Centralno Kosovo: Obeležavanje Međunarodnog dana medicinskih sestara

Prema podacima iz 2017. godine, oko 800 medicinskih sestara godišnje napusti Srbiju. Posao je težak, malo plaćen, ali medicinske sestre ga najčešće predano rade. "Medicinske sestre su ključna karika zdravstva", poručuje Ljiljana Stanojević iz Čaglavice.

Podeli ovaj članak sa:
 • Medicinske sestre u ambulanti u Čaglavici (Foto Kim)

Međunarodni dan medicinskih sestara se svakog 12. maja obeležava u znak sećanja na dan kada je rođena Florens Najtingel, bolničarka i začetnica modernog sestrinstva i profesionalnog obrazovanja medicinskih sestara. Celog života borila se za unapređenje profesije, a čini se da ta borba i dalje traje.

Glavna sestra u ambulanti u Čaglavici Ljiljana Stanojević upozorava na loše uslove u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

"Ponekad radimo bez struje i vode. Sada nam je najveći problem nedostatak interneta koji je bitan za izdavanje recepata", rekla je za RTV Kim Stanojevićeva.

Ona poručuje da su medicinske sestre ključni deo zdravstvene zaštite, da se njihov rad ceni i poštuje, ali da situacija nije idealna.

"Da niko ne bi bio zapostavljen, bez pristupa zdravstvenim uslugama, medicinske sestre provode najviše vremena sa pacijentima i najbitnija su karika za pacijente. Nailazimo na ljude različitih karaktera, pa ne samo da je stručnost bitna, bitan je i pristup pacijentima. Sve je lakše kada smo mi uljudnije i bolje prema njima", smatra Stanojevićeva.

Međunarodni dan sestrinstva će prigodnim programom obeležiti učenici i profesori srednje Medicinske škole u Gračanici.

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se u znak sećanja na rođendan Florens Najtingel. Ona je inicirala je profesionalno obrazovanje medicinskih sestara i uvela metode negovanja bolesnika i organizacije bolnica koje su kasnije prihvaćene u mnogim zemljama. Umrla je u Londonu, 13. avgusta 1910. godine.

Ostale vesti

 • „Mladi ne vide svoju budućnost na Kosovu“

  „Mladi ne vide svoju budućnost na Kosovu“

  "Trećina budućih srednjoškolaca ne planira da upiše srednju školu u opštini u kojoj živi" samo su jedan od rezultata istraživanja koje je predstavljeno u Gračanici na konferenciji pod nazivom "Tiha migracija mladih iz srpske zajednice". U Goraždevcu, prvi put nakon 20 godina, u srednju školu nije upisan nijedan đak.

 • Završeni testovi iz matematike

  Završeni testovi iz matematike

  Svršeni osnovci danas su polagali prijemni ispit iz matematike. Iako je oko 69.400 đaka trebalo još u utorak da polaže test iz ovog predmeta, on je odložen jer je dospeo u javnost.

 • Nehumani uslovi za život izbeglica i raseljenih

  Nehumani uslovi za život izbeglica i raseljenih

  Kontejneri su simbol izbeglištva i raseljeništva na centralnom Kosovu. Ljudi koji u njima žive suočeni su sa nehumanim uslovima. U nedelji kada se obeležava Međunarodni dan izbeglica, iz Gračanice je još jednom poslata poruka da je neophodno da se tim ljudima omogući da se vrate u svoje domove.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane