Vesti
Društvo

Centralno Kosovo: Meštani spremni za grejnu sezonu

U Gračanici i okolnim selima prodaja drva za ogrev je počela pre više od dva meseca. Trenutno se cene kreću od 40 evra za metar bukovog, do 45 evra po metru hrastovog drveta.
Centralno Kosovo: Meštani spremni za grejnu sezonu
Ilustracija (Foto Kim)

Prodavci kažu da se više kupuje hrast, jer duže gori i duže temperaturu održava visokom. Ipak, prodaje se i bukva, pa dobavljači dnevno "rasture" i do 60 metara drva.

"Najviše se prodaje bukva, ali prodajemo i hrast. Obilazimo sela, pa tamo prodajemo. To su uglavnom Preoce, Laplje Selo, Gračanica, Novi Badovac i Šaškovac. Dnevno prodamo oko 50 do 60 metara drva i zadovoljni smo prodajom. Drva koja ovde prodajemo nabavljamo u Kamenici“, rekao je Nebi Uka.

U prodajnu cenu uračunat je prevoz, ali i rezanje drva, pa pojedini preprodavci nisu zadovoljni profitom.

"Prodaja je dobra, ali cena nije zadovoljavajuća za nas koji prodajemo drva, jer nas i prevoz košta mnogo, pa ne možemo da nadoknadimo tu razliku. Bukva košta 40 evra po metru, a hrast 45. U tu cenu je uračunato i rezanje drva. Na dan se desi da nekad prodam pet metara, nekad 50, sve zavisi kada i koliko ljudi traže. Neki čekaju na drva duže, dok ih nabavimo“, kazao je Ljatif Beriša.

Tradicionalno grejanje na drva

Stanovnici centralnog Kosova sa kojima smo razgovarali kažu da se uglavnom greju na drva, "jer je to najjeftinije". Većina je ogrev pripremila ranije, kad mu je i cena bila pristupačnija.

„Kupio sam 15 metara drva, dao sam kukuruz i uzeo drva. Kupio sam šumovu bukvu i odlična je, biće mi dovoljno za ovu zimu“, naveo je Živojin Andrejević iz Sušice.

„Da, kupio sam pet metara drva, hrastovinu, jer je najbolja. Bukva ima samo plamen, a hrastovina ima žar koji duže održava temperaturu. Zadovoljan sam cenom, jer je ista kao i prošle godine, 35 evra za metar“, kazao je Jovica Milatović iz Gračanice.

„Kupio sam deset metara drva, 35 evra sam platio metar. Bukvu sam uzeo još u maju, jer kupim i ugalj, pa tokom zime kombinujem ta dva. Da li će mi biti dovoljno videću, sve zavisi kakva će biti zima. Ako bude blaga biće dovoljno, ako ne, kupiću još koji metar“, rekao je Slaviša Jovanović iz Ugljara.

Prethodnih godina su se ogrevna drva mogla nabaviti po selima, kada su preprodavci na svim kružnim tokovima i većim raskrsnicama parkirali svoje traktore i kamione. Ove sezone, ona se zvanično mogu nabaviti jedino na stovarištima predviđenim za njihovu distribuciju.

Trenutna cena za ugalj se kreće od 25 evra za nesušeni, do 58 evra za sušeni po toni. Prevoz se u oba slučaja dodatno naplaćuje 60 evra.

Oni koji se greju na pelet mogu ga nabaviti po ceni od 180 do 200 evra po toni kod lokalnih trgovaca.

Za one koji se greju na struju

Prema podacima Evrostata od prošle godine, Kosovo se nalazilo na drugom mestu po najnižoj ceni električne energije za domaćinstva u Evropi, a prvom u regionu Zapadnog Balkana.

Prema dostupnim navodima na portalu kosovskog Regulatornog ureda za energiju, cena električne energije za domaćinstva, do redovnog razmatranja tarifa, će se kretati od 6,75 evrocenti po kilovat času (viša tarifa) do 2,89 evrocenti po kilovat času (niža tarifa).

Podsetimo, struja na Kosovu se po višoj tarifi naplaćuje tokom dana od 7:00 do 22:00 u periodu od 1. oktobra do 31. marta, dok je ista tarifa "na snazi" od 8:00 do 23:00 u periodu od 1. aprila do 30. septembra.

Ukoliko iz nekog razloga u domaćinstvu trošite više od 600 kilovat časova mesečno, struju ćete plaćati čak 10.71 evrocenti u višoj, odnosno 5.30 u nižoj tarifi.
Ostale vesti

OG: Dezinfikovane školske i predškolske ustanove

Opština Gračanica izvršila je danas dezinfekciju školskih ustanova u kojima se juče odvijao izborni proces.

  • 18.10.2021
Škole u kojima se glasa sutra neće raditi

Škole u srpskim sredinama na centralnom Kosovu u kojima se obavlja glasanje na kosovskim lokalnim izborima, sutra neće raditi.

  • 17.10.2021
Organizatori festivala
Festival "Mirdita, dobar dan" pružio je snažnu solidarnu podršku novinaru Nove.rs Peru Jovoviću, koji je poslednjih dana meta napada i pretnji zbog izveštavanja sa festivala iz Prištine, rekli su organizatori.
  • 16.10.2021
Deca sa Kosova u poseti Banja Luci
U prostorijama Gradske uprave u Banja Luci upriličen je prijem za decu sa Кosova i predstavnike humanitarne organizacije "Majka devet Jugovića" i Srbskog sobranja "Baštionik".
  • 16.10.2021
Problem sa strujom u Lepini i Radevu, KEDS ne reaguje
Više do 20 domaćinstava u Lepini treći dan ima problem u snabdevanju električnom energijom, a njihovu nevolju sa slabom strujom od jutros dele i meštani Radeva.
  • 16.10.2021
“Slepi mogu sve”

Slepi i slabovidi širom sveta obeležavaju 15. oktobar kao “Dan belog štapa” sa ciljem da javnosti približe činjenicu da oni, poput svih ostalih, mogu da žive i rade samostalno i da doprinose zajednici. Savez slepih Srbije i Međuopštinska organizacija Priština (sa privremenim sedištem u Gračanici), pored zaštite prava slepih i slabovidih ljudi, rade i na njihovom ekonomskom osnaživanju.

  • 15.10.2021