Centralno Kosovo: Obeležavanje Međunarodnog dana medicinskih sestara

Prema podacima iz 2017. godine, oko 800 medicinskih sestara godišnje napusti Srbiju. Posao je težak, malo plaćen, ali medicinske sestre ga najčešće predano rade. "Medicinske sestre su ključna karika zdravstva", poručuje Ljiljana Stanojević iz Čaglavice.

Podeli ovaj članak sa:
 • Medicinske sestre u ambulanti u Čaglavici (Foto Kim)

Međunarodni dan medicinskih sestara se svakog 12. maja obeležava u znak sećanja na dan kada je rođena Florens Najtingel, bolničarka i začetnica modernog sestrinstva i profesionalnog obrazovanja medicinskih sestara. Celog života borila se za unapređenje profesije, a čini se da ta borba i dalje traje.

Glavna sestra u ambulanti u Čaglavici Ljiljana Stanojević upozorava na loše uslove u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

"Ponekad radimo bez struje i vode. Sada nam je najveći problem nedostatak interneta koji je bitan za izdavanje recepata", rekla je za RTV Kim Stanojevićeva.

Ona poručuje da su medicinske sestre ključni deo zdravstvene zaštite, da se njihov rad ceni i poštuje, ali da situacija nije idealna.

"Da niko ne bi bio zapostavljen, bez pristupa zdravstvenim uslugama, medicinske sestre provode najviše vremena sa pacijentima i najbitnija su karika za pacijente. Nailazimo na ljude različitih karaktera, pa ne samo da je stručnost bitna, bitan je i pristup pacijentima. Sve je lakše kada smo mi uljudnije i bolje prema njima", smatra Stanojevićeva.

Međunarodni dan sestrinstva će prigodnim programom obeležiti učenici i profesori srednje Medicinske škole u Gračanici.

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se u znak sećanja na rođendan Florens Najtingel. Ona je inicirala je profesionalno obrazovanje medicinskih sestara i uvela metode negovanja bolesnika i organizacije bolnica koje su kasnije prihvaćene u mnogim zemljama. Umrla je u Londonu, 13. avgusta 1910. godine.

Ostale vesti

 • Bez kvalitetnog semena nema dobrog roda

  Bez kvalitetnog semena nema dobrog roda

  Porodica Jovanović iz Ugljara počela je 2000. godine da proizvodi povrće u zaštićenom prostoru. Najpre su za svoje potrebe proizvodili rasad, ali se potom potražnja proširila. Ista sudbina zadesila je i njihove plastenike. Jovanovići su bili pioniri u ovom poslu u svom okruženju.

 • Štapovi i kostimi za male balerine

  Štapovi i kostimi za male balerine

  Školu baleta, koja u Gračanici postoji već dve godine, pohađa oko 70 devojčica sa centralnog Kosova. Juče je male balerine posetio predsednik opštine Gračanica Srđan Popović koji im je uručio baletske štapove i kostime.

 • U Gračanici je otvoren Centar građanske energije

  U Gračanici je otvoren Centar građanske energije

  Nalik onom u severnom delu Kosovske Mitrovice, i u Gračanici je večeras otvoren Centar građanske energije (CEC). Vodiće ga tri nevladine organizacije sa centralnog Kosova, a prostor će, osim organizacija civilnog društva, koristiti i građani i mediji.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane