalog između Beorgada i Prištine", rekao da bi 47 odsto građana bilo za ulazak u Evropsku uniju ako bi sada bio raspisan referendum.

Protiv bi bilo 36 odsto anketiranih, a 17 odsto ne bi ni izašlo na referendum.

Istraživanje sprovedeno na 1.010 građana telefonskim putem, u prvoj nedelji novembra, pokazalo je i da 60 odsto građana podržava vojnu neutralnost Srbije.

Za približavanje SAD i NATO-u je svega sedam odsto.Ostale vesti

Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022
Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima
Stručnjaci kompanije Kasperski analizirali su podatke o servisima koji su najčešće prikupljali podatke o ponašanju na internetu i došli do zaključka da su Gugl, Meta i Critea tri servisa koji najviše prikupljaju podatke korisnika.
  • 25.11.2022
Tradicionalna jela Kosova i Metohije na Etno sajmu hrane i pića
Preko 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz regiona Jugoistočne Evrope učestvuje na ovogodišnjem etno sajmu, koji je održava od 24. do 27. novembra u hali 3 Beogradskog sajma. Među izlagačima tradicionalne hrane je i Danijela Simonović iz Batusa koja predstavlja tradicionalnu hranu Kosova i Metohije.
  • 25.11.2022
Srbija najlošija u regionu po siromaštvu medija, govoru mržnje
Srbija je u toku 2021. godine imala najlošiji sistem informisanja u regionu od zemalja koji su obuhvaćeni godišnjim barometarom američke nevladine organizacije Ajreks (IREX). Srbija je najlošije ocenjena u indikatorima koji ocenjuju širenje mržnje uz pomoć medija i finansiranje medija.
  • 24.11.2022