Centralno Kosovo: Obeležavanje Međunarodnog dana medicinskih sestara

Prema podacima iz 2017. godine, oko 800 medicinskih sestara godišnje napusti Srbiju. Posao je težak, malo plaćen, ali medicinske sestre ga najčešće predano rade. "Medicinske sestre su ključna karika zdravstva", poručuje Ljiljana Stanojević iz Čaglavice.

Podeli ovaj članak sa:
 • Medicinske sestre u ambulanti u Čaglavici (Foto Kim)

Međunarodni dan medicinskih sestara se svakog 12. maja obeležava u znak sećanja na dan kada je rođena Florens Najtingel, bolničarka i začetnica modernog sestrinstva i profesionalnog obrazovanja medicinskih sestara. Celog života borila se za unapređenje profesije, a čini se da ta borba i dalje traje.

Glavna sestra u ambulanti u Čaglavici Ljiljana Stanojević upozorava na loše uslove u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

"Ponekad radimo bez struje i vode. Sada nam je najveći problem nedostatak interneta koji je bitan za izdavanje recepata", rekla je za RTV Kim Stanojevićeva.

Ona poručuje da su medicinske sestre ključni deo zdravstvene zaštite, da se njihov rad ceni i poštuje, ali da situacija nije idealna.

"Da niko ne bi bio zapostavljen, bez pristupa zdravstvenim uslugama, medicinske sestre provode najviše vremena sa pacijentima i najbitnija su karika za pacijente. Nailazimo na ljude različitih karaktera, pa ne samo da je stručnost bitna, bitan je i pristup pacijentima. Sve je lakše kada smo mi uljudnije i bolje prema njima", smatra Stanojevićeva.

Međunarodni dan sestrinstva će prigodnim programom obeležiti učenici i profesori srednje Medicinske škole u Gračanici.

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se u znak sećanja na rođendan Florens Najtingel. Ona je inicirala je profesionalno obrazovanje medicinskih sestara i uvela metode negovanja bolesnika i organizacije bolnica koje su kasnije prihvaćene u mnogim zemljama. Umrla je u Londonu, 13. avgusta 1910. godine.

Ostale vesti

 • „Deca su naša budućnost i pobeda“

  „Deca su naša budućnost i pobeda“

  Više od 160 mališana predškolske ustanove „Đurđevak“ učestvovalo je na karnevalu koji je organizovan u okviru manifestacije „Dani Opštine Gračanica“. Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović poručio je da je veliki broj dece „nada da imamo budućnost“.

 • Đorđević i Đurić o pomoći porodicama stradalih

  Đorđević i Đurić o pomoći porodicama stradalih

  Na inicijativu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića održan je sastanak sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem kako bi se razgovaralo o najboljim načinima za rešavanje problema koje imaju porodice kidnapovanih, nestalih i ubijenih lica na Kosovu i Metohiji.

 • Počinju Dani opštine Gračanica

  Počinju Dani opštine Gračanica

  Na praznik Male Gospojine 21. septembra, Opština Gračanica obeležava svoj dan. Ove godine tokom obeležavanja Dana opštine pripremljen je raznovrstan kulturni, umetnički i sportski program.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane